• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Co mozna dodac do bitej smietany ?

  • IP: *.access.telenet.be 30.12.05, 12:05
    Czy w ogole mozna cos dodac ? Np alkohol , kawe , konfitury , owoce, maslo
    orzechowe
    Probowaliscie ?
    Bo nie wiem czy sie wtedy ubije a moze sie rozchrzani calkowicie
    A jesli mozna cos dodawac to w trakcie ubijania czy po ?
    Nie smiejcie sie bo zielona jestem :-)
    Edytor zaawansowany
    • Gość: ich IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.12.05, 12:37
    • 30.12.05, 13:16
      Do bitej smietany mozna dodac chrzanu i powstanie pyszny krem chrzanowy. Kremem
      tym mozna wypelnic roladki ze szparagami, utowrzone z plastrow wedzonej szynki
      i zalac galaretą z bulionu
      --
      pozdr.
    • 30.12.05, 18:16
      Mozna dodac wszystko, ale po ubiciu. I zeby sie nie zsiadlo i nie rozdzielilo,
      lepiej wtedy wszystko zaprawic odpowiednia iloscia namoczonej i rozpuszczonej
      zelatyny.
    • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 30.12.05, 18:58
      Bardzo dziekuje za rady . To teraz juz wiem , ze dopiero po ubiciu cos mozna
      kombinowac .
      • Gość: AnkaK IP: *.pl / 83.142.112.* 30.12.05, 19:30
        ja do ubitej śmietany dodałam startą na tarce czekoladę gorzką.I taką masą
        przełożyłam biszkopt.
        • 30.12.05, 20:38
          A ja wolę, jak śmietana pozostaje śmietaną, a inne smaki są w warstwie pod nią.
          Na przykład masa czekoladowa lub karmelowa, ale taka "gęsta", a na wierzch bita
          śmietana. Wtedy jest większe zróżnicowanie smaków. Oczywiście zdaję sobie
          sprawę, że nie każdy lubi to samo, ale czasem ktoś nie zna innych możliwości.
          Dlatego pozwoliłam sobie na małą podpowiedź.
    • Gość: ebetka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.12.05, 00:00
      Nie dawaj zadnych dżemów, marmelad kupionych w sklepie, jedynie z własnej
      produkcji!
    • 31.12.05, 00:41
      np. czekoladę w płatkach, wiórki kokosowe, płatki migdałów, nawet rodzynki
      wymoczone w rumie, odsączone, przesiekane.
      Czyli to, co raczej suche, dość rozdrobnione jest.
      No i wmieszać po ubiciu śmietany. Delikatnie wmieszać.
      A może by zaryzykować jakieś gęste coś, typu syrop czekoladowy, ajerkoniak?
      Tak z umiarem.


      A to ma być taka po prostu, na deser, bita śmietana z dodatkami?
      Czy do ciast? Jako dekoracji/masy do przełożenia chcesz użyć?
    • 31.12.05, 11:05
      Ja najbardziej lubie bita smietane z jogurtem.
      Do ubitej z cukrem i cukrem waniliowym dodaje jogurtu (mniej-wiecej polowe wagi
      uzytej smietany). Musi byc rodzaj o wyrazistym, ostrym smaku, bo inaczej calosc
      bedzie mdla i bez wyrazu. Calosc, jak pisalam, zaprawiam stosowna iloscia
      namoczonej i rozpuszczonej zelatyny. Fantastyczna rzecz, znakomita do
      wszystkich ciast z owocami albo osobno, w dodatku lzejsza.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.