IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.02, 12:03
Bardzo proszę o przepis na prawdziwe racuchy, takie "babcine" na drożdżach.
U mnie w domu nigdy się takich nie robiło, jesynie jabłka w cieście
naleśnikowym:-((
A ja jadłam kiedyś takie drożdżowe racuchy i pamiętam ich smak do dziś, więc
bardzo proszę....
Z góry dziękuję:-)
Edytor zaawansowany
  • Gość: bef IP: *.chello.pl 08.10.02, 12:21
    Służę uprzejmie:

    Drożdże (2 dag), ciepłe mleko (np 1/2 szklanki), troszke cukru, 2 łyżki mąki
    wymieszać i poczekać, aż drożdże ruszą
    Potem dodać 2 jajka, jeszcze mleko i mąkę (ok 2 szklanek, zresztą proporcje są
    dość dowolne i można balansować mąka-mleko, by gęstość ciasta była dobra).
    Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i smażyć. Posypac potem cukrem
    (pudrem).

    Jest szkoła, że żółtka ubija się z cukrem, a z białek robi się pianę. Niektórzy
    dodają do ciasta masło no i wtedy to chyba jest już ciasto jak na pączki...
  • Gość: marbor1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.02, 16:27
    Witam
    Takie racuchy przygotowane jak wyżej można urozmaicić na różne sposoby. dodając
    drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczowa lub namoczone rodzynki.
    W takim cieście doskonałe są jabłka pokrojone w plasterki lub słupki {np.
    antonówki lub szara reneta]. Wszystko według upodobań.
    Z pozdr. - Maria
  • Gość: anma IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.02, 19:47
    No właśnie jak je smażyć? Czy maja pływać w tłuszczy czy tak jak naleśniki?
    Proszę o wyrozumiałość...:-)
  • 08.10.02, 21:26
    Nabierasz lyzka i kladziesz na rozgrzany olej. sa wtedy pyszne, ale zanadto
    kaloryczne. Mozesz bez oleju na teflonowej patelni, wtedy wystarczy posmarowac
    olejem patelnie co jakis czas. Tez sa dobre. Ja preferuje ten drugi sposob, nie
    ze wzgledu na smak oczywiscie:(((((
  • Gość: buuu IP: *.prem.tmns.net.au 17.01.03, 13:31
    melanie napisała:

    > Nabierasz lyzka i kladziesz na rozgrzany olej. sa wtedy pyszne, ale zanadto
    > kaloryczne. Mozesz bez oleju na teflonowej patelni, wtedy wystarczy
    posmarowac
    > olejem patelnie co jakis czas. Tez sa dobre. Ja preferuje ten drugi sposob,
    nie
    >
    > ze wzgledu na smak oczywiscie:(((((





    ze wzgledu na smak oczywisie, ty nie na serio???
  • 17.01.03, 14:25
    Gość portalu: buuu napisał(a):

    > melanie napisała:
    >
    > > Nabierasz lyzka i kladziesz na rozgrzany olej. sa wtedy pyszne, ale zanadt
    > o
    > > kaloryczne. Mozesz bez oleju na teflonowej patelni, wtedy wystarczy
    > posmarowac
    > > olejem patelnie co jakis czas. Tez sa dobre. Ja preferuje ten drugi sposob
    > ,
    > nie
    > >
    > > ze wzgledu na smak oczywiscie:(((((
    >
    >
    >
    >
    >
    > ze wzgledu na smak oczywisie, ty nie na serio???

    Melanie napisała NIE ze względu na smak. Rozumiem, że w grę wchodzi po prostu
    smażenie z mniejszą ilością tłuszczu.
    Masz dzisiaj zły dzień, Senin vel buuu ? ;-)
  • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 20:26
    Witam
    Podciągam temat racuchów dla Kaji.
    Z pozdr. - Maria
  • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 15:27
    Podciągam przepisy dla conti
  • Gość: zuza IP: 195.205.42.* 17.01.03, 12:29
    W lecie dodaję do takich racuchów wydrylowane i odsączone wiśnie. Posypuję
    oczywiście cukrem pudrem. No i co że są kaloryczne, przecież raz na jakiś czas
    można sobie pozwolić. A jakie pyszne...
  • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 13:12
    Do ciasta na racuchy można dodawać różne owoce świeże i kandyzowane oraz
    bakalie, według własnych upodobań.
    Maria
  • Gość: xxx IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 13:11
    Podciągam dla zainteresowanych

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.