• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

pieczenie mięsa w niskiej temperaturze

  • 30.01.06, 13:57
    Wiele dobrego czytałam o pieczeniu mięsa przez kilka godzin w niskiej
    temperaturze, sama nigdy tak nie robiłam. W sobotę mam gości i chcę upiec
    różne rodzaje mięsa, z tym że będą one podawane na zimno. Czy mięso pieczone
    w ten sposób dobrze się kroi na cienkie plastry? Czy mogę upiec wszystko
    razem (schab, karkówka, boczek). Piec pod przykryciem czy bez? Bardzo proszę
    praktyków o rady.
    Edytor zaawansowany
    • 30.01.06, 14:03
      mgosia4 napisała:

      Czy mięso pieczone
      > w ten sposób dobrze się kroi na cienkie plastry?
      Jest o wiele bardziej soczyste i do krojenia w cienkie plastry się nie nadaje.
      Włókna będą się rozchodzić...
      > razem (schab, karkówka, boczek). Piec pod przykryciem czy bez?
      Schab może być zbyt suchy, lepiej go zamarynować, nadziać śłiwką na przykład i
      upiec tradycyjnie.
      Na początku dobrze piec bez przykrycia i w trakcie podlewać wytwarzanym sosem
      lub bulionem jeśli płyn odparuje za bardzo. Przykryj jakieś 20 min. przed
      końcem pieczenia. Zwykle przyjmuje się (tradycyjnie piekąc)1 godz. pieczenia na
      1 kg mięsa ( gramatury mięsa w przypadku pieczenia razem, nie dodajemy do
      siebie).

      --
      Często smak życia odbiera apetyt.
      • 30.01.06, 14:05
        Jeśli napatrzyłaś się na jeden z programów na Discovery dotyczący chemii
        kuchennej to przypominam, że tam mieso najpierw było parzone w kąpieli wodnej
        przez około 6 godzin i dopiero potem kolejne kilka godzin pieczone w niskiej
        temperaturze. Bodajże to udziec jagnięcy czy barani był.
        --
        Często smak życia odbiera apetyt.
    • 30.01.06, 15:23
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022 to jest naprawde
      pyszne ja robilam schab i gwarantuje ze kroi sie rewelacyjnie
    • 30.01.06, 15:26
      indyk pieczony w nizszej temp jest pyszny, wilgotny i nadaje sie do cienkiego
      krojenia w plasterki
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32570873&a=32605813
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.