07.02.06, 09:44
czy moge was prosic o przepis na cukierki- krowki?
Edytor zaawansowany
  • manai 07.02.06, 09:54
    potrzebujesz- garnka z grubym dnem, zeby sie nie przypaliło, tłustego mleka i
    duuuzo cukru.
    na patelnie/garnek wsypujesz cukier i dolewasz nieco mleka- tak, zeby sie
    cukier rozpuścił, ale zeby to był rozpuszczony cukier, a nie słodkie mleko ;))
    i na gazie to stawiasz i ciagle mieszasz, az a) sukier sie rozpuści b) wszystko
    zacznie gęstnieć.
    mozna sobie dodac co sie chce- kakao, rodzynki, troszke smietanki...
    bardzo nie odchudzajace...
    --
    "Kurza ich parszywa, nie dojona, w galaktykę kopana, z wiaderkiem węgla
    kolczastym drutem przez Most Poniatowskiego w te i nazad ganiana morda!"
  • Gość: beti IP: *.crowley.pl 07.02.06, 10:29
    a nie chcesz kupić sobie krówek przepysznie ciągnących z Milanówka???? To jest
    rozkosz dla podniebienia! Od nich przytylam 2 kg, tak powstzrzymać nie mogę
    się.............
  • wesca1 08.02.06, 07:59
    z chcia kupilabym w sklepie , ale mieszkam na belgii i tu ich kupic nie mozna,
    dla tego poprosialam was o przepisy na krowki sposobem domowym
  • linn_linn 08.02.06, 09:24
    Tzn. nie mozesz kupic polskich / znam ten bol /: np. we Wloszech nosza
    nazwe "caramelle mou"". Oczywiscie naszyn nie dorownuja.
    A szukalas w necie? Nie gwarantuje, ale tu cos jest:
    www.bebemania.com/viewtopic-1151.html
  • wesca1 09.02.06, 08:02
    linn dziekuje za linka, i zabiore sie a proby z krowkami,
    czytalam twoje watki o serze, ja tez tu probowalam sama zrobic twarog, bez
    rezultatow , nawet mleko od rolnika kupowalam, co jest bardzo ciekawe ze nawet
    swieze mleko od krowy sie tu nie zsiada. owszem zasmierdnie ale sie nie
    zsiadzie. no i dalam sobie spokoj z robieniem twarogu
  • linn_linn 09.02.06, 16:17
    Troche mnie to dziwi: latwo sie zniechecic, ale w koncu jakies mleko sie
    znajdzie. A probowalas z sokiem cytrynowym? Ja 2 lata temu, w czasie silnych
    upalow, praktycznie wyjelam z kartonu podluzna kostke bialego sera.
  • jarek_zielona_pietruszka 09.02.06, 22:56
    może to i być ichnie krowy hodowane w sterylnych warunkach dobierane genetycznie
    pod względem odporności mleka na bakterie dają mleko o małej zawartości bakterii
    które powodują zsiadanie mleka.poza tym ichni chłopi od razu dodają czegoś na
    zabicie bakterii (tak przypuszczam) jeżeli bywasdz w kraju, to weź ze sobą
    trochę dobrego polskiego mleka od krowy i traktuj jako pożywką do hodowli bakterii.
    gdy się zsiądzie odlej trochę i zaszczep tym ichnie mleko i tak powtarzaj.
    jednorazowo dawkę takiego zsiadłego mleka możesz trzymac w lodówce fo 2 tyg. ale
    gdy będziesz potrzebować zawsze będziesz mogła wyprodukować własne zsiadłe mleko
    a z niego twaróg. pozdrawiam
  • marghe_72 09.02.06, 23:00
    Linn, swego czasu widziałam we włoszech i krówki i sezamki, nasze , polskie
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • linn_linn 10.02.06, 12:15
    Sezamki i ja raz widzialam: kupilam caly karton. Krowek niestety nie. Tzn. na
    pewno sa w polskim sklepie. W moim supermarkecie moge kupic tylko Wyborowa i
    markiza Hit. Niestety.
  • alcia15 13.02.06, 13:51
    linn_linn napisała:

    > Przepisu na krowki nie znam, ale moze wyprobujesz toffee piernikowe? Ja
    > niestety w okresie swiatecznym nie zdazylam.
    > www.acatinthekitchen.com/?p=106
    > Sa tez cytrynowe i czekoladowe:
    > www.acatinthekitchen.com/?p=105

    Linn ja tam się doczytałam ,że te toffi to z śmietanki ,cukru ,złotego syropu i
    imbiru?
  • cynamoon6 10.02.06, 01:11
    o tak, pyszne sa taki robione w domu ;-)
    Proporcje to zwykle 1 kg cukru na 1 litr mleka.

