Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 17:53
na pewno każdy ma swój własny sposób na placki ziemniaczane i uważa że jego
są najlepsze. Nie wątpię. Ja jednak mam swój przepis i chcę wam gopodarować.
Podstawa to napewno ziemniaki, nigdy nie daję jajek, tylko mąkę, cebulę,
trochę soli, pieprzu i mleko, aby konsystencja była rzadka ( tylko nie za
bardzo). Wszystko miesam i na rozgrzanym oleju nakładam placki. Pycha,
naprawdę polecam.
Edytor zaawansowany
  • illiterate 20.01.06, 17:56
    Ze starodawnego tutejszego watku mam wynotowane dwa pomysly - zeby do ciasta na
    placki dodac troche drobno posiekanej odcisnietej kapusty kiszonej lub jasnego
    sezamu. Moj tworczy wklad w te teorie polega na pomysle na dodanie czarnego
    sezamu - mam wrazenie, ze byloby jeszcze lepiej, ale nie probowalam.
  • aniatee 20.01.06, 17:59
    ja tam jestem za jajkami.
    zawsze dodaje drobniutenko posiekana cebule, wcale jej nie widac ale za to jak
    sie te placki cukrem posypie... czysta radosc!

    to troche jak biala czekolada z kawiorem...
  • illiterate 20.01.06, 18:12
    Tak, tak i tak! Placki z cebula i cukrem sa bardzo swietne. W niczym nie
    przypomina to jednak kawioru z czekolada, nie zgodze sie - cebula sama w sobie
    ma duzo cukru (slyszalam, ze byly proby przetwarzania jej jak burakow
    cukrowych, jest glownym skladnikiem chutneya i swietnie sie udaje wszedzie tam
    gdzie slodko lub slodko-kwasno.

    Placki z cebula i cukrem to klasyk i juz.
  • veeto1 20.01.06, 18:44
    Pysznościowe też są placki (normalne, z jajkiem)jak się doda świeżej czeronej
    papryki bardzo drobniutko posiekanej, albo zamiast papryki dosypać majeranku
    lub bazylii.
  • Gość: Anka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 20.01.06, 19:38
    Hmmm... Bez jajek? Moj maz robi placki z jajkami, za to bez maki. Bardzo lubimy
    czosnek, wiec dodajemy zawsze jakies 2-3 zabki. Co do konsystencji, to zawsze
    odciskamy wode - moze z normalnymi ziemniakami nie byloby takiej potrzeby, ale
    my akurat teraz siedzimy w Anglii, gdzie ziemniaki sa baaardzo wodniste... I
    niestety to mus! Artur placki je "gole", a ja roznie - czasem posypuje je
    majerankiem, czasem polewam sosem chrzanowym, czasem nakladam na wierzch
    konfiture z czerwonej cebuli... Ale na slodko juz dawno nie jadlam - moze czas
    na placki z cukrem? Nastepnym razem! A tak przy okazji: moze jest na forum
    ktos, kto tez siedzi na Wyspach i wie, jakie z tutejszych ziemniakow sa
    najlepsze na placki? Probowalismy roznych, ale jakos nie mozemy trafic na
    odpowiednie... Pozdrawiamy!
  • Gość: jjj IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.06, 19:42
    a ja zawsze jadam placki posypane sola;)
  • billy.the.kid 20.01.06, 19:54
    z gęstą śmietaną i cukrem.
  • mikams75 20.01.06, 20:45
    z cebulka, czosnkiem, pieprzem i bez jajek.
    Do tego sos grecki - jogurt, strarty ogorek, czosnek, sol, pieprz, przyprawy.
    Mniammm
  • aniatee 20.01.06, 21:52
    a w ogole zapomnialam o mące ziemniaczanej...
    kobitko z anglii, sprobuj dodac ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej (o ile tam takową
    mają) ale nie za dużo bo się placki gumowate za bardzo zrobią.
  • shilla01 20.01.06, 21:53
    uwielbiam placki z sosem czosnkowym :))
    --
    Czasami trzeba usiąść obok i czyjąś dłoń zamknąć w swojej dłoni, wtedy nawet
    łzy będą smakować jak szczęście. Buryła Wacław

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.