Dodaj do ulubionych

kokos co z nim zrobić?

IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:30
Kupiłam sobie całgo kokosa , tylko sie teraz zastanawiam co z nim zrobić tzn: w jaki sposób go roztłuc i jak się go jada? Czy możecie mi pomóc:)
pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • Gość: betsypetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:56
    weź śrubokręt i wierć dziurkę we wgłębieniu kokosa, na samym czubku są takie 3
    wgłębienia i one są w miarę miekkie, trzeba długo wiercić śrubokrętem - ja tak
    robię. Jak zrobisz dziurkę to wlej tzw. mleczko kokosowe do szklanki i wypij
    jest smaczne, powinno być słodko-słone. Natomiast orzech rozwalam tłukąc nim o
    beton, wychodzę przed dom i tłukę ;-)
  • Gość: betsypetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:59
    uważaj bo ostatnio zdarzył mi się parę razy kokos w środku spleśniały, mleczko
    było z wyraźnym pleśniowym smakiem i gorzkie - trzeba wyrzucić lub oddać do
    sklepu na wymianę. Miąższ kokosowy jest fajny do jedzenia ot tak sobie, urywasz
    kawałek i jesz a właściwie to chrupiesz. Smacznego
  • 05.01.06, 18:17
    Moze nie smakować...
    (mleko kokosowe, to wioreczki miksowane z wodą... nie ma nic wspolnego z plynem
    w srodku skorupy...)

    Mozna jak Betsy o beton, mozna tez owinac w sciereczke i walnac mlotkiem lub na
    schodach sponiewierac.

    I masz:
    w kawaleczkach - to biale od skorki do pogryzania, do zmielenia na worki, do
    zmiksowania z wodą na MLECZKO itp...:-)


  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 05.01.06, 22:49
    mleko kokosowe to "sok" wycisniety z wioreczkow ;) i faktycznie nic nie ma
    wspolnego z plynem w w srodku

    a plyn nadaje sie do picia jedynie jesli orzech zerwany zostal w odpowiednim
    czasie - znaczy odpowiednio mlody

    plyn jest wtedy lekko musujacy - Harry Belafonte ;)) nazywa go
    spiewajaco "coconut water", tak samo zreszta inni mieszkancy tropikow
  • 06.01.06, 08:50
    Łatwiej się roztłukuje jeśli włożysz go na 5-10 minut do piekarnika lub garnka
    z grubym dnem.
  • Gość: mi_mi IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:13
    dziękuje za rady :)
  • Gość: ich IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.01.06, 22:59
    Bounty. ;)
    Podobnie jak z ananasem, z puszki smakuje lepiej!
  • 06.01.06, 08:51
    Ananas z puszki smakuje lepiej tylko w Polsce. Wszędzie tam, gdzie jest
    rzeczywiście świeży to bajka w porównaniu z puszkowanym.
  • 06.01.06, 19:08
    wygotować i wrzucić jako dekorację do akwarium / jeśli się posiada , bo jeśli
    nie to chętnie przyjmę /
  • Gość: leniuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 15:11
    Tę białą częśc skorupy (miąższ?) możesz przerobic na wiórki, są lepsze od
    kupnych , delikatniejsze, i wrzucić do ciasta podobnego do biszkoptowego, tylko
    trochę więcej mąki, wyjdzie ciasto kokosowe. Prosto szybko i da się jeść.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.