Co do smażonego łososia? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Mam problem, niedługo planuje wystawną kolacje, chciałam podać smażónego
    łososia, ale co do tego jakiś makaron, czy jakieś ziemniaki, sałata?
    Nie mam pojęcia, nie gotuje za dobrze, a chciałabym, aby było elegancko i
    smacznie
  • Jak chcesz usmazyc tego lososia? Jesli tylko na oliwie z bialym winem (bez
    jakichkolwiek obsypanek rzecz jasna), to dobrze sie beda komponowaly ziemniaki
    pieczone. Ugotuj ziemniaki w lupinach, wystudz (mozna dzien wczesniej te prace
    wykonac), obierz z lupin, pokroj albo w osemki, albo w grube plastry, albo
    polowki. Lyzke masla rozpusc z lyzka oliwy i ulubionymi przyprawami (majeranek,
    tymianek, papryka, ziola prowansalskie itp). Wymieszaj z ziemniakami i wsadz do
    mocno cieplego pieca, w trakcie smazenia lososia powinny sie ladnie zrumienic.
    Do tego salata z vinegretem, biale wino zwienczy dzielo :)
    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl
  • Gość portalu: NIGUSEK napisał(a):

    > Mam problem, niedługo planuje wystawną kolacje, chciałam podać smażónego
    > łososia, ale co do tego jakiś makaron, czy jakieś ziemniaki, sałata?
    > Nie mam pojęcia, nie gotuje za dobrze, a chciałabym, aby było elegancko i
    > smacznie

    Lososia lepiej upiec w piecu niz usmazyc
    Piec ok 20 min.w polanym oliwa naczyniu zaroodpornym, filety lososia posolic ,
    popieprzyc i skropic cytryna.
    Na talerzu polac sosem smietankowo- cytrynowym.

    Do lososia swietnie pasuje szpinak, (tak smakowo, jak i kolorystycznie), ale
    musi byc idealnie doprawiony- cebulka, sol, pieprz, galka muszkatolowa.
    Ziemniaki tylko zapiekane. Mozesz ugotowac w skorkach, obrac, pokroic na
    cwiartki, polac oliwka i wlozyc do pieca.
    Albo mozesz pociac ziemniaki na tarce na cieniutkie plasterki (jak ogorki),
    doprawic ziolami i smietana i zapiec w piekarniku.
  • Niekoniecznie. Zamarynowany w soku z cytryny i winie, usmazony na dobrej
    oliwie, w koncowej fazie podlany bialym winie jest nawet lepszy od tego z
    pieca. To chyba kwestia jakosci lososia. a pieczenia surowych ziemniakow bym
    nie polecala poczatkujacej kucharce. Po co Jej stres gdy sie nie dopieka, albo
    zwegla?
    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 20:22
    Ja lubie do lososia nalesnik/wrap ze szpinakiem lub porami
    Zlozone w chusteczke do nosa wygladaja wytwornie zwlaszcza jak widac co jest w
    srodku . I pomidory na dodatek .
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 20:26
    A lososia lepiej upiec : natrzec czosnkiem , koperkiem , cytryna , pieprzem
    pieczony jest pyszny i piecze sie bardzo krotko
  • Gość: NIGUSEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 20:56
    Kochane dziękuje za rade ale łososie piec nie będe, bo boje się, że nie
    wyjdzie, przypomina, że gotować nie umiem :) więc takie naleśniczki, czy
    szpinak odpada, a co z makaronami, do ryby nie pasuje?
    A i jeszcze może znacie jakiś przepis na dreesing do ryby i sałatke.
    Dzięki jesteście wielki.
  • Do salaty zwykly vinegret, czyli oliwa do kubeczka, troche soli, pieprzu
    ziolowego, odrobina cukru pudru, wymieszac, dodac ocztu winnego lub
    balsamicznego, energicznie wytrzepac widelcem by zrobila sie emulsja i tym
    polac salate. Salata oczywiscie sprawa umowna, u mnie najczesciej ze dwa
    gatunki salaty, pomidor, palta, czasami por i papryka. Proporcji oliwy i ocztu
    nie podam gdyz robie na oko :)
    Do lososia smazonego podaje sos z soku cytrynowego, oliwy i bialego wina, ktory
    zrobil sie w trakcie smazenia.. Makaronu bym raczej nie podawala, ale ryz
    podsmazony z szafranem i przyprawami, zalany winem i ugotowany pod poduszka
    czemu nie :)
    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 22:29
    Losos z makaronem pasuje i jest bardzo dobry
    Losos saute i makaron z sosem czosnkowym (maslo , mleko , maka ,czosnek ,
    przyprawy) i swieza dymka lub szczypiorek i natka do posypania
    Ugotowany makaron wrzucasz do sosu i mieszasz
    Losos obok lub na wierzchu makaronu

    Jesli chcesz robic rybe w panierce to bez makaronu
    Moze pieczone w skorach kartofle z czosnkowym maslem
    albo wysmazone z ziolami , frytki moga tez byc i salata vinigret
    Zamiast kartofli mozesz podac brokuly albo jakas mieszanke warzyw na goraco
    lub duzo salatki na zimno np grecka lub cos w tym rodzaju i pieczywo
    Ale polecam ten makaron w sosie latwa i szybka potrawa
  • Losos w panierce??? Szkoda ryby, no ale gusta sa rozne.
    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.