Dodaj do ulubionych

kwaśna śmietana|?

IP: 213.17.164.* 08.12.05, 16:24
jaka to?
Edytor zaawansowany
  • jacek1f 08.12.05, 16:44
    „................Śmietana to ukwaszony tłuszcz mleczny. W odróżnieniu od
    śmietany, tłuszcz mleczny, który nie został ukwaszony specjalnymi szczepami
    bakterii, to śmietanka.” Uff… Takie skomplikowane wyjaśnienie znalazłam w
    związku z zwykłą śmietana w encyklopedii :)



    Jak więc widzisz, nie powinno się mylić tych dwóch arcyważnych składników. Bez
    nich nie przygotujesz sosu, zupy czy deseru… W niektórych potrawach to składnik
    podstawowy!

    Zgodnie z definicją śmietaną otrzymujemy poprzez ukwaszenie jej bakteriami
    kwasu mlekowego. Śmietanka to tłuszcz zebrany z mleka, ma słodki smak. W
    sklepie możesz kupić śmietanę o różnych zawartościach tłuszczu, w zależności od
    proporcji, w jakiej została zmieszana z mlekiem (od 9% do 30%).
    Do kawy nadaje się ta o najmniejszej ilości tłuszczu, ale do deseru używaj tych
    o większych zawartościach tłuszczu.

    Śmietana jest doskonałym dodatkiem do
    - zup, którą zabiela i zagęszcza
    - do ciast, gdyż nadaje im kruchość
    - do duszonych potraw, gdyż dodaje im smaku
    - do deserów, sałatek, musów, makaronów jako krem lub element sosu
    - duszonym potrawom z warzyw i grzybów dodaje smaku

    Pamiętaj, aby śmietanę dodawać do gorącej potrawy w ostatniej chwili!! Nie
    dopuszczaj do zagotowania, bo śmietana może się zwarzyć. Możesz temu zapobiec
    poprzez dodanie szczypty cukru do przygotowanego sosu z śmietany.

    Ubitą śmietanę nie przechwytuj zbyt długo (do 6 godzin). Aby ja dobrze ubić,
    wcześniej schłodź porządnie śmietanę kremówkę.

    Przechowanie
    Śmietanę możesz przechowywać do 1,5-2 tygodni w lodówce. Gdy ja otworzysz, a
    nie zużyjesz w całości, warto zadbać o jej szczelne zamknięcie gdyż łatwo
    pochłania inne zapachy.

    ....................................."
  • Gość: laik IP: 213.17.164.* 08.12.05, 16:52
    dzięki:)
  • ba_nita 08.12.05, 16:56
    jacek1f napisał:
    > bakterii, to śmietanka.” Uff… Takie skomplikowane wyjaśnienie znala
    > złam w
    > związku z zwykłą śmietana w encyklopedii :)

    --
    Bądź uroczy dla swoich wrogów - nic ich bardziej nie złości. (Carl Orff)
  • jacek1f 08.12.05, 18:00

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka