Dodaj do ulubionych

POPISOWE NA WIGILIĘ

09.12.05, 20:20
Po raz pierwszy robię wigilię, może pomożecie? Proszę o wasze popisowe dania
na wigilię. Dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • kika61 09.12.05, 20:22
    Sałatka z krabów:
    Paluszki krabowe, ogórek świeży, jaja gotowane na twardo i pęczek szczypiorku.
    Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
  • jacek1f 09.12.05, 20:56
    Może na święta raczej na śniadanie...?
    Chociaz moze i tak:-)

    Weźże dowiedz sie coś o wieloletnij tradycji uczestników, itp itd...

    Własny barszcz.
    Cysta grzybowa.

    przeciez nic nie wiesz.....:-(
  • jacek1f 09.12.05, 21:00
  • kika61 09.12.05, 23:38
    Chodzi mi o "popisowe" dania na wigilię bo te tradycyjne to znam i na pewno
    zagoszczą na moim stole. A co do sałatki krabowej podałam dla tych co nie znają.
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 09.12.05, 21:15
    A dlaczego nie mozna krabow na wigilie ?
    Moze ktos nie lubi sledzi , woli salatke . Taka salatke jadlam dzisiaj na
    sniadanie z dodatkiem czosnku i koperku . Bardzo dobra
    Robilam tez slimaki i zabie udka wlasnie na wigilie bo potrawy maja byc
    bezmiesne no i jakies wyjatkowe
    Zupa z krewetek tez moze byc , lub krewetki w innej postaci , moze byc zupa
    rybna lub malze a nie tylko barszczyk i grzybowa chociaz przyznam , ze
    barszczyk z uszkami to dla mnie danie typowo wigilijne i tylko raz w roku .
    Mysle , ze mozna troszke odbiegac od tradycji wiele osob nie lubi karpia a
    jada go z przymusu bo trzeba . Wiele potraw wigilijnych opisanych w Polsce tez
    mi nie wchodzi nie widze potrzeby zajadania sie kluskami z makiem lub kapusta
    z grochem ani kutia , wole zjesc cos ciekawszego tym bardziej , ze wigilia to
    nie kara ale swieto
  • jackk3 09.12.05, 21:24
    > A dlaczego nie mozna krabow na wigilie ?
    Dlatego ze to jest Wigilia. W Polsce kraby nie wystepuja. Mozna odejsc od
    tradycji z braku np. odpowiednich sladnikow (sami nie robimy karpia bo ten
    tutaj nie jest za dobry). Slimaki i inne rzeczy goraco odradzam. D. ludzi moze
    miec odruchy (wiadomo jakie). Mozna zrobic b. tradycyjna wigile, ktora by
    wygladala niezwykle elegancko!
    Pzdr
    Jacek
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 09.12.05, 21:37
    A wiesz Jacek , ze wlasnie dzieki tobie zrobilam w zeszlym roku po raz pierwszy
    uszka do barszczu i w ogole barszcz wigilijny :-)
    Byl pyszny . Ale z drugiej strony jest nas dwoje i zawsze chce cos innego
    wymyslic . Rozumiem , ze przy wielopokoleniowej rodzinie zebranej przy stole
    rzeczywiscie pewne potrawy nie bylyby przyjete ale we wlasnym domku we dwojke
    czy trojke mozna isc na pewne odstepstwa .
    I juz mam bole glowy co nowego w tym roku podac zeby bylo fajnie , tradycyjnie
    i swiatecznie
  • jackk3 09.12.05, 21:41
    Chociaz jestem wielkim milosnikiem barszczu wigilijnego to chyba nie o mnie tu
    chodzi. Fakt ze to co napisalas zmienia troche postac rzeczy...
    Pzdr
    Jacek
  • jackk3 09.12.05, 21:38
    Mialem na mysli 'super' prezentacje. Mozna np. podac pierogi, ale nie np. pelny
    talerz czy w innym naczyniu (kazdy nabiera) ale kazda osoba dostaje okreslona
    porcje (oczywiscie znacznie mniejsza z odpowiednim przybranie, 'artystycznie'
    polanym sosem(ami) na idealnym (na polysk) talerzu. Mozesz tez zaplanowac cale
    menu w logiczny ciag, zaczynajac od przystawek, itd stosujac w/w zasade (ktora
    tez sie odnosi do win i napoi). Mozliwosci jest mnostwo, moze ktos ma jakies
    pomysly, ale jesli chodzi o prezentacje to polecam... internet (lub d. ksiazki).
    Pzdr
    Jacek
  • janiolka 18.12.05, 18:31
    akurat u mnie w domu panuje taka tradycja, by co roku przygotowac jedna potrawe
    egzotyczna (lub jak mawia moja babcia 'z robakami'). i wszyscy sie ciesza, ze
    poznaja cos nowego, a przy tym nie traca niczego, co pamietaja z wigilii w
    dziecinstwie.



    --
    włącz światło
  • ampolion 09.12.05, 21:40
    Pytałem gdzie indziej, ale powtórzę:
    dlaczego nie sushi?
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • jackk3 09.12.05, 21:44
    A czy potrafisz zrobic co najmniej tak dobre sushi jak najlepsze ktore kupujesz
    (swierze)?
    Jesli tak to dlaczego nie (ja nie potrafie, bo znamy co najmniej 2 miejsca
    gdzie Sushi robia Japonczycy z praktyka 20-letnia.
    Pzdr
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 09.12.05, 22:13
    No wlasnie , zaczelam dyskutowac z Jackiem1f i nie zauwazylam , ze pojawil sie
    w miedzyczasie inny jackk3 he he ale numer i slepota :-)

    W sprawie sushi to przeciez nie jestesmy Japonczykami ani oni nas nie beda
    oceniac i z tego co widzialam w telewizji cos à la sushi mozna wykombinowac
    samemu . Ja nie robilam ale nie widze przeszkod jak ktos chce poprobowac

  • jackk3 09.12.05, 22:21
    Jasne ze mozna. Tylko ten ryz do sushi mnie przeraza.
    Pzdr
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.12.05, 22:31
    w sumie jest bardzo prosty

    ja czasami jak nie mam krotkoziarnistego to stosuje jasminowy
    tez ujdzie

    caly sekret w tym, by po ugotowaniu ryzu - (tak jak normalny-"na sypko", ale
    bez pierzyn i kocow;)) przelozyc go do wmiare duzego naczynia, skropic
    mieszanka octu,soli i cukru, i troszke wody i wystudzic

    a potem to juz hlaj dusza!
  • jackk3 09.12.05, 22:41
    Tak, widzialem to wiele razy (na "Iron Chef" np.) ale jakosc nie chce mi sie
    sprobowac. Ale chyba sie odwaze w koncu.
    Pzdr
    Jacek
  • Gość: reni IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 23:51
    Co wy nie wiecie , jakie się robi dania na wigilię. Po co te wymyślania.Zawsze
    obowiązywało 12 potraw ,które znamy.
  • Gość: jackk3 IP: 207.148.162.* 10.12.05, 00:24
    12 to strasznie duzo. Kto by to zjadl.
    Pzdr
    Jacek
  • Gość: . IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 19:50
  • qubraq 10.12.05, 18:15
    ampolion napisał:

    > Pytałem gdzie indziej, ale powtórzę: dlaczego nie sushi?

    M. wybacz ze nieco kontrowersyjnie ale jako stary bezboznik odpowiem: a po co
    Ci Wigilia Bożego Narodzenia, nie mozesz zjesc 24 grudnia zwyczajnej sobotniej
    kolacji z suszi krabami slimakami i wszystkimi tymi przysmakami, ktorych my tu
    w Polsce na ogół nie jemy w tę jedną jedyną w roku Wieczerzę, przez szacunek
    dla naszej narodowej tradycji wiec jako Polak nie drzaźnij sie z ludźmi! -
    Niech żyje Greenwich Village!
    Andrzej
  • monisia53 10.12.05, 03:26
    Na Wigilie:sushi, udka zabie, slimaki, kraby!!! Czy wy powariowaliscie? Sushi,
    jest dobre jak nie chce sie gotowac, a pyski trzeba czyms zapchac np. w piatek.
    Polacy, Wigilia to tradycja. Pielegnujcie to i nie zachowujcie sie jak nowobogadzcy.
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 10.12.05, 07:59
    Nowobogaccy Monisia przez 2c sie pisze .
    Ja ze starobogackich czyli tych co zbiednieli a zauwazylam , ze ci nowo- barki
    sobie zakladaja w ksztalcie bibliotek ale ze czytac i pisac nie potrafia to
    za kazda atrapa ksiazki kryje sie jakis trunek i atrapa slownika czy
    encyklopedii nie zastapi im poprawnej polszczyzny za to wrazenie robi na
    gosciach
  • monisia53 10.12.05, 19:44
    Polski, to moj drugi jezyk.
  • Gość: jackk3 IP: *.abhsia.telus.net 10.12.05, 19:49
    To uwazasz ze sushi to tak latwo jest zrobic a kuchnia japonska jest taka
    prostacka ze w sam raz na piatek zeby zapchac przyslowiowego ...?
    Pzdr
    Jacek
  • monisia53 10.12.05, 20:06
    Ja tak nie uwazam, ja tego nie robie, czasem kupuje wlasnie w piatek i osobscie
    nie przepadam.
  • Gość: gargamel IP: *.olsztyn.mm.pl 10.12.05, 13:04
    na forum "Ryba po japońsku" podałem b.fajny przepis na sandacza w warzywach.
    B.smaczne i efektowne wizualnie.Można kogoś zaskoczyć umiejętnościami a w
    rzeczywistości przepis prosty.
  • Gość: Agnieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 09:41
    Stawiałabym na tradycję.
    Z popisowych dań kilka lak temu wystąpił sandacz (taki kupiony w całości zaraz
    po złowieniu) była z niego ryba w galarecie i po grecku i zwykły smażony -
    bardzo wszytkim smakował.
    Pierogi czy uszka własnej roboty też spotykają się z uznaniem - w
    przeciwieństwie do tych kupnych ze sklepu.
    Ja myślę, że Wigilia to czas kiedy warto celebrować tradycję - z krabami zawsze
    można poszaleć w pozostałe świąteczne dni:)
  • Gość: mał..a IP: 62.121.136.* 11.12.05, 15:34
    O jakim popisowym danku mozna tu mówic ?!Tradycyjne dania sa pyszne(12)
    oczywiście przygotowane w domu.Podane na pieknie udekorowanym stole przy winku.
    Choinka jemioła prezenty doborowe rodzinne towarzystwo.Naprawde tyle wystarczy
  • qubraq 11.12.05, 19:59
    Czy to prawda, ze tylko Polacy sposrod Katolikow spozywaja Wieczerze Wigilijną?
    Podobno opłatek to tez tylko polski wynalazek, czy tak?
    Andrzej
  • ampolion 18.12.05, 18:44
    Chyba "tak" na oba.
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • ampolion 18.12.05, 18:49
    Chyba nie. Tradycja znana i na Ukrainie, pewnie i na Litwie.
    Christmas Eve is the primary Christmas celebration for the Ukrainian culture.
    It is celebrated with a dinner, called Svyata Vechera, just after the first
    star appears. But for Ukrainians, Christmas falls on Jan. 7.

    During a typical Ukrainian Christmas Eve dinner, a handful of hay is placed
    under an embroidered white tablecloth, symbolizing Christ's birth in the
    manger. At the table's center is a lit candle propped inside a braided bread,
    called a kolach.

    The dinner begins with the Lord's Prayer and a bite of kutya, a dish of wheat,
    poppy seeds, nuts and honey. Kutya dates back more than 5,000 years within the
    Ukrainian culture

    There are typically 12 menu items. Fish is the only meat because it is the last
    day of Advent, a fast. Many of the traditional holiday menu items were sold at
    the festival

    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 11:18
    Ukraina i Litwa to... dawna Rzeczpospolita. :)
  • janiolka 18.12.05, 19:09
    wieczerze wigilijna maja nie tylko polscy katolicy, co wiecej nawet nie tylko
    katolicy. np. protestanci niemieccy w wigilie jedza biale kielbaski i pieczona
    ges + kartofelsalat ;)


    --
    włącz światło
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 11:15
    Wigilia istnieje tez p. we Francji (w rodzinach katolickich to spotkanie przy
    stole pelnym m.in. najlepszych owocow morza).

    Nigdy nie slyszalam, zeby gdziekolwiek indziej w swiecie byl znany oplatek.
  • ampolion 18.12.05, 19:31
  • ampolion 18.12.05, 19:55
  • Gość: joa IP: *.btsnet.pl 21.12.05, 21:25
    Hej,
    polecam i naprawde jak ktos wcześniej SAŁATKE Z PALUSZKÓW KRABOWYCH!!!!! To
    rewelacja!!!!!!!!!!!
  • Gość: majka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 17:24
    możesz dać przepis na tą sałatke krabowa i powiedz czy te paluszki po
    rozmrożeniu trzeba gotowac czy jak?
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 01:57
    Kochani, zrobcie sobie na Wigilie to, na co macie ochote! Byle Wam to smakowala
    i niech atmowsfera bedzie swiateczna.
    Nie rozumiem dlaczego Wigilia z ostrygami, krewetkami i homarem czy inna
    langusta ma byc gorsza od tej z barszczem, karpiem w bulce i kiszona kapusta?
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 22.12.05, 09:06
    Nikt nie mowi , ze gorsza ale uwazam, ze nasza ,polska , tradycyjna wigilia
    jest piekna i nie nalezy jej zmieniac (chocaz fajnie jest czasem upichcic cos z
    innej czesci Polski).
    Sama bardzo lubie lososia ale mimo , ze to ryba to jakos taka niewigilijna mi
    sie wydaje.
    Co do salatki z krabow, faktycznie pyszna ale u mnie bedzie na swieta, na
    wigilijnym stole stanie tradycyjna jarzynowa.
    Dobrze jest poznawac nowe smaki, jesli mam wybor to wole probowac rzeczy
    ktorych nigdy nie jadlam ale mam na to caly rok , w wigilie wole "piosenki,
    ktore juz slyszalam"
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 22.12.05, 11:16
    A ja myslalam , ze salatka jarzynowa to typowo swiateczne sniadanie .
    Przynajmniej u nas tak sie jadlo .Szykowana zawsze przed wigilia aby doszla i
    wyziebila sie na nastepny dzien .
    Dlatego wydaje mi sie , ze salatka z krabow badz paluszkow bardziej pasuje na
    Wigilie bo to taki dzien rybny a z kolei nie kazdy sledzie lubi i ja tez do
    takich niestety naleze :-(
    Na pewno nie jest to tradycyjna polska potrawa bo kiedys krabow nie bylo a
    przynajmniej nie byly tak popularne jak dzisiaj ( ale w Polsce jadalo sie raki
    wiec skorupiaki nie powinny byc nam obce )
    Poniewaz mieszkam za granica nie ma karpia wiec trzeba kombinowac z inna ryba.
    Taka mam ochote na pstraga ale odpuszcze bo maz nie dosyc , ze na ryby sie
    krzywi to jeszcze tyyyyyyyle osci wiec bedzie losos.
    Zawsze musialam kombinowac z ta wigilia ale w tym roku bedzie tradycyjnie bo
    nauczylam sie robic uszka i pierogi :-)wiec po wielu latach zrobie taka w miare
    prawdziwa wieczerze .
    Ale jak ktos jest znudzony typowymi potrawami to dlaczego nie urozmaicic czyms
    nowym ? Wlasciwie teraz mozliwosci wiele bo mozna jesc mieso ale to mi nie
    pasuje i wydaje mi sie ze Wigilia straci caly swoj urok ale z innymi zyjatkami
    mozna poprobowac.
  • Gość: lu IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 11:20
    Mhmmmmmm... przynajmniej kilka osob w tej dyskusji mowilo ze tylko karp itp, bo
    inaczeje to nie Wigilia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.