Dodaj do ulubionych

Sałatka z buraczków - pleeeease

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:51
Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak zrobić pyszną sałatkę z gotowanych buraczków ?
Co dodać, czym podlać, jak zmieszać żeby była pyszna ?
Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Adam.
Edytor zaawansowany
  • 03.01.06, 20:56
    Potarkowane buraczki przyprawiam trochę solą, pieprzem, cukrem i octem winnym, takie u mnie lubi rodzina.Niektórzy robią ze śmietaną lub z cebulą.
  • 03.01.06, 21:02
    Sałatka z buraczków z chrzanem
    Składniki:
    • 2 duże czerwone buraki
    • 2 łyżki octu z czerwonego wina
    • szczypta cukru
    • 4 łyżki oleju
    • 1 pomarańcza
    • 1 cykoria
    • kawałek korzenia chrzanu
    • 1 cebulka ze szczypiorkiem
    • sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Buraki wyszorować i gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 60 minut).
    Warzywo przelać zimną wodą, wystudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić lub
    zetrzeć w cienkie plasterki.Ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Porcjami
    dodawać olej, stale mieszając. Do sosu włożyć buraczki i odstawić na 2 godziny.
    Pomarańczę obrać i wyfiletować.
    Cykorię umyć, osuszyć, liście oddzielić od głąba. Plasterki buraków, cząstki
    pomarańczy i listki cykorii ułożyć na talerzach. Chrzan obrać i zetrzeć w
    cienkie paseczki. Cebulkę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.Paskami
    chrzanu i cebulki udekorować każdą porcję sałatki.
  • 03.01.06, 21:04
    Składniki:
    - 1/2 kg czerwonych buraków (surowe!),
    - 3 duże winne jabłka,
    - 1 średni surowy seler,
    - 2 pietruszki surowe,
    - 2 cebule,
    - 3 ogórki kiszone,
    - majonez, sól, pieprz,
    - trochę gęstej śmietany.


    Wszystkie surowe warzywa (prócz cebuli) zetrzeć na grubych oczkach na
    tarce,ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobne piórka. Posolić,
    popieprzyć. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać do sałatki (ale nie za dużo,
    to nie ma pływać - tak tylko, żeby się skleiło).

  • Gość: ja IP: *.opera-mini.net 08.10.13, 09:10
    robilam tak pyszne sa
  • 03.01.06, 21:04
    Składniki:
    Składniki na 4 porcje
    2 awakado
    4 średnie ugotowane buraczki

    składniki na sos
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych lub migdałów
    oregano
    sok z 1 cytryny
    1/2 łyżeczki zmielonego
    zielonego pieprzu
    sól

    Awokado kroimy najpierw na pół i a potem w półksiężyce. Buraki kroimy w cząstki
    i układamy na talerzu na przemian z awokado. Do pół szklanki oliwy dorzucamy
    pozostałe składniki sosu i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Jeżeli sos jest
    zbyt gęsty, dodajemy
    trochę wody lub soku z cytryny. Ułożone na talerzu warzywa polewamy sosem.
  • 03.01.06, 21:26
    Sałatka baaaaardzo prosta -ugotowane buraczki starte na grubej tarce ,posiekana
    cebula,posiekana kiszona kapusta,można dodać jabłko ,trochę cukru ,kminku i
    oliwa .
    Smak jest taki ,że goście nie odgadują składników.
    Można buraczki jeszcze połączyć z ananasem z puszki i majonezem.
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 03.01.06, 21:46
    do GP wrzucałam kilka przepisów na całkiem sympatyczne surówki z buraków
    niestety wyszukiwarka mi wariuje, moze komuś innemu sie poszczęsci
  • 04.01.06, 09:10
    nie ma co za bardzo kombinowac. ja lubie tylko z cebulka, podlane octem winnym,
    doprawione cukrem i sola. kiedys dodawalam jablko, ale nie pasuje mi ten zestaw.
    moze sprobowac z czerwonym winem?:))
  • 04.01.06, 09:11
    kobieta_na_pasach napisał:

    > nie ma co za bardzo kombinowac. ja lubie tylko z cebulka, podlane octem
    winnym,
    >
    > doprawione cukrem i sola. kiedys dodawalam jablko, ale nie pasuje mi ten
    zestaw
    > .
    > moze sprobowac z czerwonym winem?:))
  • 04.01.06, 09:57
    kobieta_na_pasach napisał:

    > nie ma co za bardzo kombinowac.

    Pozwolę sie z Tobą nie zgodzić
    Buraki sa b. wdziecznym warzywem..podatnym na eksperymenty:)

    ja nop polecam sałatkę z buraków surowych i gotowanych, z imbirem .. zaraz
    spróbuję znaleźc dokładny przepis
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • 04.01.06, 09:58
    surówka z buraków gotowanych i surowych

    ugotowac 3 buraki, obrać, pokroić w kostkę
    2 buraki surowe zetrzec na tarce o grubych oczkach

    w słoiku wymieszać:
    1 łyżeczkę cukru
    2 zmiażdzone / posiekane zabki czosnku
    1- 2 łyzeczki musztardy
    3 cm startego swiezego imbiru
    3 łyżki octu
    kilka łyzek oliwy
    sol
    pieprz

    Buraki wymieszać z sosem i jeśc.
    Mozna posypac szczypiorekiem.. dla koloru.


    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • 04.01.06, 13:48
    Witam ja robię najprostsza ale bardzo smaczną ugotować 3 duże buraki ok 700g
    wystudzic , utrzec na tarce o dużych oczkach dodac dużą posiekana cebulę sok z
    cytryny lub ocet jak kto woli sól pieprz dwa duże jabłka też utarte na dużych
    oczkach wymieszac doprawic solą cukrem i pierzem do smaku oraz zmielonym
    kminkiem. Dodac jeszcze pare kropel maggi swietne do pieczeni i ziemniaków
    jeżeli chcesz miec z tego sałatkę to odpozdrowienia ia smacznegocedzic z
    nadmiaru soku i dodać dwie lub trzy łyżki dobrego majonezu wtedy dobra jest do
    wedlin na ciepło ,pozdrowienia i smacznego Roma
  • Gość: mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 22:57
    Buraczki w małą kosteczke
    Sos: joogurt naturalny, czosnek 1-2 ząbki(wycisnąć przez praskę), koperek
  • 07.01.06, 01:06
    Znam dwa przepisy na sałatkę z czerwonych buraków.

    Nie podaję gramatury ponieważ, dużo potraw wymyślam sam, a nawet te które
    nauczyłem się z książek od znajomych robię Na Oko, Na Wyczucie:-). Przepraszam,
    jeśli mielibyście kłopoty piszcie.



    PRZEPIS 1
    prosty i szybki

    składniki:
    - pokrojone w plastry ugotowane buraki czerwone (nie rozgotowane)
    ważne!!! gotując buraki czerwone trzeba pamiętać, że trzeba zakwasić
    środowisko. Dotyczy to również barszczu czerwonego - chodzi o kolor, jest wtedy
    mocny bordowy, a nie zbrunatniały. Można zakwasić dodając octu podczas
    gotowania, octu winnego, soku z wyciśniętej cytryny (osobiście robię tak, że
    wyciskam cytrynę do gotowanych buraków i taką wyciśniętą wrzucam do gotujących
    się buraków, podobnie robię gotując barszcz tyle, że w tym przypadku pod konie
    gotowania wyjmuję ją) lub kwasku cytrynowego.
    - sparzona cebula rozdrobniona
    kroimy cebulę w kostkę lub w piórka (w przypadku tej sałatki forma
    rozdrobnienia nie ma znaczenia) i zalewamy gorącą wodą na 2 minuty, odlewamy.
    - jabłko pokrojone w średniej wielkości kostkę lub paski
    - przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszona bazylia i majeranek, sok z cytryny
    - olej

    wykonanie:
    Odpowiednio przygotowane buraczki, łączymy z jabłkami (ok. 10-15% w stosunku do
    masy buraków), sparzoną cebulą (nie za dużo, bardziej do lekkiego zaostrzenia
    smaku sałatki), olejem (każdym, który jest smakowo neutralny) i przyprawami.
    Tak przygotowaną pozostawić na ok. 20 minut w pokojowej temperaturze żeby
    dodany cukier dobrze się rozpuścił i następnie wstawić do lodówki żeby się
    schłodziła. W sałatce chodzi żeby uzyskać za pomocą przypraw (głównie cukier,
    sok z cytryny) smak słodko-kwaśny z lekką nutką ziół, którymi tutaj są bazylia
    i majeranek.


