Dodaj do ulubionych

KUCHNIA ARABSKA

IP: *.simset.net / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:41
Prosze o przepis na SIORBE
Edytor zaawansowany
  • rezurekcja 25.01.06, 10:58

    Gość portalu: Spragniony napisał(a):

    > Prosze o przepis na SIORBE


    szorba to w jezyku obcym po prostu zupa.
    kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,44764863,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

    Shorba z mięsem - arabska zupa z jagnięciny
    Danie wegetariańskie: nie
    Autor: Kulinarny Atlas Świata

    Składniki:
    - 50 dag pomidorów
    - 20 dag jagnięciny bez kości
    - 20 dag makaronu (nitki)
    - 5 dag ciecierzycy
    - 1 ziemniak
    - 1 marchewka
    - 1 cukinia
    - 1 cebula
    - 1 pęczek świeżej kolendry
    - 1/2 selera korzeniowego
    - 2 łyżki oleju
    - 1/2 łyżki słodkiej papryki
    - 1/4 łyżki pieprzu
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1/2 litra wody
    - cytryna do dekoracji

    Sposób przyrządzania:

    Ciecierzycę namocz i odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń
    nasionka i zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniak,
    marchewkę, cukinię i seler - w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Kolendrę
    pokrój w paseczki. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, smaż około 10 minut.
    Potem dodaj zmiksowane pomidory, połowę kolendry, pieprz, paprykę, cynamon i
    sól. Gotuj razem przez chwilę, a następnie wlej wodę. Zagotuj, włóż ciecierzycę
    i warzywa. Przykryj i gotuj 30 minut. Jeśli potrzeba, uzupełniaj wyparowaną
    wodę. Do zupy włóż makaron, gotuj jeszcze 15 minut. Posyp resztą kolendry,
    udekoruj plasterkami cytryny.


    --
    Wy nam mówicie: Europa. A tu, co postawimy mleko na kwaśne, to skądś wyłażą
    garbate karzełki i szczają nam do garnków. (S. Mrożek, Z ciemności))

    CRX Balcerowicz in memoriam
  • Gość: Spragniony IP: *.simset.net / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:31
    Dziekuje bardzo.
    Moj Tata był w Libi 25 lat temu i wspominał kiedys ze zjadłby cos po Arabsku
    Jeszcze raz Dziekuje zrobie mu niespodzianke :)
  • rezurekcja 25.01.06, 13:29
    Gość portalu: Spragniony napisał(a):

    > Dziekuje bardzo.
    > Moj Tata był w Libi 25 lat temu i wspominał kiedys ze zjadłby cos po Arabsku
    > Jeszcze raz Dziekuje zrobie mu niespodzianke :)

    no to przjrzyj jeszcze to:
    kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1634250,70308.html
    a tu
    ciasto arabskie
    proste i szybkie do zrobienia
    www.gotowanie.wkl.pl/przepis2000.html****
    Arabskie ciasto

    Składniki Przepis
    składniki:
    - 10 dag wiórków kokosowych
    - 2 szklanki kaszy manny
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 torebka cukru waniliowego
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szklanaka mleka
    - 20 dag masła
    na syrop:
    - 2 szklanki cukru
    - 1 szklanka wody
    - 1 łyżeczka soku z cytryny



    1. Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
    wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko
    wyrabiamy.
    2. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, kroimy na niewielkie
    trójkąty lub kwadraty.
    3. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ciasto ok.
    45 minut.
    4. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Upieczone ciasto zalewamy
    ostudzonym syropem. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy
    ciastka z blaszki.

    Ciasto jest słodkie ale bardzo dobre. Smakuje jak arabskie przysmaki, które
    jadłam będąc w Turcji czy Egipcie. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości! ***


    smacznego

    --
    Wy nam mówicie: Europa. A tu, co postawimy mleko na kwaśne, to skądś wyłażą
    garbate karzełki i szczają nam do garnków. (S. Mrożek, Z ciemności))

    CRX Balcerowicz in memoriam
  • ampolion 26.01.06, 00:55
    To chyba to po angielsku:
    www.libyana.org/food/sharba.htm
    (Twój Tato chyba zna angielski jeśli tam pracował)
    --
    "Przepisy o tyle nas obchodzą, o ile my obchodzimy przepisy."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.