Racuchy.

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.wroclaw.dialog.net.pl

    Bardzo proszę o przepis na prawdziwe racuchy, takie "babcine" na drożdżach.
    U mnie w domu nigdy się takich nie robiło, jesynie jabłka w cieście
    naleśnikowym:-((
    A ja jadłam kiedyś takie drożdżowe racuchy i pamiętam ich smak do dziś, więc
    bardzo proszę....
    Z góry dziękuję:-)
    • IP: *.chello.pl

      Gość: bef 08.10.02, 12:21 Odpowiedz
      Służę uprzejmie:

      Drożdże (2 dag), ciepłe mleko (np 1/2 szklanki), troszke cukru, 2 łyżki mąki
      wymieszać i poczekać, aż drożdże ruszą
      Potem dodać 2 jajka, jeszcze mleko i mąkę (ok 2 szklanek, zresztą proporcje są
      dość dowolne i można balansować mąka-mleko, by gęstość ciasta była dobra).
      Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i smażyć. Posypac potem cukrem
      (pudrem).

      Jest szkoła, że żółtka ubija się z cukrem, a z białek robi się pianę. Niektórzy
      dodają do ciasta masło no i wtedy to chyba jest już ciasto jak na pączki...
      • IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl

        Gość: marbor1 08.10.02, 16:27 Odpowiedz
        Witam
        Takie racuchy przygotowane jak wyżej można urozmaicić na różne sposoby. dodając
        drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczowa lub namoczone rodzynki.
        W takim cieście doskonałe są jabłka pokrojone w plasterki lub słupki {np.
        antonówki lub szara reneta]. Wszystko według upodobań.
        Z pozdr. - Maria
        • IP: *.wroclaw.dialog.net.pl

          Gość: anma 08.10.02, 19:47 Odpowiedz
          No właśnie jak je smażyć? Czy maja pływać w tłuszczy czy tak jak naleśniki?
          Proszę o wyrozumiałość...:-)
          • 08.10.02, 21:26 Odpowiedz
            Nabierasz lyzka i kladziesz na rozgrzany olej. sa wtedy pyszne, ale zanadto
            kaloryczne. Mozesz bez oleju na teflonowej patelni, wtedy wystarczy posmarowac
            olejem patelnie co jakis czas. Tez sa dobre. Ja preferuje ten drugi sposob, nie
            ze wzgledu na smak oczywiscie:(((((
            • IP: *.prem.tmns.net.au

              Gość: buuu 17.01.03, 13:31 Odpowiedz
              melanie napisała:

              > Nabierasz lyzka i kladziesz na rozgrzany olej. sa wtedy pyszne, ale zanadto
              > kaloryczne. Mozesz bez oleju na teflonowej patelni, wtedy wystarczy
              posmarowac
              > olejem patelnie co jakis czas. Tez sa dobre. Ja preferuje ten drugi sposob,
              nie
              >
              > ze wzgledu na smak oczywiscie:(((((





              ze wzgledu na smak oczywisie, ty nie na serio???
              • 17.01.03, 14:25 Odpowiedz
                Gość portalu: buuu napisał(a):

                > melanie napisała:
                >
                > > Nabierasz lyzka i kladziesz na rozgrzany olej. sa wtedy pyszne, ale zanadt
                > o
                > > kaloryczne. Mozesz bez oleju na teflonowej patelni, wtedy wystarczy
                > posmarowac
                > > olejem patelnie co jakis czas. Tez sa dobre. Ja preferuje ten drugi sposob
                > ,
                > nie
                > >
                > > ze wzgledu na smak oczywiscie:(((((
                >
                >
                >
                >
                >
                > ze wzgledu na smak oczywisie, ty nie na serio???

                Melanie napisała NIE ze względu na smak. Rozumiem, że w grę wchodzi po prostu
                smażenie z mniejszą ilością tłuszczu.
                Masz dzisiaj zły dzień, Senin vel buuu ? ;-)
    • IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl

      Gość: Maria 15.11.02, 20:26 Odpowiedz
      Witam
      Podciągam temat racuchów dla Kaji.
      Z pozdr. - Maria
    • IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl

      Gość: Maria 16.01.03, 15:27 Odpowiedz
      Podciągam przepisy dla conti
      • IP: 195.205.42.*

        Gość: zuza 17.01.03, 12:29 Odpowiedz
        W lecie dodaję do takich racuchów wydrylowane i odsączone wiśnie. Posypuję
        oczywiście cukrem pudrem. No i co że są kaloryczne, przecież raz na jakiś czas
        można sobie pozwolić. A jakie pyszne...
        • IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl

          Gość: Maria 17.01.03, 13:12 Odpowiedz
          Do ciasta na racuchy można dodawać różne owoce świeże i kandyzowane oraz
          bakalie, według własnych upodobań.
          Maria
          • IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl

            Gość: xxx 08.07.03, 13:11 Odpowiedz
            Podciągam dla zainteresowanych

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.