karczek w czym upiec Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Liczę na małą podpowiedź. Jak upiec karczek w całości by był soczysty. W
    piekarniku normalnie na blaszce? czy może w foli?? Jak długo piec?
    Dzięki
    • w rękawie, jak nie, to w folii alu zawiniety...
      • I moje ostatnie odkrycie. Piekę w rękawie, dłużej i w niższej niż dotychczas
        temperaturze tj. ok 170 stopni (bez termoobiegu).
        --
        www.tiny.pl/x7fh

        Pocałujta w dupę wójta
      • Gość: Megi IP: 62.87.161.* 20.12.05, 14:30
        czyli najpierw obsmażyć na patelni a później do rękawa i do piekarnika? Czy
        wystarczy sam piekarnik?
        • Gość: rybka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:46
          Robię wg przepisu teściowej i pychotka - szczególnie do sałatki na zimno.
          Karczek nacieram tym co mi pod rękę wpadnie - sól, pieprz, bazylia, papryka,
          majeranek. Obowiązkowo kroję czosnek w plasterki i obkładam. Wszystko do gara -
          zalewam zimną wodą i minimum na 12 godzin do lodówki. Wyjmuję, wodę przecedzam
          i resztki przypraw, które osiądą na sitku z powrotem na mięcho. Mięcho do
          rękawa foliowego i ok.1 kg kawałek na godzinę do piekarnika.
          W wersji codziennej - namaczam kilka godzin w oleju i różnych przyprawach, po
          czym duszę w rondlu na gazie do miękkości podlewając wodą.
    • Gość: Luiza IP: *.mirasoft.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:54
      Ja mam podobne pytanie do znawców.
      Na drugio dzień świąt przychodzą do nas teście na proszony obiad. Chcę zrobić
      duszone mięso, ale nie z karczku lecz mam zamiar kupić łopatkę lub mięsko od
      szynki. Będę je dusiła w rondlu żeliwnym. Które mięso lepiej się udusi? będzie
      bardziej soczyste?
      Na co dzień jak robię takie mięso np. z szynki, nacieram je przyprawami,
      obkładam czosnkiem i daję na kilka godzin do lodówki, potem duszę w całości.
      Nigdy nie robiłam zalewy czy marynaty, bo nie umiem, nie zalewałam też wodą,
      jak wodajecie.

      Jakie mięso wybrać? W jaki sposób je pzrygotować? Dzięki.
    • Gość: Ola IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:45
      Piekłam karczek w rękawie foliowym. Wcześniej marynowałam w marynacie Kamisa.
      Podlewałam czerwonym winem.
      • Gość: kl IP: *.net 21.12.05, 15:53
        Ja nie zalewam wodą,nie wiem po co . A piekę 1,5 kg karkowke pod przykryciem w
        180 st do 2 godzin,wg mnie dopiero jest akurat.
        • Gość: denika6 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 21.12.05, 16:03
          Piekę w rękawie, po wyjęciu z zalewy. Jednak czasami robię karczek z warzywami.
          Mięso nacieram sola, pieprzem, czosnkiem i dużą ilością majeranku i na noc do
          lodówki. Ptem kroję w kostkę 2 marchewki, pietruszkę, kawałeczek selera i dużą
          cebulę. Warzywa mieszam i połowę kładę na spód brytfanny, potem mięso i całość
          zasypuję resztą warzywek, jeszcze listek laurowy i ziele. Podlewam to gorącą
          wodą i do pieca. Takie mięso jest bardzo soczyste, a z warzyw i sosu od
          pieczenia robię sos (wystarczy dodać śmietany), jeśli chcę podać na ciepło. Na
          zimno wystaczy wyjąć samo mięsko.
    • piekę w naczyniu żaroodpornym,pod przykryciem,zawsze soczyste i pyszne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.