Dodaj do ulubionych

zapiekanka w naczyniu żaroodpornym??? przykryć???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:17
Moi drodzy! mam pytnie: czy piekąc w piekarniku zapiekankę makaronową (może
macie fajne przepisy?) mam przykryć naczynie szklane żaroodporne pokrywką czy
ma zostać odkryte?Może to smieszne pytanie, ale naprawdę nie wiem.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:-)
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 04.01.06, 22:14
    Przykryć i odkryć jakieś 15 min przed końcem pieczenia. Przepisy na zapiekanki
    różnite i nie tylko masz w Galerii Potraw w dodatku z fotkami.
    --
    Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)
  • Gość: dora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 22:17
    baaaaardzo dziękuje:-)))
    Juę pędze do galerii szukać:-)
    Pa!
  • Gość: Bercia IP: *.de.deuba.com 05.01.06, 09:34
    ja Ci podpowiem przepis na pyszna zapiekanki makaronowe (sama sobie je
    wymyślam), bardzo proste i zarazem pyszne.
    Do naczynia żaroodpornego: dno smarujesz koncentratem pomidorowym (ale
    niedużo), sypiesz sobie na to przyprawy (ja lubię dużo oregano). Teraz wkładasz
    różne rzeczy, w zależności od upodobań, ja najczęściej: pokrojoną w kostkę
    paprykę (obojętnie jaką), lekko podsmażone i ostro przyprawione pieczarki,
    oczywiście makaron (obojętnie jaki, ale ja najbardziej lubię niteczki, bo
    szybko się gotują i łatwo rozkłada się go w naczyniu), jakieś mięsko - może być
    kurczak (filet pokrojony i przysmażony z przyprawami), jeśli chce się szybciej
    to np pokrojona w paski szynka. I wszystko inne co Ci przyjdzie do głowy.
    Oczywiście na każdą warstwę kładę dużo plastrów sera żółtego, który potem się
    tak super ciągnie. A ta ostatnia warstwa się tak fajnie przypieka.
    To wszystko piekę w piekarniku (nie na czas, po prostu przyglądam się jej i
    sprawdzam na oko).
    A do tego uwielbiam przy jedzeniu dodać sobie sos czosnkowy (mój przepis też tu
    znajdziesz na forum).
    Pozdrawiam i życzę smacznego (jak zrobisz to nam napisz jak Ci wyszło).
  • Gość: Morusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:42
    zapiekane brokuły; pory; szpinak; zmiemniaki; zapiekanka kloszarda - to moje i
    znalezione w sieci pomysły na zapiekanki w naczyniach żaroodpornych. Macie może
    jeszcze jakieś pomysły? Może coś z mięsem lub rybą) (ale nie z kurczakiem)
    wrzuciłam w wyszukiwarkę ale niestety wiele starszych postów nie wchodzi.
    Dzięki M.
  • Gość: Morusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:53
  • Gość: Iza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:11
    Własnie szukam przepisów na jakies zapiekanki, ale link ba-nity juz nie
    wchodzi :(
    Może ma ktoś jakieś ciekawe przepisy na zapiekankę np. z kalafiorem, brokułami,
    fasolką szparagową, serem? Ale bez szynki i boczku ;)
  • Gość: siwa IP: *.adsl.solnet.ch 23.01.06, 14:15
    mam jedna ulubiona zapiekanke rybna. bardzo prosta i bardzo smaczna.

    ok. 500 g mrozonych filetow z dorsza (moze byc tez inna ryba)
    2 kubki kwasnej smietany
    100 g tartego sera (jak ktos lubi, moze byc wiecej)
    2 lyzeczki maki ziemniaczanej
    sol, pieprz, sok z cytryny


    filety posypac sola, pieprzem i skropic lekko sokiem z cytryny. ulozyc w
    wysmarowanym maslem naczyniu zaroodpornym. w misce roztrzepac razem smietane z
    maka, 2 lyzkami soku z cytryny i polowa sera. doprawic sola i pieprzem, dobrze
    wymieszac. zalac powstalym sosem rybe, posypac pozostalym serem i wstawic do
    nagrzanego do 200 stopni piekarnika. piek ok. 40 min. bez przykrycia. ostatnie
    10-15 minut w temperaturze 220 st. zeby ser sie ladnie zrumienil. jesc najlepiej
    z ryzem na sypko.
  • marghot 23.01.06, 14:30
    ja na początku przykrywam (n ajkieś 15-20 min), a następnie grzeję bez
    przykrycia do zrumienienia wierzchniej warstwy
  • monia_77 23.01.06, 15:30
    Ja nigdy nie przykrywam, chyba ze robie zapiekana z jakichs surowych produktow.
    Ale zapiekanka makaronowa to jest taki misz masz z ugotowanych produktow, wiec
    proponuje piec odkryte bo robi sie faktycznie fajna zapiekanka z chrupiaca
    skorka , zwlaszcza jest laczysz wszystko np. sosem badz jajkiem z mlekiem musi
    byc odkryte zeby odparowac, inaczej sie po prostu udusi.
  • kasitza 23.01.06, 15:38
    my nigdy nie przykrywamy
    --
    Death is the best reason for using the moisturiser
  • marghot 23.01.06, 15:40
    przykrywanie dot. zapiekanek na surowych produktach, oczywiście
  • Gość: Iza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:15
    Zostały mi 2 pieczone filety z kurczaka. Stwierdziłam, że zrobię z nimi jutro
    zapiekankę. Co najlepiej dodać: ryż, makaron czy ziemniaki? Może fasolke
    szparagową i kalafiora? Poratujcie jakimś dobrym przepisem :)
    Możecie mi jeszcze polecic czym ją "podlać"? Ostatnio robiłam ziemniaczaną i
    wyszła troszke sucha i twardawa :(
  • Gość: eryka IP: *.play-internet.pl 21.10.18, 10:56
    cześć dziewczyny, czym mam się kierować przy zakupie naczynia żaroodpornego?
  • aqua48 21.10.18, 13:09
    Gość portalu: eryka napisał(a):

    > cześć dziewczyny, czym mam się kierować przy zakupie naczynia żaroodpornego?

    Wielkością, estetyką, wygodą (czy naczynie nie wyślizguje się z rąk, czy jest lekko rozszerzane ku górze) i tym czy ma pokrywę.
  • derlla 21.10.18, 18:13
    Warto spojrzeć z jakiego rodzaju szkła jest zrobione, w jakich temperaturach można je używać, kształt też jest ważny, żeby naczynie było praktyczne. No i jak jesteś już pokoleniem zmywarek to czy można wrzucić do zmywarki :p po co sobie życie utrudniać ?
  • krysia20000 22.10.18, 12:24
    Skoro o estetyce mowa, to może warto zrezygnować z niemodnych już szklanych naczyń dostarczających wrażeń wizualnych równie ekscytujących, jak iluminator w pralce. Ceramika o wiele lepiej prezentuje się na stole, poza tym niektóre naczynia ceramiczne z powodzeniem można używać nad piekarnikiem, do duszenia potraw na ogniu. Podobnie z żeliwnymi naczyniami. Szkło żaroodporne krzyczy rokiem 1998 niczym Britney Spears w "Baby One More Time".
  • reniam_123 22.10.18, 19:09
    krysia20000 napisał(a):

    > Skoro o estetyce mowa, to może warto zrezygnować z niemodnych już szklanych nac
    > zyń
    dostarczających wrażeń wizualnych równie ekscytujących, jak iluminator w pr
    > alce. Ceramika o wiele lepiej prezentuje się na stole, poza tym niektóre naczyn
    > ia ceramiczne z powodzeniem można używać nad piekarnikiem, do duszenia potraw n
    > a ogniu. Podobnie z żeliwnymi naczyniami. Szkło żaroodporne krzyczy rokiem 1998

    > niczym Britney Spears w "Baby One More Time".

    Mam kilka naczyń i forem żaroodpornych, bardzo je lubię i wcale mi nie przeszkadza, że są niemodne. Bardzo lubię w nich piec bo dobrze przewodzą ciepło i szybko się nagrzewają. W takim naczyniu też można dusić potrawy na ogniu, ja tak robię i wcale nie myślę wymieniać na ceramikę tylko dlatego, że dla kogoś będzie to już nie modne.

    Kryśka wyluzuj, niektórzy po prostu lubią szkło, ja lubię ;p
  • aqua48 23.10.18, 09:12
    krysia20000 napisał(a):

    > Skoro o estetyce mowa, to może warto zrezygnować z niemodnych już szklanych nac
    > zyń

    Wybacz Krysiu, ale dla mnie kierowanie się modą przy kompletowaniu naczyń kuchennych i rezygnowanie jedynie z tego powodu z dobrych, nieuszkodzonych absurdem zawiewa.
  • krysia20000 23.10.18, 10:48
    Wybacz, ale zdaje mi się, że ktoś się pyta, jakie naczynia żaroodporne polecamy, a nie jakie mamy i powinniśmy wymienić. Jeśli ktoś chce nabyć nowe i pyta czym się kierować przy ich zakupie, to ja szklanych nie polecam i proponuję ceramikę, albo żeliwo. Co w tym absurdalnego? To, że ludzie właśnie się kierują modą i estetyką przy kompletowaniu kuchennego sprzętu?
  • aqua48 23.10.18, 11:24
    krysia20000 napisał(a):

    > Co w tym absurdalnego? To, że ludzie właśnie się kierują modą
    > i estetyką przy kompletowaniu kuchennego sprzętu?

    W naczyniach żarodpornych dobrze się gotuje, piecze i zapieka, ale mam je nagle zastąpić ceramicznymi, które nie są jakoś znacząco lepsze, ani zdrowsze, tylko dlatego że szklane nagle zrobiły niemodne i kojarzą się z latami 80? No tak, dla mnie to absurdalny powód.
    Ale ja mam w kuchni przedwojenny (sprzed pierwszej wojny światowej) wałek oraz 30-letni mikser, których nie muszę wymieniać na inne modniejsze modele bo po prostu świetnie służą. Wałek już trzeciemu pokoleniu użytkowniczek i zapowiada się, że może i w ręce piątego trafi :)

  • krysia20000 23.10.18, 11:55
    A kto Tobie każe nagle wymieniać naczynia? Jeszcze raz: użytkownik Eryka pyta się czym się kierować przy zakupie naczynia żaroodpornego. Ja proponuję ceramiczne, bo są ładniejsze. Nigdzie nie napisałem, żeby ktokolwiek, kto ma szkło żaroodporne powyrzucał i wymienił na ceramikę. 'Zrezygnować' odnosiło się do wyborów podczas zakupów nowych naczyń żaroodpornych. I jeśli będziesz sobie kiedyś w przyszłości chciała nabyć nowe naczynia do zapiekania, to polecę Tobie ceramikę albo żeliwo ponad szkło. Możesz się z tym nie zgodzić, ale nie widzę nic absurdalnego w tej propozycji. Wystarczy postawić na kredensie tażyn czy kokotę i zobaczyć, że wygląd też ma znaczenie, także praktyczne, bo takich niekrzywdzących oczu naczyń po szafkach chować nie trzeba. W mniejszych naczyniach ceramicznych, czy żeliwnych także elegancko się serwuje, prosto z pieca na stół. Szkło, no sorry, ale makaron przywarty do szklanej ściany kojarzy mi się ze sceną z 'Midnight Express', tą z odwiedzinami żony w tureckim więzieniu.
  • aqua48 23.10.18, 12:49
    krysia20000 napisał(a):

    >jeśli będziesz sobie kiedyś w
    > przyszłości chciała nabyć nowe naczynia do zapiekania, to polecę Tobie ceramikę
    > albo żeliwo ponad szkło. Możesz się z tym nie zgodzić, ale nie widzę nic absur
    > dalnego w tej propozycji.

    Jeśli masz jakieś uwagi dotyczące jakości czy zdrowotności potraw przygotowywanych w innych naczyniach niż szkło to chętnie je przyjmę i rozważę, argument mody jednak jest dla mnie absurdalny.

    > Wystarczy postawić na kredensie tażyn czy kokotę i zo
    > baczyć, że wygląd też ma znaczenie, także praktyczne, bo takich niekrzywdzących
    > oczu naczyń po szafkach chować nie trzeba.

    Kredensów z witrynkami nie mam, i nie planuję, naczynia, rondle i garnki u mnie siedzą pogrupowane wielkościami w szafkach kuchennych, uroda i dobre proporcje naczynia mają dla mnie znaczenie, ale żarodporne naczynia nie muszą być brzydsze od ceramicznych. To rzecz gustu jedynie.

    >Szkło, no sorry, ale makaron przywarty do szklanej ściany kojarzy mi się ze sceną z 'Mid
    > night Express', tą z odwiedzinami żony w tureckim więzieniu.

    A mnie przyjemność sprawiało zawsze obserwowanie gotującej się zupy jarzynowej w szklanym naczyniu i taniec warzyw w bulionie :)
  • krysia20000 23.10.18, 12:53
    'argument mody jednak jest dla mnie absurdalny' ... 'uroda i dobre proporcje naczynia mają dla mnie znaczenie'

    Aha.
  • dominiula 30.06.19, 12:49
    Sorry Krysia mamy 2019 rok i "szkło"wraca do łask zresztą moim zdaniem lepiej się prezentuje na stole. Przynajmniej wszystko widać a nie jak w ceramicznych babcinych naczyniach
  • krysia20000 01.07.19, 17:59
    Sorry, ale chyba w równoległych rzeczywistociach żyjemy. Szał na naczynia żaroodporne rozpoczął się we wczesnych latach 90, a więc jakieś 30 lat temu. Jeśli ktoś w tamtym okresie był młodą, nowoczesną panią domu urządzającą kuchnię i kompletującą arcynowoczesne naczynia i utensylia, to w 2019 wkracza już w babciny wiek razem ze swoimi prezentującymi się pięknie na stole wszystkowidocznymi spieczonymi kawałkami przywarłego do szkła makaronu. Szklanki i talerzyki z arcorocu też ciągle świeżością pachną, niczym damskie żakiety z rozbudowanymi barami?
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 01.07.19, 20:27
    spieczonego przywartego do szkła makaronu?
    Retro jest in, vintage - cool.
  • krysia20000 01.07.19, 22:40
    Nie wiem, może zapiec makaron w szklanym naczyniu żaroodpornym?
  • Gość: eryka IP: *.play-internet.pl 22.10.18, 19:11
    masz może coś sprawdzonego?
  • reniam_123 22.10.18, 19:35
    Mam kilka z Pyrexu, ale mam tez takie kupione w owadzie i wcale nie są gorsze. Ja kupując takie naczynie patrzę na jego wielkość i do jakich dań głównie będę go potrzebować. Wiadomo, że np do gołąbków trzeba większe, a do kurczaka mniejsze.
  • Gość: jaś fasola IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 05.07.19, 13:17
    można zamiast knura użyć magi?
  • mirki27 16.07.19, 10:08
    Tak, ja zawsze przykrywam. Dopiero pod koniec pieczenia zdejmuję pokrywkę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka