Dodaj do ulubionych

jak zrobić pycha racuchy??

27.01.06, 12:53
słyszałam że z kefiru?ale jak? i jaki kefir?
Jestem w ciąży, dzisiaj piątek a ja mam ochotę.ratujcie
Edytor zaawansowany
  • Gość: dusia IP: 213.17.170.* 27.01.06, 13:07
    najprościej wrzucic słowo "racuchy" w wyszukiwarke ale skoro jestes w ciązy to
    prosze bardzo zrobiłam to za Ciebie :)

    szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=racuchy&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&A_szukaj=tr
    esc&zywe=2

    a tu jeszcze wyniki z GP zebys mogła je sobie zobaczyc zamin zrobisz

    szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=racuchy&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=777&poz=0&A_szukaj=t
    resc&zywe=2

    hmmm, ciekawe czy linki beda aktywne?
  • Gość: dusia IP: 213.17.170.* 27.01.06, 13:09
    no i nie wyszło, trzeba je na piechote wkleic czyli "ctrl c" i "ctrl v")
    a swoja droga moze ktos mi podpowie jak je skracac?
    dzieki
  • amused.to.death 27.01.06, 22:23
    za pomocą tej strony:

    tinyurl.com/
    np.
    tinyurl.com/cpedr
    --
    Jaki sens mają marzenia, jeśli nie robimy nic, żeby się spełniły?
  • Gość: kl IP: *.net 27.01.06, 14:31
    Bardzo szybko: kefir 400g (duży),2 szklanki mąki,2 jajka i 2 starkowane kwaśne
    jabłka.Posypuję pudrem i ewentualnie jem z konfiturami.
  • brynia2 27.01.06, 14:42
    tsy. Satysfakcja gwarantowana :-)
  • mon7 27.01.06, 14:55
    4 jablka obrac, skropic sokiem z cytryny, 2 bialka jajek ubic na piane i
    zmieszac z wczesniej zmiksowanymi: 1/2 szklanki maki, dwoma zoltkami , 1/2
    szklanki smietany i 1/4 szklanki mleka szczytpa soli- mozesz ale nie musisz
    dodac 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia. sa wspaniale i lekkostrawne. Nie ma
    duzo maki!!!smacznego
  • Gość: AnkaK IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 27.01.06, 16:26
    2 szklanki kefiru,
    2 szklanki mąki,
    2 jajka.
    Rozbić to mikserem i na patelnię na rozgrzany olej.Po usmażeniu posyp cukrem
    pudrem.Pycha!
    Próbowałam dodać do tego jabłka,ale uważam,że bez nich racuchy są smaczniejsze.
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 11:30
    To co Wy tu proponujecie to przecież nie racuchy tylko (z pewnością pyszne)
    placuszki. Racuchy robi się inaczej. Przede wszystkim na rozczynie drożdzowym.
    To przecież ciasto drożdzowe. Gotowe też wyglądają zupełnie inaczej.
    Wyrośnięte ciasto kładzie się łyżką na głęboki (przynajmniej 5 cm) tłuszcz.
    Wtedy racuchy mają gdzie rosnąć i są bardziej okrągłe, z takimi chrupiącymi
    odnogami.
  • brynia2 28.01.06, 12:26
    Tu Twoja imienniczka z nieco inną literówką:-)))
    Ja racuszki drożdżowe smażę na 1-2 mm tłuszczu, są puchate i można powiedzieć,
    że beztłuszczowe.
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:06
    Racuchy muszą mieć tyle samo tłuszczu jak pączki. Jak można usmażyć pączki na 1-
    2 mm tłuszczu? Albo faworki? Moje też właściwie są beztłuszczowe bo do ciasta
    dodaję solidną łyżkę spirytusu a jak nie mam to octu. Tłuszcz nie wsiąka i
    nawet nie ma potrzeby odsączania. Wydaje mi się droga Bryniu, że jednak się nie
    rozumiemy. Moje racuchy mają 4-6 cm średnicy i wyglądają raczej jak kulka a nie
    okrąg (nie są płaskie). Mam je turlać po patelni? Pływają sobie po powierzchni
    i dochodzą.
  • pumpernikiel76 28.01.06, 13:10
    Podaj mi przepis na te racuchy...chyba dobre będą na śniadanko co?? Ciekawa
    jestem ile maja kalorii?
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:18
    1 kg. mąki pszennej (ja używam zawsze szymanowskiej)
    2 łyżki cukru kryształu
    10 dkg drożdzy
    4 żółtka
    4 białka (piana)
    3/4 litra mleka
    1 łyżka masła
    cukier lub olejek waniliowy
    1 łyżka spirytusu lub octu
    1 litr oleju (najlepiej kujawskiego)

    W głębszej misce zrobić rozczyn z mleka, drożdzy i odrobiny cukru. Gdy
    podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić łyżką aż ciasto zacznie
    odchodzić od miski. Na końcu wymieszać delikatnie z pianą. Pozostawić w ciepłym
    miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto gotowe "kłaść" na głęboki tłuszcz małe
    porcje, bo jeszcze urosną. Łyżka maczana w tłuszczu itd. Przewracać na drugą
    stronę w połowie czasu smażenia. Czas smażenia wyczujesz doświadczalnie. Gdy
    tłuszcz zbyt gorący wrzuć wcześniej przygotowany kawałek surowego ziemniaka.
    On "wyciągnie" temperaturę. Wyjmować na pólmisek i posypać pudrem.
    P.s. Uwielbiam pumpernikiel!
  • brynia2 28.01.06, 17:27
    e. Pewnie ta piana z białek dodaje puchatości.
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 19:28
    Pewnie tak ale ważny jest też ten głęboki tłuszcz, mają gdzie rosnąć. Nie bój
    się tak tego tłuszczu, przecież go nie zjadasz. Jeśli chodzi o placuszki to
    dobre są z jabłkami ale kiedyś zrobiłam ze świeżą dynią, rewelacja. Tylko dynię
    trudno dostać.
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:29
    Allle fajne, też takie chcę! Gdzie to można kupić? Świetna dekoracja, jadalnię
    mam urządzoną na ludowo, pasowałoby.
  • brynia2 28.01.06, 20:39
    Dynie wyrosły na działce u mojej cioci i od niej takie pięknotki dostałam.
    Podobne widywałam na targach i kiermaszach ogrodniczych organizowanych pod
    koniec lata.
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:44
    No to w tym roku nie przegapię! Ale ta natura potrafi stworzyć cuda a ludzie
    sobie kupują kryształy...
  • Gość: AnkaK IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 31.01.06, 11:13
    Nigdzie nie jest powiedziane,że racuchy muszą być na drożdżach.Ja wyrabiam te z
    kefiru,wyrabiam mikserem i smażę na głębokim oleju i one właśnie na patelni
    rosną jak grube racuchy.Są pyszne.Wolę takie niż zabawę z drożdżami.
  • betsypetsy 13.02.06, 09:03
    Proponuję zrobić raz racuchy które podałam wyżej czyli drożdzowe a zapewniam,
    ze się nie napracujesz a przy okazji odkryjesz smak prawdziwych drożdżowych
    racuchów. ja też kiedyś robiłam tylko na kefirze lub zsiadłym mleku, robiłam
    dopóty nie spróbowałam tych drożdżowych.Polecam
    --
    "Kochamy wciąż za mało i zawsze za późno". ks.Twardowski
  • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 17:26
    tYLKO TAKIE ZNAM I PAMIETAM ŻE OD ZAWSZE ROBIŁA JE MOJA BABCIA! z
    TYMI "FARFOCLAMI " NA BOKACH"! rewelacja!W tym roku sama spróbuję zrobić,
    dzieki za przepis!!!
  • Gość: drozdek2 IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.02.06, 20:23
    Zgadza sie! Ich wloska (wenecka) wersja to "fritole". Czy mozesz podac Twoj
    przepis?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.