• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Co do smażonego łososia?

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 19:45
    Mam problem, niedługo planuje wystawną kolacje, chciałam podać smażónego
    łososia, ale co do tego jakiś makaron, czy jakieś ziemniaki, sałata?
    Nie mam pojęcia, nie gotuje za dobrze, a chciałabym, aby było elegancko i
    smacznie
    Edytor zaawansowany
    • 04.12.05, 19:58
      Jak chcesz usmazyc tego lososia? Jesli tylko na oliwie z bialym winem (bez
      jakichkolwiek obsypanek rzecz jasna), to dobrze sie beda komponowaly ziemniaki
      pieczone. Ugotuj ziemniaki w lupinach, wystudz (mozna dzien wczesniej te prace
      wykonac), obierz z lupin, pokroj albo w osemki, albo w grube plastry, albo
      polowki. Lyzke masla rozpusc z lyzka oliwy i ulubionymi przyprawami (majeranek,
      tymianek, papryka, ziola prowansalskie itp). Wymieszaj z ziemniakami i wsadz do
      mocno cieplego pieca, w trakcie smazenia lososia powinny sie ladnie zrumienic.
      Do tego salata z vinegretem, biale wino zwienczy dzielo :)
      --
      www.polcom.cl/patagonia
      www.fundacionotway.cl
      volvina.blog.onet.pl
    • 04.12.05, 20:02
      Gość portalu: NIGUSEK napisał(a):

      > Mam problem, niedługo planuje wystawną kolacje, chciałam podać smażónego
      > łososia, ale co do tego jakiś makaron, czy jakieś ziemniaki, sałata?
      > Nie mam pojęcia, nie gotuje za dobrze, a chciałabym, aby było elegancko i
      > smacznie

      Lososia lepiej upiec w piecu niz usmazyc
      Piec ok 20 min.w polanym oliwa naczyniu zaroodpornym, filety lososia posolic ,
      popieprzyc i skropic cytryna.
      Na talerzu polac sosem smietankowo- cytrynowym.

      Do lososia swietnie pasuje szpinak, (tak smakowo, jak i kolorystycznie), ale
      musi byc idealnie doprawiony- cebulka, sol, pieprz, galka muszkatolowa.
      Ziemniaki tylko zapiekane. Mozesz ugotowac w skorkach, obrac, pokroic na
      cwiartki, polac oliwka i wlozyc do pieca.
      Albo mozesz pociac ziemniaki na tarce na cieniutkie plasterki (jak ogorki),
      doprawic ziolami i smietana i zapiec w piekarniku.
    • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 20:22
      Ja lubie do lososia nalesnik/wrap ze szpinakiem lub porami
      Zlozone w chusteczke do nosa wygladaja wytwornie zwlaszcza jak widac co jest w
      srodku . I pomidory na dodatek .
    • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 20:26
      A lososia lepiej upiec : natrzec czosnkiem , koperkiem , cytryna , pieprzem
      pieczony jest pyszny i piecze sie bardzo krotko
      • Gość: NIGUSEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 20:56
        Kochane dziękuje za rade ale łososie piec nie będe, bo boje się, że nie
        wyjdzie, przypomina, że gotować nie umiem :) więc takie naleśniczki, czy
        szpinak odpada, a co z makaronami, do ryby nie pasuje?
        A i jeszcze może znacie jakiś przepis na dreesing do ryby i sałatke.
        Dzięki jesteście wielki.
        • 04.12.05, 22:17
          Do salaty zwykly vinegret, czyli oliwa do kubeczka, troche soli, pieprzu
          ziolowego, odrobina cukru pudru, wymieszac, dodac ocztu winnego lub
          balsamicznego, energicznie wytrzepac widelcem by zrobila sie emulsja i tym
          polac salate. Salata oczywiscie sprawa umowna, u mnie najczesciej ze dwa
          gatunki salaty, pomidor, palta, czasami por i papryka. Proporcji oliwy i ocztu
          nie podam gdyz robie na oko :)
          Do lososia smazonego podaje sos z soku cytrynowego, oliwy i bialego wina, ktory
          zrobil sie w trakcie smazenia.. Makaronu bym raczej nie podawala, ale ryz
          podsmazony z szafranem i przyprawami, zalany winem i ugotowany pod poduszka
          czemu nie :)
          --
          www.polcom.cl/patagonia
          www.fundacionotway.cl
          volvina.blog.onet.pl
    • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 22:29
      Losos z makaronem pasuje i jest bardzo dobry
      Losos saute i makaron z sosem czosnkowym (maslo , mleko , maka ,czosnek ,
      przyprawy) i swieza dymka lub szczypiorek i natka do posypania
      Ugotowany makaron wrzucasz do sosu i mieszasz
      Losos obok lub na wierzchu makaronu

      Jesli chcesz robic rybe w panierce to bez makaronu
      Moze pieczone w skorach kartofle z czosnkowym maslem
      albo wysmazone z ziolami , frytki moga tez byc i salata vinigret
      Zamiast kartofli mozesz podac brokuly albo jakas mieszanke warzyw na goraco
      lub duzo salatki na zimno np grecka lub cos w tym rodzaju i pieczywo
      Ale polecam ten makaron w sosie latwa i szybka potrawa
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.