Dodaj do ulubionych

Kotlety mielone?

IP: *.osiedle.net.pl 03.11.05, 18:17
Mam pytanie ,a słyszałam ,że tutaj znajde odpowiedź.Jak zrobić dobre kotlety
mielone?Moje zawsze są jakies nie tego,np spalone a w środku surowe,albo
takie jakies niedobre.Jaki jest sekret kotletow mielonych?Dzieki za odpowiedź
Edytor zaawansowany
  • Gość: kotkleciara :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.05, 19:16
    miesko mielone ok pól kg, bułeczka namoczona w wodzie, cebula w kosteczke ! +
    jedno jajo ! mieszamy zagniatamy i lepimy placuszki, obtaczamy w bułce tartej !
    nie wiem, co mozna zepsuć w kotlecie mielonym, ale są talenty :-)
  • Gość: reala IP: 194.146.128.* 03.11.05, 19:45
    Ostatnio sama miałam taki problem , ale uzupełniłam swoje wiadomości kulinarne
    na ten temat (teoretyczne i praktycznie). Oto sekrety mielonych :
    1. Mięso mielone kupuje sie gotowe, albo miele sie w maszynce, ale najlepsze w
    smaku jest mięso mieszane, np. wołowinw i wieprzowinalub cielęcina i wieprzowina
    2. Aby mięso mielone było smaczne, należy dodać bułki, wody i odpowiednich
    przypraw, zwykle podaje sie bułkę czerstwą namoczoną w mleku lub w woodzie i
    odciśniętą, ale niezbyt mocno, bo mięso lubi wilgoć. Dodatek pieczywa może
    wynosić do ok. 25% masy mięsa. Jeśli mamy mniej, kotlety będą suche i
    niesmaczne, a jeśli więcej - będą maziste. Czerstwa bułka lepiej wchłania wodę.
    3. Do tej masy mięsno-bułczanej nalezy dodac soli, przesmażoną cebulę i jaja,
    aby wiązały mięso. Gdy jaj trzeba dużo, np. przy większej ilosci kotletów, a
    tyle nie mamy, to można dodać troszkę mąki ziemniaczanej.
    4. Przed mieleniem surowego mięsa trzeba z niego usunąć powięzi i pokrajac na
    małe kawałki. Następnie mielonkę posolic i odstawic na 1 godz. Następnie dodac
    wody i wyrabiać, wtłaczając do masy jak najwięcej powietrza. Dopiero potem
    dodawac reszte składników wg przepisu.
    Ja ostatnio robiłam kotlety z takich składników :
    - 1 kg mięsa mielonego (wołowina +wieprzowina)
    - 1/2 szklanki wody
    - 2 bułki suche (ja nie miałam bułek wiec wziełam ok.10 dag bułki tartej)
    - 1 szklanka mleka
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki oleju
    - 2 jaja
    - sól
    - pieprz
    - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    no i oczywiście bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia.
    Kotlety smażyc na oleju rumieniąc z obu stron. Palnik tak nalezy ustawic, aby
    smażyły sie po ok. 4-5 min. z kazdej strony i nie przypaliły się.
    Pozdrawiam i życzę smacznych kotlecików.

