Dodaj do ulubionych

sprawa jest poważna-przesoliłam kapuste kiszoną

14.12.05, 10:01
na świąteczny bigos
bede dodawała dużo mięs podsmażonych, śliwki, cebule, ale gdyby mimo to było
zbyt słone to co robić?
a może profilaktycznie pierwsze przegotowanie samej kapusty zrobić w
towarzystwie 2, 3 ziemniaków-wyciągną troche tej soli?
dosolić w razie czego zawsze moge, ale przesolone:(
p.s.
pierwszy raz wstawiłam kapuste do kiszenia (dzięki za rady Banito) i mnie
poniosło z solą:)
ale kisi sie elegancko i z żurawiną i z jabłkiem i sama-mam w 3 wersjach
--
Σπεûδε βραδέως
Edytor zaawansowany
  • momas 14.12.05, 10:09
    Ja to bym:
    1. nie soliła podsmażanych mięs.I tak bigos sie trochę gotuje, więc mięso
    wyciągnie troszkę soli z kapusty
    2. Wypłukała lekko kapustę - tak troszkę na próbę - a nuż pomoże. Tak się robi
    w przypadku nadmiernej kwasoty, ale może i na słoność pomoże...
    3. Poeksperymentowała (na odrobinie kapusty) jak te ziemniaki zadziałają....
  • invicta1 14.12.05, 10:15
    no właśnie wychodzi mi plan podobny do tego, co piszesz
    mies nie posole już na pewno
    o płukaniu myslałam, ale to mnie powstrzymuje, ze chciałabym, żeby była jak
    najbardziej kwaśna (kiszenie tylko tydzień, wiec nie tak długo)
    ziemniaki mam w zanadrzu:)
    chyba skupie sie na dużej ilości dodatków (wedzonki ominę łukiem)-może się uda
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • jacek1f 14.12.05, 10:16
    mniaki zastosuj...
  • invicta1 14.12.05, 10:18
    mówisz jednak przepłukać-najwyżej dam jej sie dłużej pokisić dla kwasu i wtedy
    faktycznie przepłucze
    musze jeszcze kupić do kiszonej kapusty ...suma:)))
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 14.12.05, 10:23
    ja mysle, ze powinnas pozwolic jej jeszcze troche sie "pokisic"
    sadze, ze ta slonosc zamieni sie w kwas - w koncu do swiat jeszcze 10 dni
    tydzien dluzej kiszenia moze wszystko zmienic

    a bigos - zamiast gotowac 5 dni, 2 beda musialy wystarczyc ;)
  • jacek1f 14.12.05, 10:26
    pokiś, a potem zastosuj jakbyco inne warianty ratunkowe...
  • invicta1 14.12.05, 10:29
    własnoręcznie ukatrupiony-no wiesz:)
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • momas 14.12.05, 10:26
    z tymi wędzonkami to można jeszcze w ten sposób: trochę je podgotować - słoność
    lekko z nich wyjdzie, wywar zachować, a potem, jak już okaże się, czy bigos ma
    słoność zjadliwą - dodać trochę smaku wędzonkowego...
  • billy.the.kid 14.12.05, 10:27
    a dodaj słodkiej kapusty i nic więcej nie sol.to się rozejdzie.
  • invicta1 14.12.05, 10:28
    myslałam o słodkiej jakowariancie ratunkowym, ale chciałam tego uniknąć
    no cóż było pilnować soli, a teraz mam atrakcje:)
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • jacek1f 14.12.05, 10:30
  • invicta1 14.12.05, 10:31
    bardzo pozytywnie
    biegle znasz nowogrecki?
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • jacek1f 14.12.05, 10:33
  • invicta1 14.12.05, 10:35
    przynajmniej odnośnie słów-nowogrecki chociaż nie ma akcentów w pisaniu-to jeden
    spory problem mniej
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • invicta1 14.12.05, 10:27
    zdecydowanie krócej bede w tym roku gotowała ten bigos-rzeczywiście lepiej niech
    sie pokisi
    ważne, żeby wyszedł smaczny-jak kapusta bedzie dobra (nie to, co rok
    temu-kupiłam i sie nacięłam), to i krótsze gotowanie wynagrodzi
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • Gość: tadek niejadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 16:01
    Skocz jeszcze dziś do warzywniaka, kup małą główkę kapusty, szybko poszatkuj,
    dodaj startą marchewkę, łyżeczkę kminku i wymieszaj to-to z tą przesoloną.
    Mieszankę upchaj do słoja / kamionki, postaw w ciepłym miejscu a na czwartek
    kapustka będzie, że palce lizać. I po wszystkiem...Pozdrawiam, Wesołych Świąt!
  • ba_nita 17.12.05, 17:30
    1. Możesz jeszcze dolać do kiszonej (w kamionce) przegotowaną wodę.
    2. Jak już będziesz robić bigosy, kapusty z grzybami włóż kapuchę do gara,
    zalej wodą, chwilę pogotuj i wodę za burtę.

    Jednym zdaniem - przesolona kapusta kiszona to nie tragedia, a w zasadzie nawet
    nie problem.
    --
    Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)
  • smutas13 17.12.05, 21:02
    Kiedy gotuję bigos , zawsze daję kapustę kiszoną i słodką - gotowaną osobno .
    Nie widzę więc problemu z przesoleniem kapusty kiszonej .
    W garze wszystko razem wymieszaj , przypraw i na pewno będzie ok .
  • ba_nita 17.12.05, 21:13
    Dodatek słodkiej - to już nie bigos a kapusta z mięsem i dodatkami. Nie
    twierdzę, że zła. Zwyczajnie - pewne potrawy są klasyczne i mogą ewentualnie
    różnić się przyprawami i niewielkimi różnicami w dodatkach, ale składnik główny
    pozostaje niewzruszony jak przestrzeń kosmiczna.)))
    --
    Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)
  • felinecaline 17.12.05, 21:21
    A ja w moja kiszona hrancuska choucroute grzmotnelam dzisiaj spora
    dawke ...miodku, suszonych sliwek i rodzynek, potem dojdzie jeszcze wino.
  • paprotka-gd 17.12.05, 21:39
    Invicta , postąpiłabym tak jak radzi Ba_nita ale wczecześniej
    dodałabym startej marchewki tylko z umiarem , ta marchew rozgotuje się w
    bigosie i swą naturalną , lekką słodkością zniweluje nadmiar soli .
  • Gość: pati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:52
    wrzuć kilka plasterków pokrojonych ziemniaków. Doprawić zawsze możesz na końcu.
    Tylko nie przesadź z ilością ziemniaków - ja wrzuciłam kiedyś do sosu
    pieczeniowego pokrojonego, wielgachnego ziemniaka i musiałam doprawiać sos od
    początku, tak skubane wyciągają sól...
  • Gość: seksihalina IP: *.static.reseler.com 02.03.16, 09:27
    ja myślę że ta kapusta będzie idealna, w sumie to zjadłabym, pozdrawiam Halinka z rodzinką
  • reniam_123 02.03.16, 20:24
    Gość portalu: seksihalina napisał(a):

    > ja myślę że ta kapusta będzie idealna, w sumie to zjadłabym, pozdrawiam Halinka
    > z rodzinką

    No doprawdy... :D

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka