Dodaj do ulubionych

I zebranie o przepis na kluski slaskie!

22.01.06, 17:45
Do Hani może, albo kogos kto umie robic KLASYCZNE kluski śląskie
zadnych wariacji na ten temat tylko czysta klasyka

Moja wyszukiwarka wyrzucila mi 5 przepisow z r 2005 (z pozniejszych lat nie
raczy nic pokazac wrrrr -postow 0 na jakikolwiek temat nie wiem czy to u mnie
tylko tak czy u wszystkich lata ponizej niz 2004 dla wyszukiwarki nie
istnieja>:-[) i zaden nie jest tym ktory kiedys widzialam na GP autorstwa
albo Hani albo siostyhelli, nie pamietam juz

bardzo prosze o wklejenie linka!
dziekuje

--
jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
Edytor zaawansowany
  • 22.01.06, 18:18
    Ba_nito!
    dzieki - jak rozumiem chodzi o drugi link (zdenerwowalam sie czytajac go bo tam
    napisane jest ze to nie tak sie robi kluski, na szcescie potem jest przepis na
    prawdziwe :)
    i dziekuje

    jednak caly czas chcialabym miec link do postu Hani (lub siostryhelli) tam bylo
    cos w tytule "slaski obiad" czy jakos tak :( ew wlasnie "kluski slaskie"
    chodzi mi by prawdziwe ślązaczki potwierdzily przepis:) no i bylo fajne zdiecie

    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • 22.01.06, 18:20
    pozatym nie rozumiem tego zdania :

    >>>>W misce podzielić ziemniaki na 4
    części. Jedną część wybrać, położyć na pozostałych, dodać mąkę ziemniaczaną do
    wolnego miejsca - musi być 4 części ziemniaków i 1 część mąki
    ziemniaczanej.<<<<]

    co to znaczy wybrac i polozyc na pozstalych"? tzn normalnie jedna kupka na
    drugiej polozyc ? ale po co?:0
    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • 22.01.06, 18:21
    ok juz wiem doczytalam :) (chyba jestem niecierpliwa)
    dziekuje jeszcze raz!
    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • Gość: krysia IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.06, 08:26
    Jestem ślązaczką z dziada pradziada i kluski śląski były u mnie zawsze w
    niedzielę na obiad.A zrobić je bardzo łatwo. Wystarczy ugotować
    ziemniaki.jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa,zmielone przełożyć
    do miski i podzielić na 4 równe części. Jedną część wyciągnąć i w jej miejsce
    dodać mąkę ziemniaczną . Odjęte ziemniaki dodać do pozostałych 3/4. Dodać jajko
    i posolić/ mniej więcej na kilogram ziemniaków do 2 kg , przy większej ilości
    ziemniaków dodać więcej jajek/.Masę wyrabiać jeszcze ciepłą i kulać kluski.
  • Gość: kmxc IP: *.era.pl 25.01.06, 11:25
    No dobra naszło mnie na "śluski kląskie" :-))) Tylko mam dylemat: chciałbym
    zrobić większą ilość i część zamrozić. I tutaj powstało pytanie: jakie
    zamrażać? Ugotowane (jeśli tak, to jak je później podgrzać bez mikrofali), czy
    raczej nie ugotowane (bez jaja będę robił)?
    Pomożecie? :-)
  • 22.01.06, 18:20
    1 kg ziemniaków ugotowac, przepuscic przez praske, wystudzic. dodac maki
    ziemniaczanej 1/4 objetosci i 1 jajo. Wyobic, uformowac kluski, gotowac we
    wrzacej, osolonej wodzie do wypłyniecia na powierzchnie. Smacznego.
  • 22.01.06, 18:24
    siostraheli !!!
    dziekuje slicznie :)
    a odpowiedz mi na pytanie , bo slyszalam jak sie 2 frakcje kłóca o 2 potrawy
    slaskie:

    czy w roladzie slaskiej dodaje sie ryz (chodzi mi o wlasnie taka klasyke) bo
    jedni dodaja a inni mowia ze to barbarzynstwo :

    i drugie czy "modro kapusta" ma byc podawana na cieplo czy zimno? bo slyszalam
    i tak i tak , i na dodatek ze ta "insza" opcja niz podawal dany rozmówca jest
    calkowicie bledna :)
    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • 22.01.06, 18:29
    u nas zawsze od pokolen byly rolady z ryzem, ale tego ryzu doslownie szczypta.
    na samym dole watku z galerii jest fotka rolady przed zawinieciem. Ale szkoly
    sa rozne, to naprawde zalezy od miejscowosci. IMHO ten ryz ma znaczenie, bo
    wchlania sos z miesa. Kapusta modro raczej na cieplo, ale nie na goraco.
  • Gość: Emi IP: 193.24.196.* 22.01.06, 18:32
    Z całą pewnością nie studzić ziemniaków - z gorących wychodzi najlepsze ciasto.
    Z zimnych robi się kopytka z mąką pszenną.
  • 22.01.06, 18:37
    naprawde szkol jest tyle ile gotujacych osob. Ta dyskusja przewija sie tu od
    kilku lat. Tak podaje przedwojenna "Kucharka slaska".
  • 22.01.06, 22:43
    Ja do klusek śląskich nie dodaję jajka. Moim zdaniem efekt jest lepszy niż z
    jajkiem. Doradziłam tą wersję paru osobom i wszyscy potwierdzają -pycha.
    O ryżu w roladzie pierwsze słyszę. Człowiek się uczy przez całe życie.
    Pozdr.
  • 22.01.06, 23:03
    no i co ja mam biedna zrobic?:D:D:D
    hanysowi bede gotowac te kluski!!!<rozpacz>
    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • 23.01.06, 07:46
    klasyczne kluski śląskie są z jajkiem, wieć jeden problem odpada. A jeśli
    chodzi o rolady to bym nie rwała włosów z głowy, bo to jest dokładnie tak jak
    Siostraheli pisze - jest mnóstwo odmian, u mnie np. się ryżu nie daje :) Grunt
    żebyś ogólne zasady zachowała. Kapusta na ciepło jak njabardziej. Tu masz
    jeszcze linkę poglądową :)
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29535586&a=29535586
    daj znać jak wyszło :)
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
  • 23.01.06, 10:49
    Dzieki Kochani jestescie :)
    dam znac w czwartek lub piatek
    ps.o rolade pytalam z ciekawosci - nie zrobie jej - za maly pikuś kuchenny
    jestem ale...kluski slaskie zrobie, chce go zaskoczyć, i z tego co czytam
    raczej zepsuc ich nie mozna (najwyzej nie beda tak slicznie uformowane i bede
    sie z nimi meczyc dlugo:)
    dziekuje jeszcze raz
    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • 23.01.06, 11:15
    prawdziwa kluska śląska musi mieć dziurkę żeby się sos w niej zatrzymywał :) A
    rolady proste są, nie bądź mięczak, dasz radę! ;-)
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
    "A taka to była spokojna okolica. Nawet skrzaty z rzadka jeno szczaly tu babom
    do mleka."
  • 23.01.06, 11:27
    poughkeepsie -:):):) wiem wiem:)
    i nawet wiem juz ze małym paluszkiem trzeba je robić ;)
    :):):):):)
    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • 24.01.06, 09:33
    Jak się kluski śląskie zrobi bez jajka ,to nie stwardnieją jak zostaną na drugi
    dzień , a o ryżu do rolad to nigdy nie słyszałam ,choć jestem "chanyska " .
  • 24.01.06, 09:36
    prawo nie słyszeć ;-)
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
    "A taka to była spokojna okolica. Nawet skrzaty z rzadka jeno szczaly tu babom
    do mleka."
  • 24.01.06, 10:16
    Mam wrażenie, że kluski zostawione na drugi dzień są smaczniejsze - bardziej
    delikatne.
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:42
    Nie jestem Ślązaczką to nie będę się mądrzyć ale kiedyś oglądałam program
    Makłowicza, w którym gotował kluski śląskie pod okiem starszej gospodyni -
    Ślązaczki. Ta pani mówiła, że dodawanie jajek do ciasta to błąd. Cała sztuka
    polega właśnie na tym, że ciasto bez jajek jest pulchne a z jajkami twarde.
    Obowiązkowa jest dziurka a przy wykładaniu na tależ trzeba kłaść kluski dziurką
    do góry. Wtedy wnika w nie sos i jest pyszne. Robiłam i takie i takie. Bez
    jajka są zdecydowanie lepsze.
  • 24.01.06, 11:01
    Ha! wiem co zrobie , podpytam sie jeszcze mojego Hanysa jakie kluski jego
    mamusia robila - z jajkiem czy bez (kochana kobieta ale go potwornie
    rozbestwila kulinarnie swoim swietnym gotowaniem ;))
    I tak go zaskocze bo w zyciu nie pomysli ze moglabym te kluski zrobić :)
    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
  • 25.01.06, 09:41
    dam ci mala dobra rade.Jak widzisz dwie frakcje powstaly-jajeczna i
    bezjajeczna:))Ale jesli bedziesz robic je pierwszy raz bedzie ci o wiele latwiej
    jednak bez jajka.Nie beda sie kleic i nie przesadzisz z maka.Ja swoje robie juz
    od wielu wielu lat,ale poczatki byly trudne hihi:)Kiedys zamiast pieknych
    kluseczek ugotowala sie zupa kluskowa:)Bez jajka to raczej nie grozi:)Zycze
    powodzenia-Fetti dziolszka tyz ze Slaska:))Pozdrawiam:)
    --
    la donna e mobile :)
    Pomóżmy Małgosi
    no i jeszcze Pinezka
  • Gość: czarneoki58@aol.co IP: *.dyn.optonline.net 24.01.06, 23:05
    przepis na kluski slaskie.Ugotowac dowolna ilosc ziemniakow w zaleznosci od
    ilosci osob.Ugotawne ziemniaki przecinac przez prase do kartofli odczekac 5
    minut.Nastepnie wyrownac plasko w misce aby poziom byl jednakowy,przejechac
    warzecha na 4 rowne czesci i wybrac jedna znich na reszte ,do wybranej czesci
    nasypac maki kartoflanej tak zeby poziom byl rowny znowu wbic jedno jajko i
    wymieszac dobrze razem wszystko.Formowac kluski i palcem zaznaczy glebiej
    srodek /tak zeby byl dolek/.Gotawac w osolonej wodzie az wyplyna na gore okolo
    10 minut /w zaleznosci jakie wielkie/male krocej.wyciagnac jedna i przeciac no
    pol jezeli ciasto jest gumowe sa dobre do jedzenia.Robie tak zawsze i sa
    pyszne.Ten prosty przepis jest niezawodny nawet dla poczatkujacej osoby.Zycze
    smacznego.
  • 25.01.06, 14:23
    Ja solę ciasto kluskowe, w związku z tym kluski gotuję w wodzie bez soli.
  • 25.01.06, 15:31
    Ja od lat robię kluski śląskie wg przepisu mamy dodając
    do ziemniaków tylko żółtko,a nie całe jajko,no i oczywiście mąkę
    ziemniaczaną.Zawsze wychodzą pyszne.
  • 25.01.06, 16:07

    No to dodam mój hanyski głos
    Ja robię tak jak wy czyli dzielę ziemniaczki na 4 itd dodaję całe jajko, ciasta nie solę:-). Kluski kulam z jeszcze ciepłych ziemniaczków i oczywiście robię paluchem dziurkę. Najbardziej lubię kluski w wielkości powiedzmy orzecha włoskiego choć moje babki i inne kumy robią większe.
    A co do rolad to robię bez ryżu. Mięso wołowe a w środeczku po kawałku boczku, kiełbaski, cebulki i ogóras kiszony. Farszu nie mielę ale słyszałam, że niektórzy mielą.
    Modro kapusta na ciepło ale nie gorąco:-)
    Pozdrawiam i smacznego
    --
    Mój Wikulek ma dziś :-)

    A tyle ma dziś mój Laurulek:-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.