• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Bialy ser jak zrobic z pasteryzowanego mleka

  • IP: *.akl.callplus.net.nz 29.12.05, 08:09
    Witajcie....
    no wlasnie mam problem ....pomocy

    pozdrwiam
    Edytor zaawansowany
    • 29.12.05, 11:30
      Jesli sie zsiadzie, odcedzasz i gotowe. Problem w tym, ze nie kazde sie zsiada.
      We Wloszech kupuje takie z 3 dniowym terminem waznosci. Najlepsze jakie znajde,
      od lokalnego producenta.
      Poszukaj w starszych watkach: byly tez inne sposby / np. z sokiem z cytryny /.
    • 29.12.05, 11:49
      Ja próbowalam zrobić (nawet trzy razy) ale mleko jeżeli chodzi o konsystencję
      to nawet wyglądało na zsiadłe tylko śmierdziało tak nieziemsko !! no i dalszych
      prób z mleka ze sklepu poniechałam .
      • 29.12.05, 12:03
        Swieze mleko zagotuj i dolewaj soku cytrynowego az serwatka sie oddzieli.Potem
        odcedz na gestym sitku lub w lnianej sciereczce.Tak wychodzi mi za kazdym razem
        Pozdrawiam:)
        --
        la donna e mobile :)
        Pomóżmy Małgosi
        no i jeszcze Pinezka
        • 29.12.05, 13:01
      • 29.12.05, 13:42
        Zdarzalo mi sie to na poczatku pobytu we Wloszech: mleko nawet jesli sie
        zsiadlo, stawalo sie szare. Na dlugo zaniechalam wszelkich prob. Potem
        sprobowalam z mlekiem od lokalnego producenta i sie udalo. Jest to mleko
        sprzedawane pod nazwa "swieze", wazne 3 dni.
    • 29.12.05, 18:53
      Moim zdaniem, mleko pasteryzowane nawet jak się zsiądzie, nie ma nic wspólnego z
      prawdziwym zsiadłym mlekiem. Kiedyś próbowałam zrobić z takiego mleka twaróg,
      wuszedł koszmar smakowy, to był pierwszy i ostatni raz. Najlepiej kupić mleko
      bezpośrednio od posiadacza krówek, wtedy zsiadłe mleko będzie jak marzenie,a
      twarożek, po prostu cudo. Tak robię od lat, a pyszny twaróg znika błyskawicznie
      z sitka od razu po odcedzeniu serwatki. Dodam, że serwatka też smaczna, a jaka
      zdrowa, hm...
      • 29.12.05, 20:27
        Zalezy od rodzaju. Tez tak kiedys myslalam...
      • 29.12.05, 20:31
        Oczywiscie ze najlepiej-gorzej jak do tych krowek dostepu nie ma:)Dlatego
        podalam przepis na ser ze swiezego nie zsiadlego mleka:)
        --
        la donna e mobile :)
        Pomóżmy Małgosi
        no i jeszcze Pinezka
    • 29.12.05, 20:48
      Dodaj pelnotlusta maslanke i po 2-3 dniach masz autentyczne zsiadle mleko. A
      potem juz wedlug przepisu.
    • 29.12.05, 23:14
      nabylam droga prob takie doswiadczenie :

      Kilka litrow ( u mnie 6 bo taki mam najwiekszy garnek) pasteryzowanego, nie
      UHT, po zakupie trzymam z trzy dni w lodowce. Potem wlewam do garnka, dodaje z
      dwa, trzy pojemniczki naturalnego jogurtu, sok z jednej cytryny i kilka lyzek
      tlustej smietany (u mnie 30% UHT). Przykrywam pokrywka i odstawiam. Nie wkladam
      do lodowki! PO kilku dniach, zalezy czasem trzy, czasem cztery mleko zaczyna
      sie zsiadac. Rozgrzewam piekarnik i do cieplego wkladam garnek, na dwie, trzy
      godziny. Plomien musi byc niewielki, lub nawet po jakiejs godzinie wylaczony.
      Serek, ktory sie wytworzyl wylewam na sitko wylozone gaza, obciazam talerzykiem
      i miska z woda. Po odcieknieciu wykladam z gazy, wkladam do lodowki i zaczyna
      sie losowowanie co robic, sernik, nalezsniki etc. Z tej ilosci wychodzi okolo
      kilograma sera. Nigdy mi sie nie zdazylo by mleko sie spsulo, choc do picia na
      kwasne sie nie nadaje. Powodzenia :)
      --
      www.polcom.cl/patagonia
      www.fundacionotway.cl
      volvina.blog.onet.pl
      • Gość: mriek IP: *.akl.callplus.net.nz 29.12.05, 23:23
        Serdecznie dziekuje za przepisy.
        Zaraz ide po mleko do sklepu,mam nadzieje ze mi wyjdzie.
        pozdrawiam wszystkich

        mriek
      • 29.12.05, 23:29
        Mysiulku, a dlaczego Twoje zsiadle nie nadaje sie do picia? Ciekawa jestem, bo
        chcialam poeksperymentowac z jogurtem zamiast maslanka. Ale moje maslankowe
        nadaje sie jak najbardziej do picia, wiec moze powinnam zostac przy
        wyprobowanej wersji. Mieszkam poza Polska, moze wiec roznice w tych wszystkich
        produktach moga tu odgrywac glowna role...
        • 30.12.05, 15:36
          Po prostu nie smakuje jak prawdziwe, polskie kwasne mleko. Ma lekko gorzkawy
          posmak (jak wszystko zreszta tutaj). Nie czuc tego w serze. Wole zachowac
          kwaskowy, orzezwiajacy smak kwasnego mleka w pamieci :).
          Szczesciara, masz maslanke !
          --
          www.polcom.cl/patagonia
          www.fundacionotway.cl
          volvina.blog.onet.pl
    • Gość: mriek IP: *.akl.callplus.net.nz 30.12.05, 07:28
      Witajcie...

      Udalo mi sie wyprodukowac bialy ser dodajac cytryne....
      Drugim razem sprobuje zrobic dodajac jogurt aby uzyskac siadle mleko....
      Dzieki wszystkim za porady :)))

      pozdrawiam
    • 27.10.15, 14:22
      Gość portalu: rawares napisał(a):

      > W sklepach coraz częściej można dostać dobrej jakości mleko pasteryzowane z nis
      > kiej temperaturze.

      od lat, mam dziś urodziny!

      --
      "leben und leben lassen"
      • Gość: Magdalena IP: *.Red-79-150-83.dynamicIP.rima-tde.net 27.10.15, 15:02
        " ... mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze."
        Co to za bzdura? Moze w "zero" Kelvina (-273,15ºC)?
        Magi.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.