Dodaj do ulubionych

RYBA PO GRECKU!!!!Prosze o przepis

04.12.05, 09:26
Koniecznie chciała bym zrobic rybe po grecku moze ktos ma przepis juz
sprawdzony ;)
Edytor zaawansowany
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 04.12.05, 11:05
    Wiecie, ze Grecy takiego sposobu podawania ryb wcale nie znaja? Ciekawe skad
    wziela sie nazwa dania.
  • Gość: irmyna IP: 62.233.189.* 04.12.05, 13:47
    to jest ryba po grecku nieco inaczej, ale o wiele smaczniejsza niż ta tradycyjna

    Składniki panierki :

    4 jaja

    5 łyżki mąki

    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    sól

    Składniki sosu :

    2 duże marchewki

    1 puszka ananasów

    1 słoika papryki konserwowej

    6 ząbków czosnku

    6 łyżek sosu sojowego

    6 łyżek octu winnego

    12 łyżeczek cukru

    1 łyżeczka curry

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Wykonanie :

    Przygotować ciasto naleśnikowe i w nim usmażyć rybę. Marchewkę zetrzeć
    na tarce, dusić na oleju, dodać pokrojonego ananasa, paprykę
    pokrojoną w paski i pozostałe składniki ( mąkę ziemniaczaną
    rozprowadzić wodą ). Tak przygotowany sos doprawić syropem z ananasów.
    Rybę układać warstwami, zalać sosem, pozostawić na 24 godziny.
  • Gość: g IP: 81.15.226.* 04.12.05, 14:32
    najłatwiejsza ryba po grecku na świecie:

    1. marchew (50%), pietruszkę (25%), seler (25%) trzemay na tarce (albo w amalkserze)

    2. na patelni głębokiej smażymy cebulę (dość sporo jej)

    3. dodajemy starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, podlewamy wodą i
    dusimy

    4.dodajemy sól, pieprzi trochę koncentratu pomidorowego, mieszamy, dusimy
    jeszcze chwilę

    5. wybraną rybkę obtaczamy w mące, odstawiamy na 10 minut. po tym czasie smażymy
    na oliwie, dodajemy do sosu warzywnego, delikatnie mieszamy, podduszamy lekko
    razem i już!

    6. można podawać na ciepło i na zimno, warto posypać zieloną pietruszką przed
    podaniem.

    7. przepis latwy, klasyczny i najwazniejsze, potrawa zawsze sie udaje i jest
    pyszna.


    a co do tego, czy w grecji sie tak je rybe czy nie, to powiem tylko, ze moje
    greckie kolezanki tez robia rybe z marchewka i cebula - bardzo podobna i
    bynajmniej nie znaja tego przepisu z polski :)
  • Gość: Maria IP: *.wa-wa.inpoland.pl 04.12.05, 15:01
    Robię rybkę wg tego samego przepisu, z jednym wszak wyjątkiem. Warzywa kroję w
    słupki.
    Pozdr. - Maria
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 16:32
    Nawet najglupszy Grek nie wpadlby na pomysl aby obkladac sosem panierowana
    rybe , to bylaby dla nich profanacja i dlatego nie znaja takiej potrawy :-)

    Filety lub nawet mrozone kostki saute nalezy dobrze obsmazyc i przyrumienic
    na patelni z niewielka iloscia tluszczu .
    Mozna je potem nawet przygrillowac na specjalnej patelni .Rybe dobrze posolic .
    Sos:
    Marchewke i seler zetrzec na grubej tarce , podsmazyc z cebula, dodac swieza
    papryke posypac oregano , tymiankiem i przyprawami do smaku moze byc wegeta ,
    kostka bulionowa , maggi
    Dodac czosnek i pora , dolac troche wody i poddusic
    Nastepnie doprawic pomidorami z puszki lub koncentratem , dodac pokrojone
    oliwki oraz zielenine mozna koperek lub natke ale natke dodac do gotowego
    sosu . Cajen lub pieprz czarny do smaku
    i zagescic delikatnie maka z zimna woda , czasem nie trzeba nawet zageszczac
    to zalezy .
    Tym pokryc usmazona rybe i wystudzic .
  • Gość: Maria IP: *.wa-wa.inpoland.pl 04.12.05, 20:03
    A po co do sosu wegeta, kostka bulionowa, maggi i mąka ???
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 20:15
    maggi , wegete , kostke i make podalam jako opcje jak ktos tego nie uzywa , to
    moze nie dodawac ale smak jest wzmocniony
    Zapomnialam o cukrze i listku
    No i jeszcze chce dodac , ze poniewaz Grecy do wszystkiego jedza fete
    to taka rybka jest bardzo smaczna wlasnie z dodatkiem fety mozna plasterek
    polozyc na rybie lub jako dodatek naprawde polecam warto sprobowac
  • edyta0 05.12.05, 15:21
    filety mogą być?
    --
    Edyta
  • Gość: Maria IP: *.wa-wa.inpoland.pl 04.12.05, 20:33
    Jeszcze taka drobna uwaga. U mnie w domu mówiło się, że jest to ryba w sosie
    greckim, a nie ryba po grecku.
    Maria
  • e_katt 04.12.05, 20:52
    ryby po grecku zastanwia mnie niezmiennie.
    ;/





    (możwe, że to dlatego, że nie miałam n i g d y przyjemności?
    hmm - a z drugiej strony, to jakoś nigdy nie chiałam mieć)
  • Gość: Kucharz IP: *.szczecin.mm.pl 05.12.05, 14:07
    Pamiętajmy: gdy ryba przed smażeniem nie zostanie nasolona - nie będzie miała
    po obróbce termicznej pięknego złotego koloru i może przywierać w trakcie
    smażenia do patelni.
    Po obtoczeniu smażymy rybę (filety rybne,zrazy itp...) i układamy na głębokim
    półmisku dosyć luźno, ponieważ w końcowej fazie zostanie ona zalana sosem.

    Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
    Cebulę - ok. 20-50 dk g- w zależności od ilości przygotowanej ryby
    Papryka surowa 1-2 szt.
    Białe wino - odrobina do smaku
    Czosnek –1-2 główki
    Sok - ok. 0,5-1 cytryny
    Miód pszczeli - ok. 2 –3 łyżeczek – miód dodajemy w celu uzyskania smaku słodko-
    kwaśnego, wraz z sokiem cytrynowym te dwa składniki są od siebie zależne i
    dodajemy je w zależności od własnego smaku - czy chcemy uzyskać przewagę
    posmaku słodkiego czy kwaśnego lub zrównoważyć obydwa smaki.
    Przecier pomidorowy - ok. 2-3 łyżeczki do herbaty
    Ketchup - do smaku + ogólna przyprawa + pieprz, sól+ suszona sproszkowana
    słodka papryka + papryczka chilli-(wg własnego gustu i smaku)
    Oliwa z oliwek - do przygotowania sosu
    www.fishing.stargard.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=33

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka