Dodaj do ulubionych

Schab gotowany

IP: *.aster.pl 01.02.06, 14:09
Mam przepis na schab na kanapki, ale gotowany. Chodzi o to, że jest podane na
2 kg schabu ponad pół szklanki soli gruboziarnistej. A jak np. wezmę schabu o
połowęmniej, to sól też o połowę mniej??
Obserwuj wątek
    • pawciatek Re: Schab gotowany 01.02.06, 16:10
      Schab gotuję w worku foliowym(wiekszy,bez dziur worek foliowy; może tez byc
      rękaw do pieczenia)wiekszym aby założyć boki do środka.Schab trybowany (bez
      kości)nacieram sola i majerankiem.Wkladam do worka zawijam raz,zakładam boki do
      srodka i zawijam dlej do końca.Nie powinno być w worku powietrza.Zawinięty w
      worek schab owijam mocno sznurkiem (nie za cienki aby nie "przekroił" foli)
      ściśle,gęsto i mocno.Tak przygotowany schab wkładam do garnka z zimną wodą i na
      gaz.Od momentu zagotowania (z zegarkiem w ręku) cieńszy schab gotuję 6-7
      minut ; grubszy do 10 minut.Wyłaczam i w tej wodzie ma wystygnąć.Po wystygnięciu
      folię zdjąć i zajadać mięsko.
        • pawciatek Re: Schab gotowany 02.02.06, 12:58
          Przygotowany schab w worku foliowym(jak podsałem) ,osznurowany (mocno i ścisle)
          wkladasz do garnka z zimną wodą i na gaz.Od momentu zagotowania się wody
          cieńszy gotujesz 6-7 minut grubszy do 10 minut.Wylączasz gaz i w tej wodzie
          schab ma wystygnąć.Po wystygnięciu wyjmujesz z worka i gotowy do konsumpcji.
          Tak krotko wystarczy.Gotuję ten sachab od okolo 20 lat i zawsze jest dobry.
          Warunek mocno owinąć w worku (worek musi być szczelny),mocno skrępować (ścisnąć)
          sznurkiem.
          • baky Pytanie 02.02.06, 15:53
            Jak długo gotować roladę z boczku - brzucha surowego tak zwanego?

            Piec piekłem, gotować nie gotowałem... Masz doświadczenie w tej materii?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka