• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Masa orzechowa do piernika staropolskiego Dodaj do ulubionych

  • 20.12.05, 12:20
    Czy ktoś przekłada piernik masą orzechową wg przeisu Starszej Pani?
    Zrobiłam piernik z dwóch porcji, jeden przełożyłam powidałami już 3 dni temu,
    ale z tą masą maślano-orzechową czekam aż do...no własnie nie wiem do kiedy.
    Kiedy przełożyć piernik masą, zeby zdążył zmięknąć a przy tym żeby masa się
    nie zepsuła?
    I gdzie przechowywać ten piernik z masą? w lodówce?
    Doświadczonych proszę o radę

    Pozdrawiam
    piernikowa Anet


    --
    Mężczyzna może nie mieć ręki czy nogi, byleby nie był kaleką :)

    Nasza Strona Domowa
    Edytor zaawansowany
    • Gość: vectra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:48
      Ja przekładam taka:

      - 80 dag orzechów ( utartych)
      - 80 dag cukru pudru
      - 50 dag śmietany
      - sok z 1 cytryny
      - cukier waniliowy 1
      Wszystko się uciera, masą powinna wyjśc dość gęsta ale wilgotna, przełożyć
      piernik np. 3 warstwy ciasta, dwie masy i zawinąc na ok 3 dni - "dojdzie" :)

      Potem można jeść dłuuugo, nie psuje się bez lodówki :)



      • Gość: AnkaKw IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.12.05, 13:16
        A jaka ma być ta śmietana?Czy zwykła 18% z Piątnicy może być?
        • Gość: vectra IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 19:56
          dokładnie takiej ja używam:)
      • Gość: anet22 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:57
        dzięki Vectro, ale mnie chodzi o przepis na masę orzechową z krupnikiem.
        Ech, chyba jutro przełożę.
        • Gość: kinga.julia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.05, 23:12
          A czy mogłabys podac przepis na tę masę, bo mam piernik jeszcze nie przełożony
          i chetnie bym go posmarowała czymś orzechowym. Bardzo proszę
          • 20.12.05, 23:29
            a mogłabym! :)
            Przepis podwawała na forum osoba o nicku S"tarsza Pani"
            Masa orzechowa do przełożenia piernika:

            30dkg mielonych orzechów
            1 kostka masła
            1 szklanka cukru
            3 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka
            sok z 1/2 cytryny
            krupnik (alkohol) ok 2 łyżek stołowych
            Cukier, masło, śmietankę ( lub mleko ) zagotować. Wsypać orzechy, starannie
            zamieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. B.WAZNE !Masa ma być bardzo
            zimna. Ja wystawiam naczynie za okno, a potem do lodówki, najlepiej na noc.
            Następnie ucierać mikserem dodając porcjami sok z cytryny i alkohol. Alkoholu
            można dodać wedle smaku i uznania, ale należy zważać żeby masa nie była zbyt
            rzadka!

            To tyle
            pozdrawiam
            Anet

            --
            Mężczyzna może nie mieć ręki czy nogi, byleby nie był kaleką :)

            Nasza Strona Domowa
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.