Dodaj do ulubionych

Schab ze śliwkami i sosikiem?? - wykonanie

IP: *.aster.pl 17.12.05, 15:39
Poproszę o przepis jak wykonac schab nadziewany śliwkami
Głownie interesuje mnie jak te śliwki wcisnac do srodka (poproszę o dokładny
opis i w miare prosty :) dla laika w tym temacie)
czyli Krok po Kroku jak i co,
i przydalby sie do tego sosik tez ze sliwkami - i to razem na cieplo do
ziemniaczkow i surowki (co prawda tez jeszcze nie wiem jakiej)
Edytor zaawansowany
  • maciek302 18.12.05, 00:59
    Bierzesz waski i dlugi noz i przebijasz ten schabik wzdluz od dwoch stron tak
    aby dziura byla na wylot.Nastepnie wpychasz sliweczke po sliweczce do srodka i
    upychasz pojedynczo waskim trzonkiem od drewnianej lyzki.I tak do skutku.
    A co do sosiku to polecam ten schabik uprzednio posolic,popieprzyc i na goracym
    tluszczu mocno obsmazyc w brytwance lub garnku.Wyjac go na moment.No a potem
    dodac pokrojona w kosteczke cebulke i krotko ja zrumienic w tym samym tluszczu
    co sie ten schabik opiekal.Nastepnie do garka dolac wody,wrzucic 2 listki
    laurowe,2 male gozdziki,1posiekany zabek czosnku,4-5 ziarenek
    kminku,schabik,przykryc to wszystko pokrywaeczka i"marsz" do piekarnika
    rozgrzanego do 180°C na godzinke.Jezeli po godzince nie bedzie gotowy to nie ma
    sie czym martwic,mozna go dluzej popiec, ale nie zapominajac w miedzyczasie o
    ewentualny dolewaniu wody do sosu.jak juz ten schabik bedzie miekki to wyjac go
    a sosik przeniesc na palnik i powoli gotujac dodac reszte sliweczek(moga byc
    przepolowione lub pocwiartowane),zasmazyc zasmazka lub zagescic gotowa z
    kupiona w sklepie,przyprawic do maku ewentualnie sola lub vegeta.Mozna dla
    lepszego efektu "zaperfumowac go" paroma kroplami likieru sliwkowego,madera,lub
    bialym winem.To tyle.Smacznego.
    Ufff...Alem sie tu naprodukowal.......
  • Gość: Malaga_1 IP: *.aster.pl 18.12.05, 10:47
    dzieki za opis :)
    ciekawe czy uda mi sie to zadanie wykonac
  • adas_wandelt 18.12.05, 11:00
    ale nie mam jak słać - jak co... to sprawa otwarta :)
  • Gość: malaga_1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.12.05, 17:06
    chetnie zobacze wykonanie takiego dziela :)
    na adres gazetowy
  • Gość: Emi IP: 193.24.196.* 19.12.05, 18:58
    A próbowaliście postąpić w ten sam sposób z zamrożonymi na sztywno
    frankfuterkami? Powstaje, pyszny aromatyczny sosik - to ulubione danie mojego
    męża. Do tego białe kluseczki z dziurką.
  • krzysztof_wandelt 19.12.05, 20:22
    ...
    --
    Sygnaturek mój pognał za jakąś sygnaturką :)
    moje przysm@ki
  • Gość: wiedzma IP: *.3web.net 20.12.05, 06:09
    Niedawno robilam cos takiego w duzej ilosci...
    Najpierw "zamarynowalam" mieso - niestety nie podam proporcji "marynaty", bo
    zawsze gotuje pod wplywem chwili i fantazji, ale byl tam olej, kilka
    wycisnietych zabkow czosnku, pieprz ziarnisty kolorowy, mielony, sol, lisc
    laurowy. Upacialam tym mieso, wlozylam do miski i tak przeczekalo w lodowce do
    rana.
    Wyciagnelam z miski (przekroilam na po, ale to szczegol, bo mialam tego miecha
    chyba z 80cm...) polozylam na desce. Ostrym nozem nakluwalam mieso - robilam po
    prostu dziury w roznych miejscach i wkladalam w nie po sliwce. (mozesz dac tych
    sliwek ile dusza zapragnie i ile bedzie miejsca w miesie :))

    Do pieczenia polecam specjalne worki - ich zaleta jest to, ze nie trzeba
    polewac miesa, a i tak wychodzi soczyste. Wklada sie mieso do worka, polewa
    reszta "marynaty" i 1/2 szklanki wina lub wody, zaciska zapiecie i juz jest
    gotowe do pieczenia.
    Ja swoje miecha pieklam 2 godz. w temp 150st.

    P.S. W galerii jest zdjecie, ale w brzydkich kolorach... Jednak widac o co
    chodzi w schabiku ze sliwkami.
    Pozdrawiam!
  • Gość: Ola IP: *.uwgda.gov.pl 20.12.05, 13:13
    Wprawdzie na jest to przepis na schab nadziewny śliwkami, ale na schab polewany
    sosem z powideł śliwkowych
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=28015986&a=28727875 i....

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.