Dodaj do ulubionych

Tortilla pewny przepis

08.01.06, 10:29
Bardzo poprosze o przepis na domową tortillę; mam na razie tylko mąkę
kukurydzianą, mleko i jajko. Jak to wszystko zrobić żeby było dobre???

Na farsz mam mrozonkę warzyw z hortexu (takich z bazylią) na drugi farsz mam
fete, szpinak i czosnek. Jak to ciekawie zrobić doprawic, zeby było pyyycha!


Edytor zaawansowany
  • niedobrax2 08.01.06, 10:37
    znalazłam mnóstwo przepisów w wyszukiwarce, niestety wszystkie każą wyrabiać
    ciasto ręcznie a ja niestety ani wałka ani stolnicy nie posiadam :-( Dlatego
    szukam jakiejś alternatywy "ala" naleśniki tzn wyrabiamy mikserem i smażymy na
    patelni. Albo moze ktoś zasugeruej co moze zastąpić mi wałek i stolnice?
  • sylwia.g21 08.01.06, 10:47
    butelka szklana zamiast wałka,blat kuchenny albo stół kuchenny zamiast
    stolnicy..
  • jacek1f 08.01.06, 11:07

    • Re: Placki tortilla albo buritto
    bob75rob1 09.12.05, 10:59 + odpowiedz
    30 dag mąki pszennej
    20 dag mąki kukurydzianej (tylko nie pomylić z kaszą)
    3 łyzki stopionego masła
    sól

    Obie mąki zmieszać, wlać około szklanki letniej wody, dodać masło,
    posolić, wyrobić elastyczne ciasto, zagnieść w kulę, przykryć i
    odstawić. Po 15 min. cistao podzielić na 16 równych kawałków,
    uformować z nich kulki, każdą rozwałkować na okrągły placek. Piec
    z dwóch stron na suchej patelni. Gdy zaczynają się wybrzuszać,
    docinąć łopatką. Upieczone trzymać w płóciennej szmatce.
    30 dag mąki pszennej
    20 dag mąki kukurydzianej (tylko nie pomylić z kaszą)
    3 łyzki stopionego masła
    sól

    Obie mąki zmieszać, wlać około szklanki letniej wody, dodać masło,
    posolić, wyrobić elastyczne ciasto, zagnieść w kulę, przykryć i
    odstawić. Po 15 min. cistao podzielić na 16 równych kawałków,
    uformować z nich kulki, każdą rozwałkować na okrągły placek. Piec
    z dwóch stron na suchej patelni. Gdy zaczynają się wybrzuszać,
    docinąć łopatką. Upieczone trzymać w płóciennej szmatce.
  • Gość: amelia IP: *.wroclaw.mm.pl 12.01.06, 07:47
    wczoraj właśnie zrobiłam placki wg. tego przepisu i albo coś źle zrobiłam, albo
    nie wiem co, ale nie były zbyt dobre ... wcale się nie wybrzuszyły i smakowały
    jak surowe .... może jednak coś nie tak jest w tym przepisie?
  • Gość: daniel73 IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.06, 12:37
    Wlasnie postanowilem zrobic za tydzien obiadek dla rodzinki zlozony z
    tortilli :-) A macie moze jakies propozycje co do nadzienia? Chetnie z
    mieskiem :D
  • zielona_lemona 08.01.06, 12:51
    Ja filet z kurczaka solę,okładam plasterkami czosnku i odstawiam na godzinkę do
    lodówki, później zdejmuję czosnek smażę mięso na oliwie i oprószam pieprzem a
    następnie kroję w plastry.Paprykę czerwoną kroję w paski , cebulę w piórka i
    smażę krótko na oliwie.Jogurt naturalny mieszam z posiekanym czosnkiem (2 ząbki)
    i doprawiam solą i pieprzem.Umytą i osuszoną sałatę rwę na kawałki.
    Tortille smaruję sosem okładam liśćmi sałaty , a na nią kładę mięso i cebulę z
    papryką i zawijam.
  • Gość: daniel73 IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.06, 13:01
    Juz mi slinka cieknie :)! Dzieki!
  • jacek1f 08.01.06, 13:06
    tak jak Ty robisz, ale kurczaka przed smażeniem tnę w długie cienkie paski i
    takiego marynuję i potem też łatwiej i szybciej się smaży.

    I można mieszać smaki: część czosnkowa, część z imbirem, część korzenna -
    porcje pasków smazysz z takimi dodatkami jakie sobie zamyślisz i już:-)
  • Gość: daniel73 IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.06, 16:51
    Podajcie jakies fajne przepisy na marynate i na sosy :)
  • zielona_lemona 08.01.06, 13:06
    sos jogurtowo-czosnkowy lepiej zrobić kilka godzin lub nawet dzień wcześniej
    wtedy nabiera mocy. Pozdrawiam lemona
  • ampolion 08.01.06, 16:50
    Masa harina, z której robi się meksykańskie tortille, to jednak nie
    zwyczajna "mączka kukurydziana", jest specjalnie preparowana:
    www.cuisinenet.com/glossary/masa.html
    W polskich warunkach pewnie nieosiągalna.
    "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"...
    --
    "Perkusja to zestaw garnków, w których gotuje się muzyka." (Szkolne)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.