Dodaj do ulubionych

a ryba po grecku?

IP: *.pools.arcor-ip.net 15.11.05, 20:52
Najbardziej chodzi mi o sam farsz.Uwielbiam a nigdy nie robilam.
Podpowiedzcie jak moge zrobic takowa dla 3 osob.
Z gory dzieki! :)
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 15.11.05, 21:30
    Chodzi Ci o rybę po grecku "po grecku", czy po grecku "po polsku"? Ta druga
    jest z marchewką itd, itd.
    --
    Wszystko polewaj sosem Tabasco. Jest tak ostry, że oszczędzisz na jedzeniu.
    (Forrest Gump)
  • Gość: ich IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.11.05, 22:31
    powinien być lekko słodko-kwaśny.
  • Gość: aaa IP: *.pools.arcor-ip.net 15.11.05, 23:19
    kurde
    o taka mi wlasnie chodzilo!
    Serdeczne dzieki!
  • Gość: gargamel IP: *.olsztyn.mm.pl 16.11.05, 06:53
    Aby za bardzo nie bawić się w smażenie ryby dziele ją na kawałki skrapiam
    olejem,na brytfanke i pieke do 20-30 minut zakryta folią w piekarniku.Nie ma "
    tranowego odorku" smażonej ryby morskiej a efekt taki jaki jest pożądany.Do
    duszonych warzyw czasem dodaję na 10 - 15 minut duszenia umytą skórkę z cytryny.
    Dodaje niepowtarzalnego zmaku i aromatu.
  • Gość: ola787 IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 16.11.05, 07:56
    -seler, marchewka, pietruszka-gotujemy "al dente"-po ostygnieciu scieramy na
    tarce jarzynowce
    -cebulke w kostke podsmazamy na oliwie
    -do cebulki dajemy te warzywka, listek laurowy,ziele angielskie---i koncentrat
    pomidorowy, pieprz, sol, i na koncu sok z cytrynki
    jest to rewelacja-ja takie warzywka "po grecku", stosuje ze tak powiem, w
    roznych konfiguracjach-nawet do chlebka
  • Gość: mgrinz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 08:11
    Polecam wersję tylko z samą cebulą.
    naprawdę dobra
  • gourmet48 16.11.05, 08:18
    co oznacza

    Gość: ola787 16.11.05, 07:56 + odpowiedz


    -seler, marchewka, pietruszka-gotujemy "al dente"-

    ::: czesto przypominane - dbajmy o czystosc jezyka polskiego
  • ba_nita 16.11.05, 10:19
    Gość portalu: mgrinz napisał(a):

    > Polecam wersję tylko z samą cebulą.
    > naprawdę dobra

    Jeżeli już coś polecasz to podaj przepis z łaski swojej.

    1 kg filetów z ryby morskiej, 1 kg cebuli (może być więcej),
    3/4 szklanki oliwy, 4 pomidory, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki masła,
    4 ząbki czosnku, 3 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu.

    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy na
    oliwie na złoty kolor. Masłem smarujemy brytfankę lub inne żaroodporne naczynie
    do zapiekania, na które wykładamy posolone filety rybne. Na wierzch wykładamy
    cebulę z czosnkiem oraz plastry pomidora i cytryny.
    Całość skrapiamy wodą lub bulionem warzywnym lub białym wytrawnym winem ( ok.
    1/2 szklanki). Zapiekamy około 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200'C.

    --
    Wszystko polewaj sosem Tabasco. Jest tak ostry, że oszczędzisz na jedzeniu.
    (Forrest Gump)
  • Gość: aaa IP: *.pools.arcor-ip.net 16.11.05, 11:45
    ta wrsja tez mi sie bardzo podoba,
    bardzo dziekuje!pozdr.
  • Gość: EB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:51
    ja rybę smażę, a oddzielnie robię sos pomidorowy z dużą ilością cebuli i
    czosnkiem. Sos przyprawiam solą, pieprzem, jeśli trzeba odrobiną cukru. Wrzucam
    liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. To nadaje specyficznego
    smaczku, który kojarzy mi się rybą robioną przez moją babcię. To ona do dziś
    robi najlepszą na świecie "rybę w pomidorach", bo tak właśnie nazywamy ją u nas
    w domu. Gdy sos jest gotowy, polewam nim usmażoną rybkę. Można jeść na ciepło i
    na zimno z pieczywem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka