Co zrobić z mleka zagęszczonego słodzonego?pomózci

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Macie jakies pomysły na cos dobrego z mleka zagęszczonego słodzonego w
    puszce (mleko skondensowane) prosze o przepisy ;-)))
  • 28.12.05, 13:14 Odpowiedz
    tarta Key Lime (Galeria)
    flany wszelakie, m.innymi kokosowy
    desery na zimno

    itp
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • 28.12.05, 13:17 Odpowiedz
    Kajmak. Pewnie wiesz,ale przypomnę...gotuje się zamkniętą puszkę przez 1,5
    godz. na malutkim ogniu. Po ostygnięciu otwiera i już:) Ja tym przekładam
    kruche ciastka lub wkładam w babeczki, zawsze z jakąś wisienką, bo słodkie
    niemiłosiernie. Pozdrawiam.
  • IP: 194.246.107.*

    Gość: likierówka 28.12.05, 13:18 Odpowiedz
    gotujesz puszke kolo 2 godzin, dodajesz okolo 0,25 l wodeczki, mieszasz i
    gotowe, pychotka!!!!
  • 28.12.05, 13:19 Odpowiedz
    jeszcze mus z mango

    tez ostatnio mialam nadmiar mleka :)))
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • 28.12.05, 13:43 Odpowiedz
    ja jeszcze dodaje do tego lyzeczke kawy rozpuszczona w malej ilosci wody
    --
    Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez
  • IP: *.ghnet.pl

    Gość: lilu 28.12.05, 13:59 Odpowiedz
  • 28.12.05, 15:40 Odpowiedz
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28597517
    --
    Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez
  • 28.12.05, 20:19 Odpowiedz
    jest taki bardzo prosty przepis na deser, aczkolwiek trochę długo trwa

    Bierzesz dwie galaretki o kontrastowych kolorach, najlepiej cytrynową lub
    agrestową i jakąs czerwoną, np. truskawkową. Pierwszą robisz z połową wody
    [połowa ilości z przepisu na opakowaniu] i mieszasz z puszką mleka
    skondensowanego, a drugą z 3/4 wody [j.w]
    -------------------
    o cholera
    przypomniało mi się, że to ma być niesłodzone :) Ale przepis dokończę, bo pycha
    -------------------

    Mleko z galaretką wylać na dno jakiejś miski, najlepiej szklanej, i kiedy
    stężeje, nawet lekko, wylać na to czerwoną galeretkę. I znowu do lodówki, niech
    zastygnie do końca. Potem kroić z miski jak tort.

    Jest to niewiarygodnie pyszny deser :)


    --
    Wszystko, co dobre na tym świecie jest nielegalne, niemoralne, albo tuczy :)
  • 28.12.05, 20:43 Odpowiedz
    Pytanie złośliwe (życzliwie): po co kupować coś, z czego nie wiadomo co zrobić?
    Na co nie ma się pomysłu...



    No chyba, że ja tylko tak racjonalizatorsko zakupy robię.
    ;))
  • 28.12.05, 21:11 Odpowiedz
    oj widzę że koleżanka mocno zgryźliwa jest, mnie niedawno też łatkę
    przykleiłaś..... oj nie ładnie koleżanko :-((((
  • 28.12.05, 21:23 Odpowiedz
    taka już jestem;)
    A serio: to po prostu lekki przesyt - nonstop pojawiają się pytania o to mleko.
    Fakt, można się zamknąć i nic nie mówić.
    Ale równie dobrze i moje komentarze można milczeniem zbyć.
    Albo się odgryź - nic mi się nie stanie, słowo!


    A jeśli kogo uraziłam, bo wrażliwy jest - to przepraszam.
    Bardzo-bardzo.




    (phi, k o l e ż a n k a - też coś)
  • IP: *.chello.pl

    Gość: anka 28.12.05, 21:40 Odpowiedz
    zimne mleko ubić mikserem az będzie puszyste połączyc z ugotowaną zchłodzoną
    galaretką wstawic do lodówki mozna polac polewą czekoladowa
    będzie ptasie mleczko
  • 29.12.05, 08:36 Odpowiedz
    Ja mam dla Ciebie super przepis na bardzo pyszne ciasto.

    Ciasto:0,5kg maki, pol szklanki cukru pudru, 2 jajka, wanilia, lyzeczka sody
    oczyszczonej, 15 dag miodu, 12,5 dag margaryny.
    Krem:pol litra smietany 36%, 3-4 lyzeczki zelatyny, puszka skondensowanego
    (zageszczonego) mleka slodzonego.
    Przepis:
    Mleko w puszce wstawic do garnka z woda i gotowac 3h. Z podanych skladnikow
    zagniesc ciasto i podzielic na 2czesci. Upiec 2placki. Piec w duzej formie,
    ok.15min. w piekarniku nagrzanym do 200*C.
    Wystudzone mleko wylozyc do naczywnia, zmiksowac. Smietane ubic na puszysta
    mase, polaczyc skladniki razem, by powstala jednolista masa.Dodac wczesniej
    rozpuszczona zelatyne i dobrze wymieszac. Tak przygotowana masa przelozyc
    placki. Wierzch cienko posmarowac masa, obsypac mielonymi orzechami i platkami
    migdalow.
    Ciasto jest najsmaczniejsze nastepnego dnia. Naprawde POLECAM!!! Jest to ciasto
    toffi i kazdy je pokocha od razu. Pozdrawiam i smacznego!:)
  • IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl

    Gość: agnieszka 29.12.05, 12:51 Odpowiedz
    po prostu - andruty,
    kup paczkę wafli do przełożenia, ugotój mleko w zamkniętej puszcze przez ok 2
    godziny, przestódź, dodaj kostkę masła, lyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wymieszaj
    na gładką masę, przełóż masą wafle i smacznego, smakuje najlepiej na drugi
    dzień, gdy wafle nasiąkną masą i zmiękna a little bit! ciao!
  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Gość: Monika 29.12.05, 20:03 Odpowiedz
    > po prostu - andruty,
    > kup paczkę wafli do przełożenia, ugotój mleko w zamkniętej puszcze przez ok 2
    > godziny, przestódź, dodaj kostkę margaryny,wymieszaj i smaruj wafle i to wszystko
    >
  • IP: 83.168.96.*

    Gość: aperitif 29.12.05, 20:09 Odpowiedz
    Jak to co? Proponuję przepis na domowy BAILEY's, z resztą jak wpiszesz "domowy
    baileiys" w wyszukiwarce na tym forum to też znajdziesz przepis.
    Gotujesz mleko ale tylko słodzone w garnku napełnionym wodą w ten sposób
    przykryta została cała puszka bo inaczej wybuchnie, studzisz, gęsty karmel z
    puszki przekładasz do miksera i powoli dodajesz wódeczkę (pół litra) do tego
    kawa rozpuszczalna ok 3 spore łyżeczki rozpuszczone w minimalnej ilości wody
    (chodzi o mocny smak kawy) i pół szklanki mleka, wszystko miksujesz i gotowe.
    Pycha!!!!!
  • IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net

    Gość: Gość 30.12.05, 12:03 Odpowiedz
    Tak, sprawdzilam , przepyszne!!!
  • IP: *.internetdsl.tpnet.pl

    Gość: ~tina 30.12.05, 13:56 Odpowiedz
    Krówki!!
    Puszka mleka do garnka o grubym dnie, do tego szklanka cukru, kostka masła,
    olejek zapachowy i gotujemy na wolnym ogniu, aż się ładnie połaczy i
    zgęstnieje. Po ok. 30 minutach powinno być ok. Wtedy wylewamy na płaską blachę
    do ciasta. Po ostygnięciu pożeramy(b. trudno pokroić estetycznie)
  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Gość: agamd 31.12.05, 12:39 Odpowiedz
    Banany, pomarańcze, kiwi, winogrona, suszone śliwki, włoskie orzechy. Pokroić,
    banany skropić sokiem z cutryny, wymieszać, polać słodzonym skondenowanym
    mlekiem. Można dodać ajerkoniaku.
  • 31.12.05, 16:12 Odpowiedz
    Gość portalu: agnieszka napisał(a):

    > po prostu - andruty,
    > kup paczkę wafli do przełożenia, ugotój mleko w zamkniętej puszcze przez ok 2
    > godziny, przestódź, dodaj kostkę masła, lyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wymieszaj
    >
    > na gładką masę, przełóż masą wafle i smacznego, smakuje najlepiej na drugi
    > dzień, gdy wafle nasiąkną masą i zmiękna a little bit! ciao!

    Mniam, fajny pomysł!!! ja taką masę do przekładania andrutów robię ze słodzonego
    mleka kakaowego - pogotowanego oczywiście w kąpieli wodnej; nic dodawać nie trzeba.
    BTW właśnie "miękną" w lodówce:)
    --
    To jest moja sygnaturka i będę się jej trzymać:)))

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.