Dodaj do ulubionych

Mąka z amarentusa?

31.10.02, 12:22
Czy ktoś może wie, co to jest mąka z amarentusa i co się z tego robi? Moja
mama poprosiła mnie o znalezienie jakiś przepisów z tym składnikiem, ale jak
do tej pory na nic nie natrafiłam. Proszę o dobre wskazówki, poradę,
przepis...
Pozdrawiam
Ewa
Edytor zaawansowany
  • Gość: Asias IP: *.spray.net.pl 31.10.02, 13:23
    Amarantus (szkarłat spożywczy) - należy do grupy najstarszych roślin uprawnych
    świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli
    podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą.
    Teraz coraz częściej jest nazywana zbożem XXI wieku ze względu na szczególnie
    wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
    -wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka,
    - nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i
    chorób serca,
    -niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób
    nowotworowych,
    -dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane,
    - duża zawartość żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, oraz znaczna
    zawatrość wit. z grupy B oraz wit. A,E i C
    - nie zawiera glutenu

    A oto kilka przepisów, jakie udało mi się znależć (niestety nie testowanych
    przeze mnie). Jeśli Twoja Mama je wykorzysta, to praszę daj znać.

    Placuszki z amarantusa
    2 jajka, 1 filiżanka mleka, łyżka miodu 2 łyżki stopionego masła lub margaryny,
    1/4 filiżanki mąki pszennej, 1/2 filiżanki mąki amarantusa.
    Jajka ubić. Dodać mleko, miód stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i
    mąkę z amarantusa. Wyrobić ciasto i zostawić przez noc w lodówce. Formować z
    ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju;



    Murzynek z amarantusa
    1 1/3 szklanki mąki pszennej,
    2/3 szklanki mąki z amarantusa, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki mleka {lub
    wody) 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jaja,
    zapach rumowy.
    Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować w rondelku: .podzielić na dwie
    części .Po ostudzeni do jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka,
    zapach. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek.
    Ciasto piec ok. 50 min. Pozostałą część masy kakaowej wykorzystać jako polewę.


    Zupa-krem z groszkiem i zacierkami
    marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, mała porcja kapusty
    włoskiej, kartofel, 3 łyżki masła, łyżka mąki, łyżka siekanej zielonej natki,
    sól, pieprz do smakuj 150g zielonego, mrożonego groszku, 1,5l wody.
    Na zacierki: 40 g mąki z amarantusa, 1/2 jajka, 2 łyżki wody.
    Obrane warzywa umyć i pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić przygotowane
    warzywa podlewając je trzema łyżkami wody. Przez kilka minut dusić wszystko na
    małym ogniu, następnie przyprawić i zalać resztą wrzącej wody, Zmiksować.
    Gotować jeszcze ok. 15 minut, podprawić zasmażką z mąki i masła.. Chwilę
    gotować wraz z zielonym groszkiem, Przygotować kluseczki jak na zacierki i
    ugotować w osolonej wodzie. Dodać do zupy posypanej posiekaną natką.


    Pozdrowienia
  • Gość: halina IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.10.02, 14:34
    Cale mnostwo przepisow znajdziesz tutaj:
    republika.pl/amarantus/przepisy.htm
    Generalnie maka z amarantusa mozna zastepowac czesc maki pszennej w wiekszosci
    ciast, plackow, nalesnikow itp. Tylko nie kazdemu moze podchodzic, bo smaczek
    ma dosc specyficzny. Kupic toto mozna (podobnie jak ziarna amarantusa i tzw.
    popping) w sklepach ze zdrowa zywnoscia.
  • Gość: bef IP: *.chello.pl 02.11.02, 10:07
    Tak, jak pisze halina - mozna zastępowac część mąki pszennej mąką z amarantusa.
    Ostrożnie, bo smak jest cierpki, (choć nie tak, jak mąki gryczanej) czyli ok
    20% na początek. Sugeruję dodawać początkowo do: ostrych sosów, naleśników,
    ciast piernikowych (np marchewkowe też może być) i oczywiście do chleba.
    Popping u mnie znika solo (tak łyżeczką), więc pewnie można go zjeść też jako
    kaszkę z mlekiem (przypuszczam, że się rozciapcia na kleik, kiedyś to sprawdzę).
    Ulotce, którą przekopiowała Asias, nie calkiem można wierzyć, bo nie zgadzają
    się liczby. W amarantusie (SZARŁACIE) jest ponad 56 % węglowodanów
    rozpuszczalnych (czyli nie błonnika), w otrebach ponad 45 % błonnika.
    Pozdrawiam zainteresowanych amarantusem, Asias i halinę oraz ereenelię
  • ereneelia 02.11.02, 12:27
    Serdecznie wszystkim dziękuję za cenne wskazówki. Moja Mama jest wręcz
    zachwycona mnóstwem przepisów, w których można wykorzystać mąkę z amarentusa. Z
    pewnością niebawem upiecze takowy piernik. Podzielę się z Wami wrażeniami
    smakowymi :) Pozdrawiam :) Ereneelia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka