Dodaj do ulubionych

Pytania o miod

IP: *.acn.waw.pl 06.11.05, 19:46
Na powierzchni miodu, ktory wlasnie kupilam, jest gruba biala warstwa,
przypominajaca smalec. Reszta miodu jest "miodowa". Zdarzylo mi sie to na
dwoch roznych gatunkach miodu. Co to jest? Cukier?

I jesze jedno: czy miod wrzosowy jest zawsze nieco zanieczyszczony (tak
twierdzil sprzedawca) czy tez to jego wada?
Edytor zaawansowany
  • paprotka-gd 06.11.05, 19:54
    to normalne , świadczy o tym, że kupiłaś prawdziwy miód i po
    prostu po ok 4-5 miesiacach przechodzi ze stanu płynnego i zaczyna
    " zcukrzać " się - proces jest prawidłowy
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 06.11.05, 20:54
    Dziekuje. Zapytalam, bo zwykle miod zcukrzal sie "od srodka" nie od gory.
  • paprotka-gd 06.11.05, 21:43
    nie wiem Lu czy nie trafiłaś wcześniej na poprawiany miód ?
    bo skoro od środka następował proces zcukrzenia to oznacza
    że do słoja uzupełniająco dolano sztucznego miodu a ten zawsze
    pozostaje w stanie płynnym i nigdy nie zgęstnieje
  • althea35 06.11.05, 22:10
    Co ty opowiadasz paprotka??
    Zawsze kupuje miod prosto z ula i mam pewnosc, ze jest to prawdziwy naturalny
    miod!
    Taki miod zawsze krystalizuje krystalizuja, ale nigdy sie nie spotkalam z
    rozpoczeciem krystalizacji od gory.

    Mysle, ze tez miod ma domieszke czegos.


    --
    Althea
    daisyPath.com/ani/060815/2/2/+1/3/.png
  • paprotka-gd 08.11.05, 23:13
    Sama już nie wiem , bo tak różne opinie macie .
    Kupuję miód od Kaszuba od paru lat , nigdy nie widziałam jak zbiera
    ten miód z uli , wiem tylko , że oferuje dwa rodzaje miodu lipowy
    i spadziowy i dostarcza mi pod koniec lipca .
    Może ta krystalizacja zależy od rodzaju miodu ?
  • althea35 06.11.05, 22:14
    mysle, ze ten miod ma jakis dodatek... tylko pytanie jaki...
    Nigdy sie nie spotkalam z tworzeniem sie warstwy na powierzchni miodu.

    Co masz na mysli mowiac zanieczyszczenia?
    --
    Althea
    daisyPath.com/ani/060815/2/2/+1/3/.png
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 06.11.05, 23:37
    Gorna warstawa jest slodka. Jeden miod kupiony w sklepie ze zdrowa zywnoscia,
    drugi u producenta.

    W miodzie wrzosowym widac bylo jakies czastki organiczne, jakby malenkie
    kawalki wrzosu... (naprawde malenkie, ale sporo ich bylo)
  • althea35 07.11.05, 08:42
    A czy reszta miodu zaczyna krystalizowac?? Czy tylko na gorze jest taki korzych
    a reszta plynna?
    A jakie to byly miody?

    Co do tego wrzosowego to naprawde nie wiem. Ciezko w ogole kupic taki miod.
    Moze rzeczywiscie on tak juz ma.
    --
    Althea
    daisyPath.com/ani/060815/2/2/+1/3/.png
  • jollka2 07.11.05, 12:30
    Co do miodu wrzosowego, to kupilam ostatnio na Krecie i nie mial żadnych
    cząsteczek i był dość ciemny.
    Oczywiście nie mam pewności na ile mój miód był "naturalny", choć był kupowany
    od pani na wsi.
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 10:32
    Mnie tez sie wydaje, ze miod wrzosowy byl po prostu zanieczyszczony (moze z
    dna?) i ze wcale tak byc nie musi.
  • aganiok32 07.11.05, 12:53
    i tak samo sie zachowuje...myślę, że to naturalny proces i nie ma czym się
    przejmować ;)
  • Gość: pomidorekk IP: *.acn.waw.pl 07.11.05, 16:41
    potwierdzam. krystalizacja miodu na górze jest naturalna. Moje miody zawsze tak
    wyglądaja, a kupuje je od "hodowcy"
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 14:59
    Moze to cecha dobrego miodu ;) ? Oczywiscie zartuje :) Dziekuje!
  • coralin 08.11.05, 21:40
    Gość portalu: lu napisał(a):

    > Na powierzchni miodu, ktory wlasnie kupilam, jest gruba biala warstwa,
    > przypominajaca smalec. Reszta miodu jest "miodowa". Zdarzylo mi sie to na
    > dwoch roznych gatunkach miodu.

