20.01.06, 10:14
do czego stosujecie szafran?
Edytor zaawansowany
  • kendo 20.01.06, 10:32
    do wszystkiego,
    mozna dodawac do sosow ,smakowo i kolorowo bedzie,
    do ciast wszelakich....tu trzeba odrobinke szafranu namoczyc w smietanie lub
    w jakims alkocholu,zalezy od ciasta.
    oczywiscie nie daje sie tego w duzych ilosciach ,w skandynawi sprzedaja
    torebeczki 0,5 g,wystarczajaca porcja do wszystkiego.
    --
    Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
    nie gaś nigdy światła nadziei
    (Bob Dylan)
  • glasscraft 20.01.06, 10:59
    Ja dodaje do makaronu i ciasta drozdzowego (jezeli jaja sa "blade" bo lubie
    zolte ciasto!!!), namaczam odrobine w "kropelce" cieplej wody albo mleka.
    I jak robie paelle - do ryzu.
  • illiterate 20.01.06, 13:03
    Do risotto milanese - jednego z najbardziej oczywistych przykladow wloskiego
    geniuszu kulinarnego. I do szwedzkiej zupy rybnej (duzo ryb i frutti di mare,
    odrobina czosnku, mnostwo kwasnej smietany i szafran wlasnie, wszystko posypane
    kolendra).
  • invicta1 20.01.06, 13:04
    "jednego z najbardziej oczywistych przykladow wloskiego
    geniuszu kulinarnego"
    :/aha
    --
    Amicus Plato, amicus Sócrates, sed magis amica véritas.
  • Gość: opus kulinarus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:12
    zamierzam zrobic: usmażone filety pangi na kazdym kawałku pietruszka czosnek i
    na to plaster sera zapieczone-czy pasowałby tu jeszcze szafran? mam dwie
    torebeczki miniatureczki tego czegoś ale boje się użyc? jaki to w ogole ma smak
    ten szafran?
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:18
    szkoda go
    szafran w zasadzie nie ma smaku

    on barwi potrawy, nie zmiania im smaku
  • Gość: opus kulinarus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:30
    skoro to tylko barwnik to dziwne ze tyle kosztuje hm...
  • glasscraft 20.01.06, 13:31
    Nie tylko barwnik, zmienia smak wiec trzeba uwazac, zeby nie przedobrzyc.
    Drogi ze zwgledu na to jak sie go uzyskuje.
  • invicta1 20.01.06, 13:32
    nie ma smaku
    ma za to kukrkuma nazywana często szafranem
    --
    Amicus Plato, amicus Sócrates, sed magis amica véritas.
  • glasscraft 20.01.06, 13:34
    invicta1 napisała:

    > nie ma smaku

    greekproducts.com/greekproducts/saffron/
    "Saffron is used both for its bright orange-yellow color and for its strong,
    intense flavor and aroma." ?????
  • invicta1 20.01.06, 13:39
    nie wiem o co im chodzi z tym silnym aromatem-myslisz, że mam zwietrzały?
    --
    Amicus Plato, amicus Sócrates, sed magis amica véritas.
  • glasscraft 20.01.06, 13:44
    Nie czepiam sie ani tez uwazam, ze Wam cokolwiek zwietrzalo - tylko sie
    zastanawiam, dlaczego tak pisza.
    Zajrzyj tez na to:
    www.gourmetsleuth.com/saffron.htm
    "How To Use
    The most important rule is "don't use too much". A very little bit of saffron
    goes a long way and if overused becomes overpowering and leaves a "medicinal"
    flavor."
  • invicta1 20.01.06, 13:48
    no nie wiem-może nigdy nie przedawkowałam:)
    --
    Amicus Plato, amicus Sócrates, sed magis amica véritas.
  • glasscraft 20.01.06, 13:50
    Wiesz co, ja zaryzykuje i wrzuce wiecej nastepnym razem do ryzu (a niech
    tam!!!) - jak bedzie smakowac apteka to pewnie maja racje.
  • invicta1 20.01.06, 13:51
    to się ostatecznie wyjaśni:)
    --
    Amicus Plato, amicus Sócrates, sed magis amica véritas.
  • illiterate 20.01.06, 15:23
    Szafran ma bardzo intensywny i jednoczesnie charakterystyczny zapach!
    Nic dziwnego - w koncu robi sie go z kwiatowych znamion. Jesli Twoj szafran nie
    ma zapachu, to najpewniej po prostu nie jest szafran.

    Kurkuma natomiast, nabyta ostatnio, produkcji Kamisu, zapachu nie miala ani-
    ani, co pozwolilo ja wykorzystac do barwienia polewy na hummingbird cake na
    uroczo bananowy kolorek.
  • Gość: opus kulinarus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:33
    do czego porównasz w takim razie taki smak? zastanawiam sie czy nie użyc w koncu
    tego szafranu, mozeby przyrządzić inaczej te pange własnie z szfranem? tylko
    jak? co robisz z szafranem?
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:34
    rozrobic w odrobinie letniej wody
    a dlaej to juz hulaj dusza
  • invicta1 20.01.06, 13:31
    :) drogi, bo każdy krokus ma tylko 1 pręcik
    --
    Amicus Plato, amicus Sócrates, sed magis amica véritas.
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:32
    nie takie dziwne biorąc pod uwagę ,ze to naturalny barwnik..
    na "wyprodukowanie" kórego trzeba sporych ilosci kwiatów

    www.deliziatartufi.com/zafferano.htm
    i nie mówię,ze jest absolutnie pozbawiony smaku..
    po prostu nie nadaje sie do potraw o smaku zdecydowanym.. bo zginie
    to juz wiecej smaku ma kurkuma
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:34


    1 kg szafranu to 100 - 150 tysiecy kwiatów
    a zbiera sie toto ręcznie
  • Gość: opus kulinarus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:38
    no tez własnie te torebeczki co je mam to doprawdy wielkości znaczka z papieżem ;)
  • illiterate 20.01.06, 15:34
    w pieknych czasach, kiedy na polskim rynku swoje przyprawy sprzedawala firma
    Durcos, prawdziwy szafran, i to w proszku, a nie znamionach*, mozna bylo kupic
    za skromne pieniadze (na porcje ryzu dla 8-12 osob) za 5,5 pln. Przyprawa byla
    przyczepiona do kartonika - 4 malusienkie kubeczki z malusienkimi
    przykryweczkami, a w kazdej doslownie szczypta pomaranczowego proszku. I taka
    szczypta wystarczala na zabarwienie i zapachnienie szklanki ryzu. Na sucho nie
    pachnie, fakt, ale po podgrzaniu rozwija caly pawi ogon niezwyklego, kwiatowo-
    kurzowo-pieprzowo-ultraegzotycznego aromatu.

    *Jesli szafran jest w postaci czegos, co przypomina pociete drobno niteczki,
    przed dodaniem do czegokolwiek utlucz go drobno w mozdzierzu lub przez noc
    rozpusc w lyzce mocnego alkoholu.
  • canada81 20.01.06, 22:06
    Dobrrze ktos napisal, jesli nie pachnie to nie jest to szafran.
    A ile kosztowal?
  • glasscraft 20.01.06, 22:15
    canada81 napisała:

    > Dobrrze ktos napisal, jesli nie pachnie to nie jest to szafran.

    Moj pachnie i to bardzo mocno (jest w szklanym sloiczku, wiec to nie pojemnik
    tylko na pewno to co w srodku). Mam tego 1g - niteczki pewnie by sie dalo je
    zmiescic na lyzeczce do herbaty. Jezeli chcecie to wszystko wrzuce do porcji
    ryzu na 2 osoby - jezeli bedzie smakowac jak mydlo to potwierdzi, ze szafron ma
    smak nie tylko kolor.
  • Gość: kil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:49
    czyli tak najbardziej standardowo to szafran słuzy do barwienia?
    Jako przyprawa nie działa?
  • Gość: Bilala IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.01.06, 03:19
    To nieprawda, że szafran jest tylko barwnikiem! Paella swój smak zawdzięcza
    głównie szafranowi! Często w tzw. dalekich krajach można kupić różne podróbki
    szafranu, one właśnie TYLKO barwią. Prawdziwy szafran zwykle jest sprzedawany
    jako takie niteczki, proszek można podejrzewać, że nie jest tym, czym ma być.
    Ale trzeba pamiętać, że w potrawie szafran musi być główną (a nawet jedyną)
    nutą zapachową, bo inne silne zapachy mogłyby go zagłuszyć.
    Kurkuma to zupełnie inna przyprawa, dużo tańsza, daje intensywnie żółty kolor i
    swoisty smak.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.