    PRZEPIS 2
    trochę więcej zamieszania

    składniki:

    - pokrojone w kostkę/paski ugotowane buraki czerwone (nie rozgotowane)
    - pierś z kurczaka/indyka (tacka ok. 800 g)
    Pokroić w kostkę, posypać wegetą (lub jeśli nie ma solą i pieprzem) i suszonym
    rozdrobnionym koperkiem, usmażyć na patelni.
    - ryż 3 torebki (ugotować i ostudzić)
    - 2 jabłka (pokroić w średnią kostkę)
    -1 cebula sparzona (sposób jak wyżej)
    - majonez tyle żeby składniki nie utonęły w nim
    - przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona rozdrobniona

    wykonanie:
    Odpowiednio przygotowane buraki łączymy z ugotowanym ryżem, usmażonymi
    kawałkami piersi z kurczaka/indyka, rozdrobnionym jabłkiem i sparzoną cebulą,
    następnie dodać przyprawy oraz majonez, wymieszać.


    Życzę smacznego :-)

  • 07.01.06, 12:09
    zapomniałem to dodać to podanych przepisów: przepis 1 to sałatka do dania
    głównego z mięsem, natomiast przepis 2 sałatka któa może być samodzielną
    potrawą jak równiez dodatkiem do innej potrawy.
  • Gość: Doma IP: *.79.214.82.tvr24.pl 21.11.13, 11:04
    W najbliższym odcinku programu "Taniec z garami" na TVR będą potrawy z buraków: wytrawna botwinka z majerankiem, sałatka z pieczonym burakiem i tarta buraczana!
    Niedziela, godz. 13:15
  • 09.01.06, 18:05
    a ja robie tak:

    3 buraczki (nejlepiej takie zakwaszone octem balsamico)
    3 jablka
    2 papryki (moga byc roznego koloru)
    1 cebula (posiekana i spazona)
    1 opakowanie tofu (pokrojonego w kostke i podsmazonego na oleju)
    male opakowanie gestej smietany
    garsc rodzynek (spazonych)
    sol i pieprz

    wszytstko kroje w kostke, wrzucam do miski i mieszam. Bon apetito :-)
    --
    Witaj Aniołku! + Male Ciche
  • 10.01.06, 16:12
    Pyszna sałatka , zwłaszcza do obiadu;

    pół kilo buraków gotowanych pokrojonych w słupki
    duża cebula cukrowa (ćwierćtalarki)
    2 ogórki kiszone (słupki)
    sól, pieprz, cukier (szczypta) do smaku
    ocet winny też do smaku
    oliwą polać aż wszystko się ,,przegryzie''
  • 10.10.13, 16:59
    Sałatkę z buraczków: 2 słoiki buraczków-takie 500 gr,4 jajka gotowane i pokrojone w kostkę,1 średnią cebulę pokrojoną w drobną kostkę-mało widoczną,pieprz i majonez. Wymieszać i odstawić w zimne miejsce-do lodówki niech się przegryzie. Nam bardzo smakuje i robię często do chleba. Spróbuj a nie pożałujesz.
  • 21.11.13, 11:27
    tu przyklad tej salatki :)

    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2215639,5,50,43963,wielkanocna-salatka,wielkanocna-salatka.html
  • 21.11.13, 12:08
    nikt nie jest slepy, watek ktos wyciagnal, renia dopisala, ja sie dopisalam i jak ktos potrzebuje, ma 'podany na tacy' prawie archiwalny watek, z ktorego kazdy moze korzystac, nawet ci, ktorzy nie wiedzieli w 2006 roku ze takie forum istnieje a tym bardziej, ze watek salatkowoburaczany istnieje

    z Bogiem!
  • 21.11.13, 15:24
    tylko że wkółko sa wyciagane stare wątki
    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • 21.11.13, 16:36
    ale tak jest na wszystkich forach, w tym watku ma to przynajmniej troche sensu

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.