Dodaj do ulubionych

Potrawy z dodatkiem piwa?

IP: *.tele2.pl 23.10.02, 11:36
Ostatnio przypadkiem trafilam na program szanownego Maklowicza, ktory gotowal
w Brandenburgii. Wszystko bylo suto zalane tamtejszym piwem, ale przyznam
szczerze, ze nie utkwil mi w pamieci zaden przepis, bo zapatrzylam sie na
rozneglizowanego Maklowicza ;-).
Z tego co pamietam gotowal gulasz wolowy na piwie karmelowym z dodatkiem
musztardy wytwarzanej rowniez na bazie piwa. Przyznam,ze lubie zjesc raz do
roku, golonke pieczona w piwie z ktorej slynie moja mama i dlatego tak sobie
pomyslalam o piwku.

Czy znacie jakies przepisy?
Obserwuj wątek
    • the_ladybird Re: Potrawy z dodatkiem piwa? 23.10.02, 12:27
      Czasami robię wołowinę w piwie. Z tego co pamiętam dość podobnie do Makłowicza,
      tak więc nie wiem, czy jest sens pisać...

      ok, niech będzie.

      Trzeba kupić kawałek ślicznej wołowiny (całkiem nieźle nadaje się pieczeniowa),
      pokroić w plastry (w poprzek włókien), opłukać, rozgnieść trochę pięścią.
      później posolić (tak, tak, to nie pomyłka), popieprzyć, i natrzeć masłem. I
      wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię.

      Dość dawno nie robiłam, więc nie pamiętam, czy na patelni potrzebny był
      dodatkowy tłuszcz. Raczej już nie.

      Trzeba te "kotleciki" podsmażyć mocno z obu stron i przełożyć do naczynia
      żaroodpornego.

      Na tej samej patelni podsmażyć na złoto całe mnóstwo cebuli (wystarczy, że jest
      pokrojona w półksiężyce, i tak się rozpadnie).

      przełożyć do tego samego naczynia, w którym już czeka wołowina.

      Teraz na tą samą patelnię wlewamy butelkę piwa. Im gorsze piwo tym lepsze :D
      Naprawdę :D

      Jak się piwo zagotuje, przelewamy do wołowiny i cebuli. Zagęszczamy sos mąką
      pszenną.

      Przyprawiamy - na pewno jeszcze soli i pieprzu (czarnego). W oryginale nie było
      chyba nic więcej.

      Na dwie godziny do piekarnika. Jeśli jest gotowe, mięso będzie się praktycznie
      rozpadało pod widelcem. a cebulka... mniam... :)
      • aniutek Re: Potrawy z dodatkiem piwa? 25.10.02, 07:30
        ja podlewam piwem-zamiast wody- cokolwiek pieke w piecu -wolu kawalek, swini tyz czy
        kuraka, dla ulatwienia /sobie zadania / robie danie jednogarnkowe - wrzucam
        przepolowione ziemniaki, mala marchewke wiele ziol , troche cebuli - zalewam piwem i do
        goracego piekarnika.....nie ma sily, nie moze byc nie dobre :::))))))


        --
        a teraz drogie dzieci pocalujcie misia w......nosek
    • roseanne Re: Potrawy z dodatkiem piwa? 23.10.02, 15:54

      piwo z przyprawami - na goraco (cynamon, gozdzik,
      polewka piwna - zupka z grzanego piwa ,zaciagnieta zoltkami ubitymi do
      bialosci z cukrem i ew do teko kawaleczki twarogu i grzanki
      nalesniki pikantne - do tradycyjnej receptury dodaje sie piwo zamiast mleka,
      nadzienie do takich nalesnikow to najlepiej miesko lub zolty starty ser
      mieso duszone w piwnym sosie - najlepiej wieprzowina, podlewasz piwem zamiast
      woda, przyprawy oczywiscie sa niezbedne
    • koko8 Re: Potrawy z dodatkiem piwa? 24.10.02, 13:13
      o piwku.
      >
      > Czy znacie jakies przepisy?