  • Gość: chwileczka IP: 205.193.50.* 03.11.05, 20:29
    Po obsmazeniu kotletow na patelni, przeloz je do garnka i dus jeszcze pare
    minut pod przykryciem. Mozesz troszeczzke podlac woda i tluszczem pozostalym po
    smazeniu z patelni.
  • Gość: ich IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.11.05, 20:49
    kotletów mielonych, one muszą "dojść" w środku! :))
  • Gość: chwileczka IP: 205.193.50.* 03.11.05, 21:49
    Hmm, pierwsze slysze. Dlaczego nie ?
  • Gość: ich IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 04.11.05, 17:54
    po obsmażeniu wsunąć do piekarnika, żeby doszły, wtedy nie są spalone, a w
    środku ładne różowiutkie! :))
  • marghot 04.11.05, 14:15
    jeśli po samżeniu się je dusi, to pozabwia się je chrupiącej skórki :(
    Ja po prostu robie takie bardzie płaskie, smażę na oliwie lub oleju z pestek
    winogron. Skórka się nei spala (bo te tłuszcze mają wyższą temp. palenia), a
    środek jest dobry.
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: Stanisław IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.05, 07:50
    Kupuję gotową mieszankę(proszek) firmy Knorr i dodaję pół kilo mielonego.
    Do dużego garnka wsypuję proszek, dolewam 250ml ciepłej wody a po 5 minutach
    mielone. Wymieszać i na patelnię. Nigdy własne eksperymenty nie dorównały tym
    gotowcom. Szyko i smacznie.
  • carrramba 04.11.05, 08:27
    po usmażeniu, przełoż je do zaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. będą
    wspaniałe :)
  • madzia.witkowska 04.11.05, 11:02
    Mnie się tez na poczatku nie udawały mielone - rozpadały się podczas smażenia i
    były jakieś bez smaku ...
    Ale teraz juz coraz lepsze mi wychodzą:
    mieso mieszane, bułka namoczona i dobnrze odcisnieta, cebula na drobno
    posiekana, 1 jajko, sól, pieprz, koperek albo natka. Mieszamy mase i formujemu
    kotleciki. Optaczamy w bułce tartej i ja smaze ostatnio na Ramie do smażenia
    (tej w butelce) na małym ogniu, co jakiś czas je przewracając. Na duzym ogniu
    to się spalą na zewnątrz.
    Właśnie dwa dni temu miałam mielone i mężulek chwalił, że coraz lepsze mi
    wychodzą. Tylko pulpety jeszcze nie bardzo ... ale dojde do wprawy.
    (A czasami to nawet zapomne dodać soli, bo ja jej prawie nie uzywam ....)
  • Gość: Dorna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 04.11.05, 13:33
    Dodajcie do masy na kotlety 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.Zupełnie zmienia
    smak kotletów.Stają się winne i pyszne.Spróbujcie.
  • alcoola 04.11.05, 13:50
    1) mięso na mielone nie może być za chude. Jak się robi z chudej np. wołowiny,
    to trzeba dodać kawałek tłustej wieprzowiny - inaczej będą wiórowate i bez smaku
    2) bułki też lepiej nie żałować, jak jest mało bułki, to kotlety są twardsze i
    z tendencją do rozpadania się
    3) oprócz jajka i bułki dobrze jest dodać jednego startego na papkę surowego
    ziemniaka - bardzo poprawia pulchność kotletów
    4) co prawda na początek dobrze jest smażyć kotleta na większym ogniu, ale bez
    przesady - kiedy go się za bardzo na początku zrumieni, to potem może mieć
    twardą "skorupę" na wierzchu i surowiznę w środku. Jak się chce uzyskać
    bardziej rumiane, to lepiej je zrumienić (podkręcając mocniej ogień) na koniec
    smażenia, a nie na początku.
  • java981 04.11.05, 15:45
    kiedyś na forum ktoś radził by oprócz jajka, bulki itp dodać metkę cebulową.
    Spróbowałam i rewelacja teraz b. często tak robię ( metkę wcześniej miksuję bo
    nie lubię tych włokien) Niestety nie zapisalam czyj to był przepis
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.11.05, 19:32
    Mieso na mielone ( najlepiej mieszane wieprzowo-wolowe lub wieprzowo-cielece)
    powinno byc swieze i suche tzn nie rozmrozone . Lepiej zamrozic gotowe kotlety
    niz surowe mieso.
    Dodaje jajko , czosnek , cebule , oregano , czasem ostra paste z papryki ,
    przyprawy , mozna dodac troche bulki lub kromke chleba namoczyc pod kranem i
    odcisnac w rece , mieszam i ugniatam widelcem w misce i probuje
    Potem dziele mieso na srednie kulki i obtaczam w mace , nadaje ksztalt .
    Wrzucam na rozgrzana patelnie teflonowa z niewielka iloscia oliwy/oleju
    Czekam az sie ladnie przyrumienia od spodu i przewracam na druga strone
    Potem zmniejszam ogien i wolno smaze przewracajac .
    Pod koniec dodaje troszke masla/margaryny i jeszcze troche dusza sie w tej
    pianie . Kotlety powinny byc bardzo rumiane. Czasu smazenia nigdy nie
    liczylam , ale troszke cierpliwosci one wymagaja .
    Bardzo lubie mielone , zawsze wychodza mi bardzo smaczne :-)

    Moze ci sie rozwalaja poniewaz patelnia nie byla odpowiednio nagrzana lub
    mieso za wodniste ( powinno byc bardzo zwarte dlatego trzeba go dobrze
    ugniatac ) lub za wczesnie przekladasz je na druga strone . Uzywaj lopatki .

  • Gość: a.g IP: *.chello.pl 04.11.05, 19:39
    ja najpierw smaze pod przykryciem na wolnym ogniu, wlasnie po to zeby doszly w
    srodku a potem bez przykrycia przysmazam im skorke. I do srodka dodaje psiekany
    koperek.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka