• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak spienić mleko Dodaj do ulubionych

  • IP: 150.254.115.* 03.12.05, 14:45
    Kupiłam niedawno spieniacz do mleka (w Ikei). Niestety nie wiem jakie mleko
    da się najlepiej spienić - lubię gorącą kawę. Czy użyć mleka 0,5% czy 2%.
    Szukałąm informacji w internecie. Znalazłam tam że przed spienieniem należy
    zagrzać mleko, ale nie ugotować. Ja niestety nie wiem jak to zrobić :(
    Czy mogę ugotować i odczekać by było ciepłe ale nie wrzące?
    Edytor zaawansowany
    • 03.12.05, 15:13
      Ja podgrzewam mleko i w trakcie ubijam w garnku - im tłuściejsze tym fajniejsza pianka - ja piję chude więc rzadko je fajnie spieniam.

      Mąż spienia - ubija tym ubijaczem z Ikei smietankę do kawy i wszyscy goście są zachwyceni - ja mniej bo nie lubie jak mi warstwa czegoś białego nie pozwala się dobrać do kawy ;)

      --
      pozdrawiam cieplutko, GINGERS
      • 03.12.05, 16:44
        Ja pienię zawsze na zimno pianka jest sztywna jak nie wiem co. Pienię zarówno
        to z Gostynia jak i Łaciate 2%. jak juz ubijesz to jako pianka nie ochłodzi Ci
        kawy, poprostu będzie goraca kawa z pianka.
        • 03.12.05, 16:55
          A moim prywatnym zdaniem kawa rozpuszczalna z gorącym mlekiem po prostu lepiej smakuje - zrób sobie z zimnym i gorącym i porównaj

          CO innego frappe latem :)

          --
          pozdrawiam cieplutko, GINGERS
          • 03.12.05, 17:02
            No chyba że mleko ma nie być w kawie tylko ciut na powierzchni to wtedy może to i rzeczywiście nie ma znaczenia jaką ma temperaturę

            --
            pozdrawiam cieplutko, GINGERS
            • Gość: ewka IP: 150.254.115.* 04.12.05, 13:53
              Dzięki, przy czym ja wolałabym spieniać podgrzane mleko (nie pijam surowego
              mleka prosto z kartonu - fobia z dzieciństwa). Dlatego chciałabym wiedzieć jak
              długo gotować mleko, aby było dobre do ubicia przy użyciu spieniaczem, ale aby
              się nie zagotowało, bo słyszałam że takiego nie da się spienić.
              • 04.12.05, 15:41
                Gotuj aż będzie ciepłe a potem wyłącz żeby sie kożuch nie zrobił i ubijaj.
                Spróbuj raz sama a może i ze dwa to się nauczysz ;)

                --
                pozdrawiam cieplutko, GINGERS

                • Gość: biedronka_pstra81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 15:51
                  Heloł G. miło spotkac na innym forum ;)))

                  w małym rondelku podgrzewam mleko, nie gotuje tylko jak chwile sie zagrzje to
                  zaczynam spieniac...kilka sekund - dosłownie i fantastyczna pianka, niestety na
                  zimno kiedys próbowałam ale to było w Danii... moze duńskie mleko jest
                  trefne ;))) polskie tylko podgrzane spieniam ;)) i 1,5%

                  • 04.12.05, 16:57
                    cześć biedronko - domowa kawa tak nie tuczy jak latte w kawiarni ;)

                    --
                    pozdrawiam cieplutko, GINGERS

                    • Gość: lamarta IP: *.chello.pl 04.12.05, 17:49
                      Zrozumiałam, że Wy spieniacie mleko poza szklanką?;) Też sobie kupiłam
                      spieniacz w Ikei i używam go wkładająć do szklanki z inką z mlekiem;) Co prawda
                      wszystko się rozlewa, ale myslałam, ze jak będę spieniać mleko i dopiero potem
                      wlewać je do szklanki, to pianka opadnie. Hmmm, musze spróbować;)
                      A co do temp. to nie zauwazyłam różnicy.
    • Gość: Karla IP: *.chello.pl 04.12.05, 19:31
      ja kawe rozpuszczalna zalewam chlodnym mlekiem 0,5% spieniam w kubku i dolewam
      goracej wody - piana jest na wierzchu
    • Gość: kasia IP: *.nowogrod.net 24.03.14, 20:12
      tylko elektryczny bo podgrzewa mleko i latte mozna robic super lepsza niz w kawiarniach z ekspresow pianka.A ja robie z 1,5% tluszczu i jest super pianka.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.