Dodaj do ulubionych

zapiekanka ziemniaczana

04.11.05, 11:01
jak robicie zapiekankę ziemniaczaną?
Edytor zaawansowany
  • Gość: adam IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:21
    szybko i nieskomplikowana w detalach;-)
    Ziemniaczana zapiekanka po monastyrsku
    www.mniam.vel.pl/readarticle.php?article_id=540
  • paxton1 04.11.05, 11:24
    ta twoja monastyrska wygląda pięknie, robiłeś ją kiedyś?
  • Gość: rybkaisia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 12:50
    He,he właśnie na jutro planuję, bo za mną "chodzi".
    Ziemniaki podgotowuję, kroję w plasterki do żaroodpornego naczynia. I potem
    warstwami ziemniaki, pieczarki,cebula, jajko na twardo, mięsny przegląd lodówki
    (wędlina, czasem jakieś podsmażone mięsko, boczek), trochę ogórka kiszonego. Na
    górę ziemniaki. Po drodze solę i pieprzę. Wszystko zalewam kubkiem śmietany do
    której ścieram żółty ser.
    Pychotka:)
  • paxton1 04.11.05, 13:29
    rybkoisiu czy przykrywasz zapiekankę czy nie? chce żeby była ładnie
    zarumieniona, jak na zdjęciach :)
  • rybkaisia 04.11.05, 13:49
    hm... przykrywam, bo chyba by się za bardzo wysuszyła bez pokrywki. Czy jest
    taka jak na zdjęciach, no cóż... nie wiem, ale jak smakuje!!!!
  • paxton1 04.11.05, 13:52
    no moja też pyszna ale nie rumiana z wierzchu :(((

    widziałąs tą z postu adama??piękna
  • dziuunia 04.11.05, 13:59
    Każdą którą robi się z ziemniaków w plasterkach można tak ułozyć przecież.A
    żeby była rumiana trzeba na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z
    naczynia-pokrywka wcześniej jest potrzebna żeby zapiekanka nie wyschła.Ja
    jeszcze zwiększam wtedy temperaturę w piekarniku-podpieka się szybciej.

    --
    O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)
  • paxton1 04.11.05, 19:13
    czytałam gdzieś żeby robic z surowych ziemniaków, żeby nawet my je przed
    obieraniem bo wtedy zostaje na plasterkach więcej skrobi, która jakby skleja
    potrawę
  • Gość: tilijka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 19:16
    Można robić z surowych ziemniaków tylko wtedy trzeba dłużej piec.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.