Dodaj do ulubionych

Masa orzechowa do piernika staropolskiego

20.12.05, 12:20
Czy ktoś przekłada piernik masą orzechową wg przeisu Starszej Pani?
Zrobiłam piernik z dwóch porcji, jeden przełożyłam powidałami już 3 dni temu,
ale z tą masą maślano-orzechową czekam aż do...no własnie nie wiem do kiedy.
Kiedy przełożyć piernik masą, zeby zdążył zmięknąć a przy tym żeby masa się
nie zepsuła?
I gdzie przechowywać ten piernik z masą? w lodówce?
Doświadczonych proszę o radę

Pozdrawiam
piernikowa Anet


--
Mężczyzna może nie mieć ręki czy nogi, byleby nie był kaleką :)

Nasza Strona Domowa
Edytor zaawansowany
  • Gość: vectra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:48
    Ja przekładam taka:

    - 80 dag orzechów ( utartych)
    - 80 dag cukru pudru
    - 50 dag śmietany
    - sok z 1 cytryny
    - cukier waniliowy 1
    Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość gęsta ale wilgotna, przełożyć
    piernik np. 3 warstwy ciasta, dwie masy i zawinąc na ok 3 dni - "dojdzie" :)

    Potem można jeść dłuuugo, nie psuje się bez lodówki :)



  • Gość: AnkaKw IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.12.05, 13:16
    A jaka ma być ta śmietana?Czy zwykła 18% z Piątnicy może być?
  • Gość: vectra IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 19:56
    dokładnie takiej ja używam:)
  • Gość: anet22 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:57
    dzięki Vectro, ale mnie chodzi o przepis na masę orzechową z krupnikiem.
    Ech, chyba jutro przełożę.
  • Gość: kinga.julia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.05, 23:12
    A czy mogłabys podac przepis na tę masę, bo mam piernik jeszcze nie przełożony
    i chetnie bym go posmarowała czymś orzechowym. Bardzo proszę
  • 20.12.05, 23:29
    a mogłabym! :)
    Przepis podwawała na forum osoba o nicku S"tarsza Pani"
    Masa orzechowa do przełożenia piernika:

    30dkg mielonych orzechów
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    3 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka
    sok z 1/2 cytryny
    krupnik (alkohol) ok 2 łyżek stołowych
    Cukier, masło, śmietankę ( lub mleko ) zagotować. Wsypać orzechy, starannie
    zamieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. B.WAZNE !Masa ma być bardzo
    zimna. Ja wystawiam naczynie za okno, a potem do lodówki, najlepiej na noc.
    Następnie ucierać mikserem dodając porcjami sok z cytryny i alkohol. Alkoholu
    można dodać wedle smaku i uznania, ale należy zważać żeby masa nie była zbyt
    rzadka!

    To tyle
    pozdrawiam
    Anet

    --
    Mężczyzna może nie mieć ręki czy nogi, byleby nie był kaleką :)

    Nasza Strona Domowa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.