• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

kokos co z nim zrobić?

  • IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:30
    Kupiłam sobie całgo kokosa , tylko sie teraz zastanawiam co z nim zrobić tzn: w jaki sposób go roztłuc i jak się go jada? Czy możecie mi pomóc:)
    pozdrawiam
    Edytor zaawansowany
    • Gość: betsypetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:56
      weź śrubokręt i wierć dziurkę we wgłębieniu kokosa, na samym czubku są takie 3
      wgłębienia i one są w miarę miekkie, trzeba długo wiercić śrubokrętem - ja tak
      robię. Jak zrobisz dziurkę to wlej tzw. mleczko kokosowe do szklanki i wypij
      jest smaczne, powinno być słodko-słone. Natomiast orzech rozwalam tłukąc nim o
      beton, wychodzę przed dom i tłukę ;-)
      • Gość: betsypetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:59
        uważaj bo ostatnio zdarzył mi się parę razy kokos w środku spleśniały, mleczko
        było z wyraźnym pleśniowym smakiem i gorzkie - trzeba wyrzucić lub oddać do
        sklepu na wymianę. Miąższ kokosowy jest fajny do jedzenia ot tak sobie, urywasz
        kawałek i jesz a właściwie to chrupiesz. Smacznego
        • 05.01.06, 18:17
          Moze nie smakować...
          (mleko kokosowe, to wioreczki miksowane z wodą... nie ma nic wspolnego z plynem
          w srodku skorupy...)

          Mozna jak Betsy o beton, mozna tez owinac w sciereczke i walnac mlotkiem lub na
          schodach sponiewierac.

          I masz:
          w kawaleczkach - to biale od skorki do pogryzania, do zmielenia na worki, do
          zmiksowania z wodą na MLECZKO itp...:-)


          • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 05.01.06, 22:49
            mleko kokosowe to "sok" wycisniety z wioreczkow ;) i faktycznie nic nie ma
            wspolnego z plynem w w srodku

            a plyn nadaje sie do picia jedynie jesli orzech zerwany zostal w odpowiednim
            czasie - znaczy odpowiednio mlody

            plyn jest wtedy lekko musujacy - Harry Belafonte ;)) nazywa go
            spiewajaco "coconut water", tak samo zreszta inni mieszkancy tropikow
          • 06.01.06, 08:50
            Łatwiej się roztłukuje jeśli włożysz go na 5-10 minut do piekarnika lub garnka
            z grubym dnem.
    • Gość: kokosniak IP: *.internet.v.pl 05.01.06, 18:24
      • Gość: mi_mi IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:13
        dziękuje za rady :)
    • Gość: ich IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.01.06, 22:59
      Bounty. ;)
      Podobnie jak z ananasem, z puszki smakuje lepiej!
      • 06.01.06, 08:51
        Ananas z puszki smakuje lepiej tylko w Polsce. Wszędzie tam, gdzie jest
        rzeczywiście świeży to bajka w porównaniu z puszkowanym.
    • Gość: dusia IP: 213.17.170.* 06.01.06, 16:16
      A tu, prosze bardzo - fotoinstrukcja :)

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27398233&a=27398233
    • 06.01.06, 19:08
      wygotować i wrzucić jako dekorację do akwarium / jeśli się posiada , bo jeśli
      nie to chętnie przyjmę /
    • Gość: leniuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 15:11
      Tę białą częśc skorupy (miąższ?) możesz przerobic na wiórki, są lepsze od
      kupnych , delikatniejsze, i wrzucić do ciasta podobnego do biszkoptowego, tylko
      trochę więcej mąki, wyjdzie ciasto kokosowe. Prosto szybko i da się jeść.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.