Dodaj do ulubionych

pieczenie mięsa w niskiej temperaturze

30.01.06, 13:57
Wiele dobrego czytałam o pieczeniu mięsa przez kilka godzin w niskiej
temperaturze, sama nigdy tak nie robiłam. W sobotę mam gości i chcę upiec
różne rodzaje mięsa, z tym że będą one podawane na zimno. Czy mięso pieczone
w ten sposób dobrze się kroi na cienkie plastry? Czy mogę upiec wszystko
razem (schab, karkówka, boczek). Piec pod przykryciem czy bez? Bardzo proszę
praktyków o rady.
Edytor zaawansowany
  • 30.01.06, 14:03
    mgosia4 napisała:

    Czy mięso pieczone
    > w ten sposób dobrze się kroi na cienkie plastry?
    Jest o wiele bardziej soczyste i do krojenia w cienkie plastry się nie nadaje.
    Włókna będą się rozchodzić...
    > razem (schab, karkówka, boczek). Piec pod przykryciem czy bez?
    Schab może być zbyt suchy, lepiej go zamarynować, nadziać śłiwką na przykład i
    upiec tradycyjnie.
    Na początku dobrze piec bez przykrycia i w trakcie podlewać wytwarzanym sosem
    lub bulionem jeśli płyn odparuje za bardzo. Przykryj jakieś 20 min. przed
    końcem pieczenia. Zwykle przyjmuje się (tradycyjnie piekąc)1 godz. pieczenia na
    1 kg mięsa ( gramatury mięsa w przypadku pieczenia razem, nie dodajemy do
    siebie).

    --
    Często smak życia odbiera apetyt.
  • 30.01.06, 14:05
    Jeśli napatrzyłaś się na jeden z programów na Discovery dotyczący chemii
    kuchennej to przypominam, że tam mieso najpierw było parzone w kąpieli wodnej
    przez około 6 godzin i dopiero potem kolejne kilka godzin pieczone w niskiej
    temperaturze. Bodajże to udziec jagnięcy czy barani był.
    --
    Często smak życia odbiera apetyt.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.