      ja sprobuje rozszyfrowac notatki, ktore robilam podzczas programu maklowicza...
      wolowina i piwo karmelowe:
      1. pokroic wolwoine w kostke i podsamzyc/poddusic na masle z cebula
      2. dodac musztarde (na oko)
      3. dodac pokrojona gruba wloszczyzne (faktycznie byla chyba tylko marchew, ale
      mnie sie bardziej podoba wersja z wloszczyzna-a nawet ziemniakami, jak irish
      stew)
      4.wlac pol litra piwa karmelowego
      5. gotowac az sos sie zagesci ( z dosiwadczenia wiem, ze wolowine dusic trzeba
      dlugo)

      jak ktos sprobuje tego przepisu maklowicza,niech da znac na forum...
      pozdr
      acha! moj przepis jest (chyba) mocno uproszczony
      • Gość: mika_nice Re: Potrawy z dodatkiem piwa? IP: *.tele2.pl 24.10.02, 17:08
        koko8 napisał:

        > o piwku.
        > >
        > > Czy znacie jakies przepisy?
        >
        > ja sprobuje rozszyfrowac notatki, ktore robilam podzczas programu
        maklowicza...
        > wolowina i piwo karmelowe:
        > 1. pokroic wolwoine w kostke i podsamzyc/poddusic na masle z cebula
        > 2. dodac musztarde (na oko)
        > 3. dodac pokrojona gruba wloszczyzne (faktycznie byla chyba tylko marchew,
        ale
        > mnie sie bardziej podoba wersja z wloszczyzna-a nawet ziemniakami, jak irish
        > stew)
        > 4.wlac pol litra piwa karmelowego
        > 5. gotowac az sos sie zagesci ( z dosiwadczenia wiem, ze wolowine dusic
        trzeba
        > dlugo)
        >
        > jak ktos sprobuje tego przepisu maklowicza,niech da znac na forum...
        > pozdr
        > acha! moj przepis jest (chyba) mocno uproszczony

        Dzieki wielkie, o ten mi wlasnie chodzilo, chociaz widzialam tez jak robil
        kurczaka smazonego na masle i podlewal go destylatem piwa. Tez wygladalo
        pysznie, ale skad taki destylat wziac. ;-)
    • aankaa królik w piwie 26.10.02, 18:43
      na dno garnka wlej trochę oleju, 1/2 szklanki wody. Wrzuć pokrojoną (drobno)
      cebulę (2-3), kostkę rosołową, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki
      laurowe.
      Za chwilkę - tuszkę króliczą i podlej to 1/2 butelki piwa (jak wyżej - im
      gorsze tym lepiej!). Duś to pod przykryciem dolewając piwa (w sumie zużyjesz
      trochę więcej niż butelkę - resztę wypij). Do sosu nigdy nie walę żadnej mąki,
      wystarczająco zagęszcza go cebula, na koniec można jeszcze dodać trochę gęstej
      śmietany.
      powinno być dobre :o)
      • Gość: mika_nice Re: królik w piwie IP: *.tele2.pl 28.10.02, 18:06
        aankaa napisała:

        > na dno garnka wlej trochę oleju, 1/2 szklanki wody. Wrzuć pokrojoną (drobno)
        > cebulę (2-3), kostkę rosołową, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki
        > laurowe.
        > Za chwilkę - tuszkę króliczą i podlej to 1/2 butelki piwa (jak wyżej - im
        > gorsze tym lepiej!). Duś to pod przykryciem dolewając piwa (w sumie zużyjesz
        > trochę więcej niż butelkę - resztę wypij). Do sosu nigdy nie walę żadnej
        mąki,
        > wystarczająco zagęszcza go cebula, na koniec można jeszcze dodać trochę
        gęstej
        > śmietany.
        > powinno być dobre :o)

        Dzieki za przepis, ale za nic nie rusze krolika. Mialam malego kroliczka w domu
        i bardzo ko polubilam dlategotez w zyciu nie rusze go z zadnej potrawie. TO tak
        jakbys poroponowala mi psa.

        Czy mozna jakims innym miesem zastapic ten przepis?

        • Gość: Gal Re: królik w piwie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 18:17
          Gość portalu: mika_nice napisał(a):

          > Dzieki za przepis, ale za nic nie rusze krolika. Mialam malego kroliczka w
          domu
          >
          > i bardzo ko polubilam dlategotez w zyciu nie rusze go z zadnej potrawie. TO
          tak
          >
          > jakbys poroponowala mi psa.
          >
          > Czy mozna jakims innym miesem zastapic ten przepis?
          >


          Królik to królik niestety... Można spróbować delikatnej cielęciny albo drobiu?
          Ale będzie to już trochę inne danie.

          Pzdr.
          Gal

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka