Dodaj do ulubionych

kruche ciastka zbożowe

06.01.06, 22:43
Podaję prosty przepis na pyszne kruche ciastka zbożowe. Składniki można
modyfikować według własnego uznania, ale o tym po recepturze.

Kruche Ciastka Zbożowe

składniki:
- 2 banany (rozgnieść widelcem)
- po 1/2 szklance cukru, oleju roślinnego
- 3 łyżki mleka kokosowego lub sojowego
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1 szklance płatków owsianych, wiórków kokosowych, mąki

Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać i formować ciasteczka łyżką
(nie zacienko) na uprzednio posmarowaną blachę, piec około 15-20 min, nie
dłużej.

Tak jak pisałem wyżej, wyjaśniam sprawę modyfikacji przepisu. Ostatnią
linijkę podanych składników prócz mąki można modyfikować według własnych
upodobań smakowych tz. zamienić szkankę płatków owsianych np. na płatki
jęcznienne, zamiast szklanki samych wiórków kokosowych dodać szklankę
wymieszanych wiórków kokoswowych z mustli (np. frutiny nestle). Zresztą jak
zrobicie pierwszy raz, że tak powiem wyczujecie przepis podstawowy podany
wyżej i będzie wam łatwiej go zmieniać potem.
Jeśli chodzi o zrobione już ciastka to są dwie opcje. Jeśli lubimy wilgotne
ciastka, kruchutkie to trzeba ciastka trzymać w zamykanym pojemniku. Zaś
jeśli lubimy twarde ciastka to nie trzeba trzymać ich w zamknięciu.

Smacznego :-)

Niebawem podam również łatwy przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z
orzechami włoskimi zwane "Brownis" do kawy (i nie tylko .......)
Obserwuj wątek
    • sebaxx kruche ciastka zbożowe 07.01.06, 12:13
      przypomniła mi się jeszcze jedna ważna uwaga, ja za pierwszym razem robiłem te
      ciastka to po 15-20 minutach pieczenia wydawało mi się że są niedopieczone, są
      miękkie jakby ciastka były surowe. i piekłem dalej ale one się wysuszyły i za
      bardzo spiekły. Dlatego trzeba trzymać się teg czasu czyli 15-20 minut w
      zalezności od piekarnika, musicie to wyczuć.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka