• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Co zrobić z mleka zagęszczonego słodzonego?pomózci Dodaj do ulubionych

  • 28.12.05, 13:12
    Macie jakies pomysły na cos dobrego z mleka zagęszczonego słodzonego w
    puszce (mleko skondensowane) prosze o przepisy ;-)))
    Edytor zaawansowany
    • 28.12.05, 13:14
      tarta Key Lime (Galeria)
      flany wszelakie, m.innymi kokosowy
      desery na zimno

      itp
      --
      "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
      • Gość: likierówka IP: 194.246.107.* 28.12.05, 13:18
        gotujesz puszke kolo 2 godzin, dodajesz okolo 0,25 l wodeczki, mieszasz i
        gotowe, pychotka!!!!
        • 28.12.05, 13:43
          ja jeszcze dodaje do tego lyzeczke kawy rozpuszczona w malej ilosci wody
          --
          Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez
        • Gość: Gość IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.12.05, 12:03
          Tak, sprawdzilam , przepyszne!!!
    • 28.12.05, 13:17
      Kajmak. Pewnie wiesz,ale przypomnę...gotuje się zamkniętą puszkę przez 1,5
      godz. na malutkim ogniu. Po ostygnięciu otwiera i już:) Ja tym przekładam
      kruche ciastka lub wkładam w babeczki, zawsze z jakąś wisienką, bo słodkie
      niemiłosiernie. Pozdrawiam.
    • 28.12.05, 13:19
      jeszcze mus z mango

      tez ostatnio mialam nadmiar mleka :)))
      --
      "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
    • Gość: lilu IP: *.ghnet.pl 28.12.05, 13:59
    • 28.12.05, 20:19
      jest taki bardzo prosty przepis na deser, aczkolwiek trochę długo trwa

      Bierzesz dwie galaretki o kontrastowych kolorach, najlepiej cytrynową lub
      agrestową i jakąs czerwoną, np. truskawkową. Pierwszą robisz z połową wody
      [połowa ilości z przepisu na opakowaniu] i mieszasz z puszką mleka
      skondensowanego, a drugą z 3/4 wody [j.w]
      -------------------
      o cholera
      przypomniało mi się, że to ma być niesłodzone :) Ale przepis dokończę, bo pycha
      -------------------

      Mleko z galaretką wylać na dno jakiejś miski, najlepiej szklanej, i kiedy
      stężeje, nawet lekko, wylać na to czerwoną galeretkę. I znowu do lodówki, niech
      zastygnie do końca. Potem kroić z miski jak tort.

      Jest to niewiarygodnie pyszny deser :)


      --
      Wszystko, co dobre na tym świecie jest nielegalne, niemoralne, albo tuczy :)
    • 28.12.05, 20:43
      Pytanie złośliwe (życzliwie): po co kupować coś, z czego nie wiadomo co zrobić?
      Na co nie ma się pomysłu...



      No chyba, że ja tylko tak racjonalizatorsko zakupy robię.
      ;))
      • 28.12.05, 21:11
        oj widzę że koleżanka mocno zgryźliwa jest, mnie niedawno też łatkę
        przykleiłaś..... oj nie ładnie koleżanko :-((((
        • 28.12.05, 21:23
          taka już jestem;)
          A serio: to po prostu lekki przesyt - nonstop pojawiają się pytania o to mleko.
          Fakt, można się zamknąć i nic nie mówić.
          Ale równie dobrze i moje komentarze można milczeniem zbyć.
          Albo się odgryź - nic mi się nie stanie, słowo!


          A jeśli kogo uraziłam, bo wrażliwy jest - to przepraszam.
          Bardzo-bardzo.




          (phi, k o l e ż a n k a - też coś)
    • Gość: anka IP: *.chello.pl 28.12.05, 21:40
      zimne mleko ubić mikserem az będzie puszyste połączyc z ugotowaną zchłodzoną
      galaretką wstawic do lodówki mozna polac polewą czekoladowa
      będzie ptasie mleczko
    • 29.12.05, 08:36
      Ja mam dla Ciebie super przepis na bardzo pyszne ciasto.

      Ciasto:0,5kg maki, pol szklanki cukru pudru, 2 jajka, wanilia, lyzeczka sody
      oczyszczonej, 15 dag miodu, 12,5 dag margaryny.
      Krem:pol litra smietany 36%, 3-4 lyzeczki zelatyny, puszka skondensowanego
      (zageszczonego) mleka slodzonego.
      Przepis:
      Mleko w puszce wstawic do garnka z woda i gotowac 3h. Z podanych skladnikow
      zagniesc ciasto i podzielic na 2czesci. Upiec 2placki. Piec w duzej formie,
      ok.15min. w piekarniku nagrzanym do 200*C.
      Wystudzone mleko wylozyc do naczywnia, zmiksowac. Smietane ubic na puszysta
      mase, polaczyc skladniki razem, by powstala jednolista masa.Dodac wczesniej
      rozpuszczona zelatyne i dobrze wymieszac. Tak przygotowana masa przelozyc
      placki. Wierzch cienko posmarowac masa, obsypac mielonymi orzechami i platkami
      migdalow.
      Ciasto jest najsmaczniejsze nastepnego dnia. Naprawde POLECAM!!! Jest to ciasto
      toffi i kazdy je pokocha od razu. Pozdrawiam i smacznego!:)
      • Gość: agnieszka IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 29.12.05, 12:51
        po prostu - andruty,
        kup paczkę wafli do przełożenia, ugotój mleko w zamkniętej puszcze przez ok 2
        godziny, przestódź, dodaj kostkę masła, lyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wymieszaj
        na gładką masę, przełóż masą wafle i smacznego, smakuje najlepiej na drugi
        dzień, gdy wafle nasiąkną masą i zmiękna a little bit! ciao!
        • Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:03
          > po prostu - andruty,
          > kup paczkę wafli do przełożenia, ugotój mleko w zamkniętej puszcze przez ok 2
          > godziny, przestódź, dodaj kostkę margaryny,wymieszaj i smaruj wafle i to wszystko
          >
        • 31.12.05, 16:12
          Gość portalu: agnieszka napisał(a):

          > po prostu - andruty,
          > kup paczkę wafli do przełożenia, ugotój mleko w zamkniętej puszcze przez ok 2
          > godziny, przestódź, dodaj kostkę masła, lyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wymieszaj
          >
          > na gładką masę, przełóż masą wafle i smacznego, smakuje najlepiej na drugi
          > dzień, gdy wafle nasiąkną masą i zmiękna a little bit! ciao!

          Mniam, fajny pomysł!!! ja taką masę do przekładania andrutów robię ze słodzonego
          mleka kakaowego - pogotowanego oczywiście w kąpieli wodnej; nic dodawać nie trzeba.
          BTW właśnie "miękną" w lodówce:)
          --
          To jest moja sygnaturka i będę się jej trzymać:)))
    • Gość: aperitif IP: 83.168.96.* 29.12.05, 20:09
      Jak to co? Proponuję przepis na domowy BAILEY's, z resztą jak wpiszesz "domowy
      baileiys" w wyszukiwarce na tym forum to też znajdziesz przepis.
      Gotujesz mleko ale tylko słodzone w garnku napełnionym wodą w ten sposób
      przykryta została cała puszka bo inaczej wybuchnie, studzisz, gęsty karmel z
      puszki przekładasz do miksera i powoli dodajesz wódeczkę (pół litra) do tego
      kawa rozpuszczalna ok 3 spore łyżeczki rozpuszczone w minimalnej ilości wody
      (chodzi o mocny smak kawy) i pół szklanki mleka, wszystko miksujesz i gotowe.
      Pycha!!!!!
    • Gość: ~tina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 13:56
      Krówki!!
      Puszka mleka do garnka o grubym dnie, do tego szklanka cukru, kostka masła,
      olejek zapachowy i gotujemy na wolnym ogniu, aż się ładnie połaczy i
      zgęstnieje. Po ok. 30 minutach powinno być ok. Wtedy wylewamy na płaską blachę
      do ciasta. Po ostygnięciu pożeramy(b. trudno pokroić estetycznie)
    • Gość: agamd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 12:39
      Banany, pomarańcze, kiwi, winogrona, suszone śliwki, włoskie orzechy. Pokroić,
      banany skropić sokiem z cutryny, wymieszać, polać słodzonym skondenowanym
      mlekiem. Można dodać ajerkoniaku.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.