Dodaj do ulubionych

krem do karpatki

21.11.05, 12:03
Czy musi to być taki maślany krem? Czy ktos próbował nadziac karpatkę czymś
innym, lżejszym?
--
szarość też piękna...
Edytor zaawansowany
  • dziuunia 21.11.05, 12:42
    Do karpatki używa się kremu budyniowego i można go zrobic z mniejszą ilością
    masła albo w ogóle masło pominąć.Kremy maślane to zupełnie coś innego,a
    karpatka przełozona innym kremem niż budyniowy to już inne ciasto :)

    --
    O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)
  • mamalgosia 21.11.05, 14:11
    taaaak? A ja czytałam taki przepis, że w środku był obrzydliwy krem z dwóch
    kostek masła!!
    Musze wtakim razie dotrzeć do kremu budyniowego. Dziękuję
    --
    szarość też piękna...
  • dziuunia 21.11.05, 15:02
    Krem z dwóch kostek masła wcale nie musi być obrzydliwy :)
    A jeśli lżejszy krem budyniowy to może spróbuj tego przepisu:

    Krem patissiere

    150 g cukru
    75 g mąki-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić ziemniaczaną) i
    pszenna
    5 żółtek
    1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
    3/4 l mleka

    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia,dodać mąki i
    wymieszać.Mleko doprowadzić do wrzenia,wlać do masy jajecznej i szybko i
    dokładnie wymieszać.Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do
    zgęstnienia-ok.2-3 minuty.Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i wystudzić
    kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spozywczą która zapobiegnie
    utworzeniu się kożucha.Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić
    śmietaną słodką najlepiej 30 %.

    Instrukcja obrazkowa tutaj:
    www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en/recettes/creme_patissiere_ill.html

    --
    O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)
  • Gość: aksiak IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 13:24
    ja wykladalam na ciasto bita smietane i bylo pycha

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka