Dodaj do ulubionych

jak bigos z następujących składników?

05.01.06, 13:39
Jak po kolei działać przy gotowaniu bigosu, jeśli mam następujące składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej;
- 40 dag mięsa od szynki;
- kiełbasę chudą;
- boczek wędzony;
- cebulę;
- suszone, namoczone grzybki;

z góry dziękuję
Edytor zaawansowany
  • betsypetsy 05.01.06, 13:49
    ja nie wyobrażam sobie bigosu bez słodkiej (świeżej kapusty), ona sprawia że
    bigos rozpływa się w buzi i jest gęsty
    --
    Betsy
  • ba_nita 05.01.06, 13:57
    Do poczytania o bigosie:
    www.polonia.org/bigos.htm
    nie zgadzam się w tym tekście z koncentratem pomidorowym - wino czerwone
    wytrawne jest o niebo lepsze.
    pl.wikipedia.org/wiki/Bigos_%28potrawa%29
    --
    Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)
  • betsypetsy 05.01.06, 14:02
    mój bigos jest pół na pół kapusta kiszona z kapustą słodką inna wersja mi nie
    smakuje, ale to oczywiście rzecz smaku. Przy okazji chcę zapytać Ciebie Banita
    o kapustę kiszoną w domu, zalewamy ją wodą z ziemniaków gotowanych (tak kiedyś
    podałeś) czy ta woda ma być gorąca prosto z gotowania czy już przestudzona? Z
    góry dziękuję za odpowiedź
    --
    Betsy
  • ba_nita 05.01.06, 14:19
    bezpośrednio na kapustę. To co napisałem w topiku, że bez kapusty słodkiej to
    podpucha.))) Można i tak i tak. Zresztą co dom to inny bigos pomimo tego, że
    potrawa niby ta sama. Tymczasem wspólne ma jedynie korzenie.;-D
    --
    Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)
  • Gość: betsypetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:22
    Dziękuję za odpowiedź, tak zrobię. No tak co dom to inny bigos - zgadza się,
    nigdy nie jest taki sam, ja dodaję też śliwkę do bigosu, jest ciekawszy w
    smaku.Pozdrawiam
  • Gość: zadumana IP: 213.17.230.* 05.01.06, 14:17
    Chociaż temat niby przerobiony, ale napiszę jeszcze, że przygotowanie dobrego
    bigosu zaczyna się od przygotowania kilku dobrych pieczeni. Pieczony schab,
    cielęcina, wołowina, boczek. Potem to wszystko pokrojone w kostkę trafia do
    bigosu, ale przedtem, kiedy zaczynamy gotować kapustę powinno do gara trafić
    wszystko to, co wypiekło i wytopiło się z kolejnych pieczeni. Te wszystkie
    wytopione smaki działają sto razy lepiej niż kostka maggi, glutaminian i
    wszelkie polepszacze razem wzięte. Stąd m.in. bierze się rewelacyjny smak
    dobrego bigosu i dlatego smakuje on, w takim pełnym nieoszczędnym wydaniu,
    obcokrajowcom, którzy jego wstępnych niemiłych zapachów podczas przygotowań
    wąchać nie muszą. Sprawdziła to wielokrotnie i opisała Nela Rubinsztein.
    Mięsa musi być bardzo dużo w stosunku do kapusty - co powoduje, że pomijając
    dalsze składniki bigos tanim daniem nie jest.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka