• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

I zebranie o przepis na kluski slaskie!

  • 22.01.06, 17:45
    Do Hani może, albo kogos kto umie robic KLASYCZNE kluski śląskie
    zadnych wariacji na ten temat tylko czysta klasyka

    Moja wyszukiwarka wyrzucila mi 5 przepisow z r 2005 (z pozniejszych lat nie
    raczy nic pokazac wrrrr -postow 0 na jakikolwiek temat nie wiem czy to u mnie
    tylko tak czy u wszystkich lata ponizej niz 2004 dla wyszukiwarki nie
    istnieja>:-[) i zaden nie jest tym ktory kiedys widzialam na GP autorstwa
    albo Hani albo siostyhelli, nie pamietam juz

    bardzo prosze o wklejenie linka!
    dziekuje

    --
    jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
    Edytor zaawansowany
    • 22.01.06, 18:08
      • 22.01.06, 18:18
        Ba_nito!
        dzieki - jak rozumiem chodzi o drugi link (zdenerwowalam sie czytajac go bo tam
        napisane jest ze to nie tak sie robi kluski, na szcescie potem jest przepis na
        prawdziwe :)
        i dziekuje

        jednak caly czas chcialabym miec link do postu Hani (lub siostryhelli) tam bylo
        cos w tytule "slaski obiad" czy jakos tak :( ew wlasnie "kluski slaskie"
        chodzi mi by prawdziwe ślązaczki potwierdzily przepis:) no i bylo fajne zdiecie

        --
        jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
        • 22.01.06, 18:20
          pozatym nie rozumiem tego zdania :

          >>>>W misce podzielić ziemniaki na 4
          części. Jedną część wybrać, położyć na pozostałych, dodać mąkę ziemniaczaną do
          wolnego miejsca - musi być 4 części ziemniaków i 1 część mąki
          ziemniaczanej.<<<<]

          co to znaczy wybrac i polozyc na pozstalych"? tzn normalnie jedna kupka na
          drugiej polozyc ? ale po co?:0
          --
          jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
          • 22.01.06, 18:21
            ok juz wiem doczytalam :) (chyba jestem niecierpliwa)
            dziekuje jeszcze raz!
            --
            jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
        • Gość: krysia IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.06, 08:26
          Jestem ślązaczką z dziada pradziada i kluski śląski były u mnie zawsze w
          niedzielę na obiad.A zrobić je bardzo łatwo. Wystarczy ugotować
          ziemniaki.jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa,zmielone przełożyć
          do miski i podzielić na 4 równe części. Jedną część wyciągnąć i w jej miejsce
          dodać mąkę ziemniaczną . Odjęte ziemniaki dodać do pozostałych 3/4. Dodać jajko
          i posolić/ mniej więcej na kilogram ziemniaków do 2 kg , przy większej ilości
          ziemniaków dodać więcej jajek/.Masę wyrabiać jeszcze ciepłą i kulać kluski.
      • Gość: kmxc IP: *.era.pl 25.01.06, 11:25
        No dobra naszło mnie na "śluski kląskie" :-))) Tylko mam dylemat: chciałbym
        zrobić większą ilość i część zamrozić. I tutaj powstało pytanie: jakie
        zamrażać? Ugotowane (jeśli tak, to jak je później podgrzać bez mikrofali), czy
        raczej nie ugotowane (bez jaja będę robił)?
        Pomożecie? :-)
    • 22.01.06, 18:20
      1 kg ziemniaków ugotowac, przepuscic przez praske, wystudzic. dodac maki
      ziemniaczanej 1/4 objetosci i 1 jajo. Wyobic, uformowac kluski, gotowac we
      wrzacej, osolonej wodzie do wypłyniecia na powierzchnie. Smacznego.
      • 22.01.06, 18:24
        siostraheli !!!
        dziekuje slicznie :)
        a odpowiedz mi na pytanie , bo slyszalam jak sie 2 frakcje kłóca o 2 potrawy
        slaskie:

        czy w roladzie slaskiej dodaje sie ryz (chodzi mi o wlasnie taka klasyke) bo
        jedni dodaja a inni mowia ze to barbarzynstwo :

        i drugie czy "modro kapusta" ma byc podawana na cieplo czy zimno? bo slyszalam
        i tak i tak , i na dodatek ze ta "insza" opcja niz podawal dany rozmówca jest
        calkowicie bledna :)
        --
        jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
        • 22.01.06, 18:29
          u nas zawsze od pokolen byly rolady z ryzem, ale tego ryzu doslownie szczypta.
          na samym dole watku z galerii jest fotka rolady przed zawinieciem. Ale szkoly
          sa rozne, to naprawde zalezy od miejscowosci. IMHO ten ryz ma znaczenie, bo
          wchlania sos z miesa. Kapusta modro raczej na cieplo, ale nie na goraco.
        • Gość: Emi IP: 193.24.196.* 22.01.06, 18:32
          Z całą pewnością nie studzić ziemniaków - z gorących wychodzi najlepsze ciasto.
          Z zimnych robi się kopytka z mąką pszenną.
          • 22.01.06, 18:37
            naprawde szkol jest tyle ile gotujacych osob. Ta dyskusja przewija sie tu od
            kilku lat. Tak podaje przedwojenna "Kucharka slaska".
    • 22.01.06, 18:22
      ale tu chyba nie ma przepisu na kluski.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29535586&a=29535586
      • 22.01.06, 22:43
        Ja do klusek śląskich nie dodaję jajka. Moim zdaniem efekt jest lepszy niż z
        jajkiem. Doradziłam tą wersję paru osobom i wszyscy potwierdzają -pycha.
        O ryżu w roladzie pierwsze słyszę. Człowiek się uczy przez całe życie.
        Pozdr.
        • 22.01.06, 23:03
          no i co ja mam biedna zrobic?:D:D:D
          hanysowi bede gotowac te kluski!!!<rozpacz>
          --
          jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
          • 23.01.06, 07:46
            klasyczne kluski śląskie są z jajkiem, wieć jeden problem odpada. A jeśli
            chodzi o rolady to bym nie rwała włosów z głowy, bo to jest dokładnie tak jak
            Siostraheli pisze - jest mnóstwo odmian, u mnie np. się ryżu nie daje :) Grunt
            żebyś ogólne zasady zachowała. Kapusta na ciepło jak njabardziej. Tu masz
            jeszcze linkę poglądową :)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29535586&a=29535586
            daj znać jak wyszło :)
            --
            Komitet Pomocy dla Zwierząt
            • 23.01.06, 10:49
              Dzieki Kochani jestescie :)
              dam znac w czwartek lub piatek
              ps.o rolade pytalam z ciekawosci - nie zrobie jej - za maly pikuś kuchenny
              jestem ale...kluski slaskie zrobie, chce go zaskoczyć, i z tego co czytam
              raczej zepsuc ich nie mozna (najwyzej nie beda tak slicznie uformowane i bede
              sie z nimi meczyc dlugo:)
              dziekuje jeszcze raz
              --
              jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
              • 23.01.06, 11:15
                prawdziwa kluska śląska musi mieć dziurkę żeby się sos w niej zatrzymywał :) A
                rolady proste są, nie bądź mięczak, dasz radę! ;-)
                --
                Komitet Pomocy dla Zwierząt
                "A taka to była spokojna okolica. Nawet skrzaty z rzadka jeno szczaly tu babom
                do mleka."
                • 23.01.06, 11:27
                  poughkeepsie -:):):) wiem wiem:)
                  i nawet wiem juz ze małym paluszkiem trzeba je robić ;)
                  :):):):):)
                  --
                  jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
    • 24.01.06, 09:33
      Jak się kluski śląskie zrobi bez jajka ,to nie stwardnieją jak zostaną na drugi
      dzień , a o ryżu do rolad to nigdy nie słyszałam ,choć jestem "chanyska " .
      • 24.01.06, 09:36
        prawo nie słyszeć ;-)
        --
        Komitet Pomocy dla Zwierząt
        "A taka to była spokojna okolica. Nawet skrzaty z rzadka jeno szczaly tu babom
        do mleka."
      • 24.01.06, 10:16
        Mam wrażenie, że kluski zostawione na drugi dzień są smaczniejsze - bardziej
        delikatne.
    • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:42
      Nie jestem Ślązaczką to nie będę się mądrzyć ale kiedyś oglądałam program
      Makłowicza, w którym gotował kluski śląskie pod okiem starszej gospodyni -
      Ślązaczki. Ta pani mówiła, że dodawanie jajek do ciasta to błąd. Cała sztuka
      polega właśnie na tym, że ciasto bez jajek jest pulchne a z jajkami twarde.
      Obowiązkowa jest dziurka a przy wykładaniu na tależ trzeba kłaść kluski dziurką
      do góry. Wtedy wnika w nie sos i jest pyszne. Robiłam i takie i takie. Bez
      jajka są zdecydowanie lepsze.
      • 24.01.06, 11:01
        Ha! wiem co zrobie , podpytam sie jeszcze mojego Hanysa jakie kluski jego
        mamusia robila - z jajkiem czy bez (kochana kobieta ale go potwornie
        rozbestwila kulinarnie swoim swietnym gotowaniem ;))
        I tak go zaskocze bo w zyciu nie pomysli ze moglabym te kluski zrobić :)
        --
        jak sie pozbyć sygnaturki ??? :)
        • 25.01.06, 09:41
          dam ci mala dobra rade.Jak widzisz dwie frakcje powstaly-jajeczna i
          bezjajeczna:))Ale jesli bedziesz robic je pierwszy raz bedzie ci o wiele latwiej
          jednak bez jajka.Nie beda sie kleic i nie przesadzisz z maka.Ja swoje robie juz
          od wielu wielu lat,ale poczatki byly trudne hihi:)Kiedys zamiast pieknych
          kluseczek ugotowala sie zupa kluskowa:)Bez jajka to raczej nie grozi:)Zycze
          powodzenia-Fetti dziolszka tyz ze Slaska:))Pozdrawiam:)
          --
          la donna e mobile :)
          Pomóżmy Małgosi
          no i jeszcze Pinezka
    • Gość: czarneoki58@aol.co IP: *.dyn.optonline.net 24.01.06, 23:05
      przepis na kluski slaskie.Ugotowac dowolna ilosc ziemniakow w zaleznosci od
      ilosci osob.Ugotawne ziemniaki przecinac przez prase do kartofli odczekac 5
      minut.Nastepnie wyrownac plasko w misce aby poziom byl jednakowy,przejechac
      warzecha na 4 rowne czesci i wybrac jedna znich na reszte ,do wybranej czesci
      nasypac maki kartoflanej tak zeby poziom byl rowny znowu wbic jedno jajko i
      wymieszac dobrze razem wszystko.Formowac kluski i palcem zaznaczy glebiej
      srodek /tak zeby byl dolek/.Gotawac w osolonej wodzie az wyplyna na gore okolo
      10 minut /w zaleznosci jakie wielkie/male krocej.wyciagnac jedna i przeciac no
      pol jezeli ciasto jest gumowe sa dobre do jedzenia.Robie tak zawsze i sa
      pyszne.Ten prosty przepis jest niezawodny nawet dla poczatkujacej osoby.Zycze
      smacznego.
      • 25.01.06, 14:23
        Ja solę ciasto kluskowe, w związku z tym kluski gotuję w wodzie bez soli.
    • 25.01.06, 15:31
      Ja od lat robię kluski śląskie wg przepisu mamy dodając
      do ziemniaków tylko żółtko,a nie całe jajko,no i oczywiście mąkę
      ziemniaczaną.Zawsze wychodzą pyszne.
    • 25.01.06, 16:07

      No to dodam mój hanyski głos
      Ja robię tak jak wy czyli dzielę ziemniaczki na 4 itd dodaję całe jajko, ciasta nie solę:-). Kluski kulam z jeszcze ciepłych ziemniaczków i oczywiście robię paluchem dziurkę. Najbardziej lubię kluski w wielkości powiedzmy orzecha włoskiego choć moje babki i inne kumy robią większe.
      A co do rolad to robię bez ryżu. Mięso wołowe a w środeczku po kawałku boczku, kiełbaski, cebulki i ogóras kiszony. Farszu nie mielę ale słyszałam, że niektórzy mielą.
      Modro kapusta na ciepło ale nie gorąco:-)
      Pozdrawiam i smacznego
      --
      Mój Wikulek ma dziś :-)

      A tyle ma dziś mój Laurulek:-)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.