    To znaczy, że na pewno miód jest prawdziwy. Moi dziadkowie mieli pasieke i
    napatrzyłam sie na prawdziwe miody. Do dzis mi zostało, że nie kupię w stanie
    ciekłym:)
  • althea35 08.11.05, 21:51
    Kupuje co rok kilka litrow miodu z dobrego zrodla (prosto z pasieki)i nigdy
    proces krystalizacji nie rozpoczal sie od gory. W tym momencie mam w domu 4
    rodzaje miodu, wiekszosc z nich zaczela juz krystalizowac ale zaden og rory.
    Od czego to zalezy??
    --
    Althea
    daisyPath.com/ani/060815/2/2/+1/3/.png
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 22:00
    Ile mozna przechowywac miod?
  • nallega_m 09.11.05, 08:40
    moj dziadek przechowuje od miodobrania do czasu az nie sprzeda(ok wiosny juz nic
    nie ma):)
  • nallega_m 09.11.05, 08:44
    a tak apropos miodow i ich krystalizacji: jesli ktos lubi plynny, to mozna
    delikatnie podgrzac miod. nie straci on zadnych swoich wlasciwosci. pod
    warunkiem, ze wstawicie sloik do garnka z woda i nie doprowadzicie do wrzenia.
    enzymy zawarte w miodzie rozkladaja sie w temp ok 70 st. wiec jesli slodzicie
    herbate miodem to tez uwazajcie, zeby go nie sprofanowac ;)
  • Gość: maćko IP: *.si11.com 08.11.05, 22:36
    czasem po prostu to jest nie dokonca zebrany wosk pszczeli, mozesz zjesc sa go
    niewielkie ilosci, to sie zdarza zwlaszcza w miodach z paskieki, tych
    prawdziwych, czasem nie dokonca odfiltruja.
  • Gość: kmxc IP: *.era.pl 09.11.05, 16:03
    Zgadzam się!
    Naturalny miód krystalizuje się i to prawie zawsze od dołu słoika, rzadziej "od
    środka". Ten kożuch Lu, o którym pisałaś, w górnej częsci słoika sprawiał
    wrażenie lekko tłustego nalotu i trochę był spieniony? Jeśli tak - to znaczy,
    że słoik był podstawiony prosto pod wirówkę, w której były najlepsze plastry
    miodu! Czyli, że trafiłaś na naturalny osad z wosku pszczelego. Możesz go
    zebrać i wyrzucić, ale dla naszego organizmu jes tylko ....hmmm.. no wiesz jak
    olej parfinowy. Za dużo nie można go zjeść, bo nie wyjdziesz z WC.:-))
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 10.11.05, 19:40
    Dziekuje :) Zdjelam z miodu i wykorzystalam do natarcia twarzy i dloni (przed
    kapiela) - skora zrobila sie gladka :)
  • althea35 09.11.05, 15:54
    Miod mozna przechowywac dlugo, ale w chlodnycm i ciemnym miejscu. Powinien
    tylko skrystalizowac, nic innego mu sie nie powinno stac.
    --
    Althea
    daisyPath.com/ani/060815/2/2/+1/3/.png
  • krzysio_m 09.11.05, 16:30
    I znowu wiele nieporozumień!
    Jako stary "pomocnik pszczelarza" przypominam:
    nie istnieje metoda "chałupniczej" weryfikacji jakości miodu. Te wszystkie mity
    o płynności (lub nie), szybkości (lub powolności) krystalizacji można między
    bajki włożyć.
    Jeżeli chodzi o "kożuszek" na powierzchni miodu, to może on pochodzić
    rzeczywiście z resztek wosku i pyłku przedostającego sie do miodu podczas
    wirowania. Jest w nim również powietrze - i stąd taki "piankowaty" wygląd.
    Niestety, w niektórych (podkreślam: NIEKTÓRYCH) przypadkach może to oznaczać, że
    był niedojrzały :(
    I jeszcze w sprawie przechowywania: miód się nie psuje !!!! Nie musisz go
    przechowywać w lodówce, ani innych takich wynalazkach. Polecam jedynie zamknięty
    słoik, bo aromat (jak każdy - patrz perfumy) ma skłonności do ulatniania się.
    Pozdrawiam
  • jan-w 09.11.05, 20:45
    Jako starszy pomocnik pszczelarza ;-). Miód się nie psuje podobnie jak propolis
    i inne produkty pszczele. Ale z czasem traci niektóre ze swoich cennych
    właściwości, w wyniku rozkładu różnych substancji. Wiadomość z najwyższej,
    fachowej półki apidologicznej.
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 22:42
    Jasne, ze miod sie nie psuje, chodzilo mi wlasnie o to jak dlugo go mozna
    przechowywac, zeby mial pelne wartosci? Rok? Dwa lata? Wiecej?
  • jan-w 10.11.05, 11:27
    Trwałość miodu ocenia się zwykle na 2 lata. W tym czasie następuje stopniowy
    rozkład białek. Główne składniki miodu: fruktoza i glukoza utleniają się po
    kilku latach (miód zaczyna ciemnieć). Co ciekawe, w miodzie fałszowanym
    (dokarmianie pszczół syropem cukrowym w niedozwolonym okresie), po pewnym czasie
    sacharoza też rozkłada się na glukozę i fruktozę !
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 10.11.05, 14:45
    Dziekuje! :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka