Dodaj do ulubionych

co zrobić z suszonych grzybów

IP: *.amg.gda.pl 30.10.02, 13:50
Edytor zaawansowany
  • hania_76 30.10.02, 15:29
    Mario, to samo co ze swiezych, tylko suszone trzeba namoczyc na okolo 1 doby,
    zanim sie ich uzyje to przygotowywania czegokolwiek. Wody, ktora zostaje mozna
    uzyc do podlewania np. kapusty z grzybami, albo risotto.
  • default 30.10.02, 15:31
    Zupę grzybową.
    Najprościej to tak - namoczone grzyby gotujesz w tej samej wodzie, dosypujesz
    troszkę pokrojonych warzyw (ja biorę te z mrożonki), kiedy grzyby miękkie
    dosypujesz drobnej kaszy krakowskiej i dalej gotujesz do miękkości kaszy.
    Oczywiście sól albo vegeta. Albo bulion grzybowy z kostki, jak masz mało
    grzybów. Można bez kaszy, wtedy zaprawić śmietaną i podać z kluseczkami.

    Grzyby suszone smażone - potrzebne są ładne spore kapelusze, trzeba je dobrze
    namoczyć,obgotować, obtaczać w jajku i tartej bułce, smażyć na oleju na złoto.

    No i oczywiście różne farsze - namoczone i ugotowane grzyby zemleć, dodać
    jajko, tartą bułkę, pieprz, sól - i faszerować uszka, pierogi, naleśniki itd.

    Poza tym suszone grzyby doskonale pasują do duszonych mięs, kapusty, żurku - ja
    nawet dodaję jednego małego grzybka do rosołu - świetnie wzbogaca aromat.
  • Gość: waw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 19:32
    Pierogi z kapustą i grzybami, najlepsze jedzenie pod słońcem, tak wspaniałe, że
    robi się ja tak naprawdę raz do roku, w Wigilię.
  • Gość: Grazka USA IP: *.asm.bellsouth.net 31.10.02, 01:21
    Sciagniete z TV Polonia:
    Przygotowac mieso jak na mielone. Grzyby moczyc w cieplej wodzie albo jak ja
    gotuje przez chwile ..nastepnie pokroje w kostke, podsmaze na masle z
    pokrojona cebula. Nakladam na srodek "placka z mielonego miesa" zlepiam tak
    zeby grzyby zostaly w srodku. Obtaczam w bulce i smaze. I na koniec na ~5
    minut klade na grilla(to moj wlasny pomysl) ..pachnie w okolicy ...smakuje
    nawet moim wybrednym domownikom.
    Wode z gotowanych grzybow wlewam do malego pojemniczka albo woreczka
    plastikowego, wkladam do zamrazalnika i uzywam pozniej do zupy, bigosu itd.
  • Gość: anita IP: *.ch.pw.edu.pl 31.10.02, 16:56
    wigilijne 2w1:)
    myjesz grzybki, potem zalewasz wrzatkiem a dobe i troszke gotujesz:)
    robisz barszcz czerwony na kwasie i dodajesz do niego polowe wywaru z grzybow -
    masz barszcz pyszny! aromatyczny! taki jak wigilijny!:) swietnie smakuje z
    uszkami lub pierogami, albo ot tak do picia:)
    natomiast grzybki kroisz na mniejsze kawaleczki (ladnie wygladaja paseczki),
    robisz zasmazke na masle, zalewasz ja resztka wywaru z grzybow dosalasz i
    dopieprzasz, wrzucasz paski grzybow i masz pyyyyszny wigilijny sos grzybowy:)
    my go jemy z chalka, ale chyba swietnie bedzie smakowal z plackami
    ziemniaczanymi, kaszka lub kluskami:)
    pozdrawiam:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.