Jak spienić mleko

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: 150.254.115.*

    Kupiłam niedawno spieniacz do mleka (w Ikei). Niestety nie wiem jakie mleko
    da się najlepiej spienić - lubię gorącą kawę. Czy użyć mleka 0,5% czy 2%.
    Szukałąm informacji w internecie. Znalazłam tam że przed spienieniem należy
    zagrzać mleko, ale nie ugotować. Ja niestety nie wiem jak to zrobić :(
    Czy mogę ugotować i odczekać by było ciepłe ale nie wrzące?
  • 03.12.05, 15:13 Odpowiedz
    Ja podgrzewam mleko i w trakcie ubijam w garnku - im tłuściejsze tym fajniejsza pianka - ja piję chude więc rzadko je fajnie spieniam.

    Mąż spienia - ubija tym ubijaczem z Ikei smietankę do kawy i wszyscy goście są zachwyceni - ja mniej bo nie lubie jak mi warstwa czegoś białego nie pozwala się dobrać do kawy ;)

    --
    pozdrawiam cieplutko, GINGERS
  • 03.12.05, 16:44 Odpowiedz
    Ja pienię zawsze na zimno pianka jest sztywna jak nie wiem co. Pienię zarówno
    to z Gostynia jak i Łaciate 2%. jak juz ubijesz to jako pianka nie ochłodzi Ci
    kawy, poprostu będzie goraca kawa z pianka.
  • 03.12.05, 16:55 Odpowiedz
    A moim prywatnym zdaniem kawa rozpuszczalna z gorącym mlekiem po prostu lepiej smakuje - zrób sobie z zimnym i gorącym i porównaj

    CO innego frappe latem :)

    --
    pozdrawiam cieplutko, GINGERS
  • 03.12.05, 17:02 Odpowiedz
    No chyba że mleko ma nie być w kawie tylko ciut na powierzchni to wtedy może to i rzeczywiście nie ma znaczenia jaką ma temperaturę

    --
    pozdrawiam cieplutko, GINGERS
  • IP: 150.254.115.*

    Gość: ewka 04.12.05, 13:53 Odpowiedz
    Dzięki, przy czym ja wolałabym spieniać podgrzane mleko (nie pijam surowego
    mleka prosto z kartonu - fobia z dzieciństwa). Dlatego chciałabym wiedzieć jak
    długo gotować mleko, aby było dobre do ubicia przy użyciu spieniaczem, ale aby
    się nie zagotowało, bo słyszałam że takiego nie da się spienić.
  • 04.12.05, 15:41 Odpowiedz
    Gotuj aż będzie ciepłe a potem wyłącz żeby sie kożuch nie zrobił i ubijaj.
    Spróbuj raz sama a może i ze dwa to się nauczysz ;)

    --
    pozdrawiam cieplutko, GINGERS

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Gość: biedronka_pstra81 04.12.05, 15:51 Odpowiedz
    Heloł G. miło spotkac na innym forum ;)))

    w małym rondelku podgrzewam mleko, nie gotuje tylko jak chwile sie zagrzje to
    zaczynam spieniac...kilka sekund - dosłownie i fantastyczna pianka, niestety na
    zimno kiedys próbowałam ale to było w Danii... moze duńskie mleko jest
    trefne ;))) polskie tylko podgrzane spieniam ;)) i 1,5%

  • 04.12.05, 16:57 Odpowiedz
    cześć biedronko - domowa kawa tak nie tuczy jak latte w kawiarni ;)

    --
    pozdrawiam cieplutko, GINGERS

  • IP: *.chello.pl

    Gość: lamarta 04.12.05, 17:49 Odpowiedz
    Zrozumiałam, że Wy spieniacie mleko poza szklanką?;) Też sobie kupiłam
    spieniacz w Ikei i używam go wkładająć do szklanki z inką z mlekiem;) Co prawda
    wszystko się rozlewa, ale myslałam, ze jak będę spieniać mleko i dopiero potem
    wlewać je do szklanki, to pianka opadnie. Hmmm, musze spróbować;)
    A co do temp. to nie zauwazyłam różnicy.
  • IP: *.chello.pl

    Gość: Karla 04.12.05, 19:31 Odpowiedz
    ja kawe rozpuszczalna zalewam chlodnym mlekiem 0,5% spieniam w kubku i dolewam
    goracej wody - piana jest na wierzchu
  • IP: *.nowogrod.net

    Gość: kasia 24.03.14, 20:12 Odpowiedz
    tylko elektryczny bo podgrzewa mleko i latte mozna robic super lepsza niz w kawiarniach z ekspresow pianka.A ja robie z 1,5% tluszczu i jest super pianka.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.