Dodaj do ulubionych

Bialy ser jak zrobic z pasteryzowanego mleka

IP: *.akl.callplus.net.nz 29.12.05, 08:09
Witajcie....
no wlasnie mam problem ....pomocy

pozdrwiam
Edytor zaawansowany
  • 29.12.05, 11:30
    Jesli sie zsiadzie, odcedzasz i gotowe. Problem w tym, ze nie kazde sie zsiada.
    We Wloszech kupuje takie z 3 dniowym terminem waznosci. Najlepsze jakie znajde,
    od lokalnego producenta.
    Poszukaj w starszych watkach: byly tez inne sposby / np. z sokiem z cytryny /.
  • 29.12.05, 11:49
    Ja próbowalam zrobić (nawet trzy razy) ale mleko jeżeli chodzi o konsystencję
    to nawet wyglądało na zsiadłe tylko śmierdziało tak nieziemsko !! no i dalszych
    prób z mleka ze sklepu poniechałam .
  • 29.12.05, 12:03
    Swieze mleko zagotuj i dolewaj soku cytrynowego az serwatka sie oddzieli.Potem
    odcedz na gestym sitku lub w lnianej sciereczce.Tak wychodzi mi za kazdym razem
    Pozdrawiam:)
    --
    la donna e mobile :)
    Pomóżmy Małgosi
    no i jeszcze Pinezka
  • 29.12.05, 13:01
  • 29.12.05, 13:42
    Zdarzalo mi sie to na poczatku pobytu we Wloszech: mleko nawet jesli sie
    zsiadlo, stawalo sie szare. Na dlugo zaniechalam wszelkich prob. Potem
    sprobowalam z mlekiem od lokalnego producenta i sie udalo. Jest to mleko
    sprzedawane pod nazwa "swieze", wazne 3 dni.
  • 29.12.05, 18:53
    Moim zdaniem, mleko pasteryzowane nawet jak się zsiądzie, nie ma nic wspólnego z
    prawdziwym zsiadłym mlekiem. Kiedyś próbowałam zrobić z takiego mleka twaróg,
    wuszedł koszmar smakowy, to był pierwszy i ostatni raz. Najlepiej kupić mleko
    bezpośrednio od posiadacza krówek, wtedy zsiadłe mleko będzie jak marzenie,a
    twarożek, po prostu cudo. Tak robię od lat, a pyszny twaróg znika błyskawicznie
    z sitka od razu po odcedzeniu serwatki. Dodam, że serwatka też smaczna, a jaka
    zdrowa, hm...
  • 29.12.05, 20:27
    Zalezy od rodzaju. Tez tak kiedys myslalam...
  • 29.12.05, 20:31
    Oczywiscie ze najlepiej-gorzej jak do tych krowek dostepu nie ma:)Dlatego
    podalam przepis na ser ze swiezego nie zsiadlego mleka:)
    --
    la donna e mobile :)
    Pomóżmy Małgosi
    no i jeszcze Pinezka
  • 29.12.05, 20:48
    Dodaj pelnotlusta maslanke i po 2-3 dniach masz autentyczne zsiadle mleko. A
    potem juz wedlug przepisu.
  • 29.12.05, 23:14
    nabylam droga prob takie doswiadczenie :

    Kilka litrow ( u mnie 6 bo taki mam najwiekszy garnek) pasteryzowanego, nie
    UHT, po zakupie trzymam z trzy dni w lodowce. Potem wlewam do garnka, dodaje z
    dwa, trzy pojemniczki naturalnego jogurtu, sok z jednej cytryny i kilka lyzek
    tlustej smietany (u mnie 30% UHT). Przykrywam pokrywka i odstawiam. Nie wkladam
    do lodowki! PO kilku dniach, zalezy czasem trzy, czasem cztery mleko zaczyna
    sie zsiadac. Rozgrzewam piekarnik i do cieplego wkladam garnek, na dwie, trzy
    godziny. Plomien musi byc niewielki, lub nawet po jakiejs godzinie wylaczony.
    Serek, ktory sie wytworzyl wylewam na sitko wylozone gaza, obciazam talerzykiem
    i miska z woda. Po odcieknieciu wykladam z gazy, wkladam do lodowki i zaczyna
    sie losowowanie co robic, sernik, nalezsniki etc. Z tej ilosci wychodzi okolo
    kilograma sera. Nigdy mi sie nie zdazylo by mleko sie spsulo, choc do picia na
    kwasne sie nie nadaje. Powodzenia :)
    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl
  • Gość: mriek IP: *.akl.callplus.net.nz 29.12.05, 23:23
    Serdecznie dziekuje za przepisy.
    Zaraz ide po mleko do sklepu,mam nadzieje ze mi wyjdzie.
    pozdrawiam wszystkich

    mriek
  • 29.12.05, 23:29
    Mysiulku, a dlaczego Twoje zsiadle nie nadaje sie do picia? Ciekawa jestem, bo
    chcialam poeksperymentowac z jogurtem zamiast maslanka. Ale moje maslankowe
    nadaje sie jak najbardziej do picia, wiec moze powinnam zostac przy
    wyprobowanej wersji. Mieszkam poza Polska, moze wiec roznice w tych wszystkich
    produktach moga tu odgrywac glowna role...
  • 30.12.05, 15:36
    Po prostu nie smakuje jak prawdziwe, polskie kwasne mleko. Ma lekko gorzkawy
    posmak (jak wszystko zreszta tutaj). Nie czuc tego w serze. Wole zachowac
    kwaskowy, orzezwiajacy smak kwasnego mleka w pamieci :).
    Szczesciara, masz maslanke !
    --
    www.polcom.cl/patagonia
    www.fundacionotway.cl
    volvina.blog.onet.pl
  • Gość: mriek IP: *.akl.callplus.net.nz 30.12.05, 07:28
    Witajcie...

    Udalo mi sie wyprodukowac bialy ser dodajac cytryne....
    Drugim razem sprobuje zrobic dodajac jogurt aby uzyskac siadle mleko....
    Dzieki wszystkim za porady :)))

    pozdrawiam
  • 27.10.15, 14:22
    Gość portalu: rawares napisał(a):

    > W sklepach coraz częściej można dostać dobrej jakości mleko pasteryzowane z nis
    > kiej temperaturze.

    od lat, mam dziś urodziny!

    --
    "leben und leben lassen"
  • Gość: Magdalena IP: *.Red-79-150-83.dynamicIP.rima-tde.net 27.10.15, 15:02
    " ... mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze."
    Co to za bzdura? Moze w "zero" Kelvina (-273,15ºC)?
    Magi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.