Sałatka z buraczków - pleeeease Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak zrobić pyszną sałatkę z gotowanych buraczków ?
    Co dodać, czym podlać, jak zmieszać żeby była pyszna ?
    Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.
    Adam.
    • Potarkowane buraczki przyprawiam trochę solą, pieprzem, cukrem i octem winnym, takie u mnie lubi rodzina.Niektórzy robią ze śmietaną lub z cebulą.
      • Sałatka z buraczków z chrzanem
        Składniki:
        • 2 duże czerwone buraki
        • 2 łyżki octu z czerwonego wina
        • szczypta cukru
        • 4 łyżki oleju
        • 1 pomarańcza
        • 1 cykoria
        • kawałek korzenia chrzanu
        • 1 cebulka ze szczypiorkiem
        • sól, pieprz

        Sposób wykonania:
        Buraki wyszorować i gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 60 minut).
        Warzywo przelać zimną wodą, wystudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić lub
        zetrzeć w cienkie plasterki.Ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Porcjami
        dodawać olej, stale mieszając. Do sosu włożyć buraczki i odstawić na 2 godziny.
        Pomarańczę obrać i wyfiletować.
        Cykorię umyć, osuszyć, liście oddzielić od głąba. Plasterki buraków, cząstki
        pomarańczy i listki cykorii ułożyć na talerzach. Chrzan obrać i zetrzeć w
        cienkie paseczki. Cebulkę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.Paskami
        chrzanu i cebulki udekorować każdą porcję sałatki.
      • Składniki:
        - 1/2 kg czerwonych buraków (surowe!),
        - 3 duże winne jabłka,
        - 1 średni surowy seler,
        - 2 pietruszki surowe,
        - 2 cebule,
        - 3 ogórki kiszone,
        - majonez, sól, pieprz,
        - trochę gęstej śmietany.


        Wszystkie surowe warzywa (prócz cebuli) zetrzeć na grubych oczkach na
        tarce,ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobne piórka. Posolić,
        popieprzyć. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać do sałatki (ale nie za dużo,
        to nie ma pływać - tak tylko, żeby się skleiło).

    • Składniki:
      Składniki na 4 porcje
      2 awakado
      4 średnie ugotowane buraczki

      składniki na sos
      1/2 szklanki oliwy z oliwek
      1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
      2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych lub migdałów
      oregano
      sok z 1 cytryny
      1/2 łyżeczki zmielonego
      zielonego pieprzu
      sól

      Awokado kroimy najpierw na pół i a potem w półksiężyce. Buraki kroimy w cząstki
      i układamy na talerzu na przemian z awokado. Do pół szklanki oliwy dorzucamy
      pozostałe składniki sosu i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Jeżeli sos jest
      zbyt gęsty, dodajemy
      trochę wody lub soku z cytryny. Ułożone na talerzu warzywa polewamy sosem.
    • Sałatka baaaaardzo prosta -ugotowane buraczki starte na grubej tarce ,posiekana
      cebula,posiekana kiszona kapusta,można dodać jabłko ,trochę cukru ,kminku i
      oliwa .
      Smak jest taki ,że goście nie odgadują składników.
      Można buraczki jeszcze połączyć z ananasem z puszki i majonezem.
    • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 03.01.06, 21:46
      do GP wrzucałam kilka przepisów na całkiem sympatyczne surówki z buraków
      niestety wyszukiwarka mi wariuje, moze komuś innemu sie poszczęsci
    • nie ma co za bardzo kombinowac. ja lubie tylko z cebulka, podlane octem winnym,
      doprawione cukrem i sola. kiedys dodawalam jablko, ale nie pasuje mi ten zestaw.
      moze sprobowac z czerwonym winem?:))
      • kobieta_na_pasach napisał:

        > nie ma co za bardzo kombinowac. ja lubie tylko z cebulka, podlane octem
        winnym,
        >
        > doprawione cukrem i sola. kiedys dodawalam jablko, ale nie pasuje mi ten
        zestaw
        > .
        > moze sprobowac z czerwonym winem?:))
      • kobieta_na_pasach napisał:

        > nie ma co za bardzo kombinowac.

        Pozwolę sie z Tobą nie zgodzić
        Buraki sa b. wdziecznym warzywem..podatnym na eksperymenty:)

        ja nop polecam sałatkę z buraków surowych i gotowanych, z imbirem .. zaraz
        spróbuję znaleźc dokładny przepis
        --
        "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
        • surówka z buraków gotowanych i surowych

          ugotowac 3 buraki, obrać, pokroić w kostkę
          2 buraki surowe zetrzec na tarce o grubych oczkach

          w słoiku wymieszać:
          1 łyżeczkę cukru
          2 zmiażdzone / posiekane zabki czosnku
          1- 2 łyzeczki musztardy
          3 cm startego swiezego imbiru
          3 łyżki octu
          kilka łyzek oliwy
          sol
          pieprz

          Buraki wymieszać z sosem i jeśc.
          Mozna posypac szczypiorekiem.. dla koloru.


          --
          "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
          • Witam ja robię najprostsza ale bardzo smaczną ugotować 3 duże buraki ok 700g
            wystudzic , utrzec na tarce o dużych oczkach dodac dużą posiekana cebulę sok z
            cytryny lub ocet jak kto woli sól pieprz dwa duże jabłka też utarte na dużych
            oczkach wymieszac doprawic solą cukrem i pierzem do smaku oraz zmielonym
            kminkiem. Dodac jeszcze pare kropel maggi swietne do pieczeni i ziemniaków
            jeżeli chcesz miec z tego sałatkę to odpozdrowienia ia smacznegocedzic z
            nadmiaru soku i dodać dwie lub trzy łyżki dobrego majonezu wtedy dobra jest do
            wedlin na ciepło ,pozdrowienia i smacznego Roma
    • Znam dwa przepisy na sałatkę z czerwonych buraków.

      Nie podaję gramatury ponieważ, dużo potraw wymyślam sam, a nawet te które
      nauczyłem się z książek od znajomych robię Na Oko, Na Wyczucie:-). Przepraszam,
      jeśli mielibyście kłopoty piszcie.



      PRZEPIS 1
      prosty i szybki

      składniki:
      - pokrojone w plastry ugotowane buraki czerwone (nie rozgotowane)
      ważne!!! gotując buraki czerwone trzeba pamiętać, że trzeba zakwasić
      środowisko. Dotyczy to również barszczu czerwonego - chodzi o kolor, jest wtedy
      mocny bordowy, a nie zbrunatniały. Można zakwasić dodając octu podczas
      gotowania, octu winnego, soku z wyciśniętej cytryny (osobiście robię tak, że
      wyciskam cytrynę do gotowanych buraków i taką wyciśniętą wrzucam do gotujących
      się buraków, podobnie robię gotując barszcz tyle, że w tym przypadku pod konie
      gotowania wyjmuję ją) lub kwasku cytrynowego.
      - sparzona cebula rozdrobniona
      kroimy cebulę w kostkę lub w piórka (w przypadku tej sałatki forma
      rozdrobnienia nie ma znaczenia) i zalewamy gorącą wodą na 2 minuty, odlewamy.
      - jabłko pokrojone w średniej wielkości kostkę lub paski
      - przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszona bazylia i majeranek, sok z cytryny
      - olej

      wykonanie:
      Odpowiednio przygotowane buraczki, łączymy z jabłkami (ok. 10-15% w stosunku do
      masy buraków), sparzoną cebulą (nie za dużo, bardziej do lekkiego zaostrzenia
      smaku sałatki), olejem (każdym, który jest smakowo neutralny) i przyprawami.
      Tak przygotowaną pozostawić na ok. 20 minut w pokojowej temperaturze żeby
      dodany cukier dobrze się rozpuścił i następnie wstawić do lodówki żeby się
      schłodziła. W sałatce chodzi żeby uzyskać za pomocą przypraw (głównie cukier,
      sok z cytryny) smak słodko-kwaśny z lekką nutką ziół, którymi tutaj są bazylia
      i majeranek.


      PRZEPIS 2
      trochę więcej zamieszania

      składniki:

      - pokrojone w kostkę/paski ugotowane buraki czerwone (nie rozgotowane)
      - pierś z kurczaka/indyka (tacka ok. 800 g)
      Pokroić w kostkę, posypać wegetą (lub jeśli nie ma solą i pieprzem) i suszonym
      rozdrobnionym koperkiem, usmażyć na patelni.
      - ryż 3 torebki (ugotować i ostudzić)
      - 2 jabłka (pokroić w średnią kostkę)
      -1 cebula sparzona (sposób jak wyżej)
      - majonez tyle żeby składniki nie utonęły w nim
      - przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona rozdrobniona

      wykonanie:
      Odpowiednio przygotowane buraki łączymy z ugotowanym ryżem, usmażonymi
      kawałkami piersi z kurczaka/indyka, rozdrobnionym jabłkiem i sparzoną cebulą,
      następnie dodać przyprawy oraz majonez, wymieszać.


      Życzę smacznego :-)

    • a ja robie tak:

      3 buraczki (nejlepiej takie zakwaszone octem balsamico)
      3 jablka
      2 papryki (moga byc roznego koloru)
      1 cebula (posiekana i spazona)
      1 opakowanie tofu (pokrojonego w kostke i podsmazonego na oleju)
      male opakowanie gestej smietany
      garsc rodzynek (spazonych)
      sol i pieprz

      wszytstko kroje w kostke, wrzucam do miski i mieszam. Bon apetito :-)
      --
      Witaj Aniołku! + Male Ciche
    • Pyszna sałatka , zwłaszcza do obiadu;

      pół kilo buraków gotowanych pokrojonych w słupki
      duża cebula cukrowa (ćwierćtalarki)
      2 ogórki kiszone (słupki)
      sól, pieprz, cukier (szczypta) do smaku
      ocet winny też do smaku
      oliwą polać aż wszystko się ,,przegryzie''
    • Sałatkę z buraczków: 2 słoiki buraczków-takie 500 gr,4 jajka gotowane i pokrojone w kostkę,1 średnią cebulę pokrojoną w drobną kostkę-mało widoczną,pieprz i majonez. Wymieszać i odstawić w zimne miejsce-do lodówki niech się przegryzie. Nam bardzo smakuje i robię często do chleba. Spróbuj a nie pożałujesz.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.