    Tylko mieszac trzeba prawie non stop.
  • wesca1 10.02.06, 18:35
    dziekuje wam za przepisy na krowke domowa, a z twarogiem to tu dlugo cudwalam,
    probowalam te swieze mleko ( wiec tez sadze ze czegos rolnicy dodaja choc ten
    ktorego pytalam to sie zapieral ze nie) ale probowalam do tego mleka jogurtu
    naturalnego dodawac , i cytryne, nie wychodzi taki twarog jak powinien byc,
    takze probowalam ( ludzie na holenderskiej polonii podali kilka przykladow) i
    choc twarog sie udal pod wzgledem wygladu i konsystencji to w smaku byl
    paskudny, dalszych prob zaniechalam
  • linn_linn 10.02.06, 19:11
    A korzystlas z wyszukiwarki?
    To przepis Wedrowca z 2003 roku:
    Około 400 g cukru trzeba powoli, i bardzo długo gotowac z 1/2 litra mleka. Do
    tego dodajemy wanilię (lub wanilinę) i trochę masła. Gotujemy tak długo,
    az
    masa będzie bardzo gęsta i wylewamy (przenosimy)na pergamin. Sama tego
    nigdy
    nie robiłam, ale gdy byłam dzieckiem moja mama często gotowała krówki.
    Gdy
    brakowało jej cierpliwości w długotrwałym mieszaniu, a masa nie była na
    tyle
    gęsta by wylać ją na pergamin, to wylewała na zimny półmisek. Po
    zastygnięciu
    masy mozna było kroić ją na odpowiednie kawałki. Lepsze krówki są
    zrobione ze
    śmietanki zamiast mleka, ale we wczesnych latach sześćdziesiątych był to
    rarytas:(((
    Teraz są przepisy na krówki robione z mleka skondensowanego,a może
    zagęszczonego z puszki, ale nie wiem jak je robić
    Pozdrawiam
    Moze nie jedyny na tym forum.
  • Gość: Kuleczka82 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 08:34
    Witam:)
    Żeby mleko było dłużej Swieże, to kobiety które je sprzedawały dodawały do
    niego odrobinę proszku do prania ixi :D i dlatego to mleczko pomimo ogromnych
    upałów i całodziennego stania na bazarze było świeżutkie i bielutkie....tak się
    przynajmniej kupującym wydawało...
    Pozdrawiam:)
  • Gość: JotKa IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.02.06, 13:00
    A gdzie taką bzdurę usłyszałaś?
  • Gość: nowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.06, 15:42
    nie bzdury. sama kiedyś trafiłam na takie mleko. Podczas gotowania stało się
    brązowe, smierdziało i strasznie się spieniło. Kupując nigdy nie można być
    pewnym co jest w srodku.
  • Gość: se IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 12.02.06, 23:45
    przynajmniej w Szwecji mozna w Lidlu kupic prawdziwe polskie krowki.
  • wesca1 13.02.06, 07:53
    lidl jest u mnie tez i wczesniej slyszalam ze mozna kupic tam krowki , ale ja
    ich tam nie znalazlam
  • Gość: se IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 13.02.06, 09:40
    bo one nie sa w zolto-brazowych papierkach, jakie znamy z Polski, tylko w
    bialych w brazowe kwiatki :-) Poszukaj, a nuz sie znajda? Powodzenia!
  • rydzykant 13.02.06, 14:14
    Sposob bardzo prosty: kupujesz mleko skondensowane, slodzone. Zalewasz woda - w
    puszkach - co 1/2 godziny sprawdzasz, czy poziom wody miesci sie w wyznaczonej
    ilosci. Po 3 godzinach wylaczasz, zostawiasz od przesygniecia (minimum godzina)
    i otwierasz puszki. Gotowe.
  • Gość: nowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.06, 15:44
    Podobno podczs takiego gotowania do mleka przenika ołów z puszki.
  • wesca1 13.02.06, 20:40
    jutro jeszcze raz pojade do lidla
  • happymezatka 19.02.06, 21:59
    tak robie tofi a nie krowki:)
    Pzd
  • wesca1 19.02.06, 19:42
    lin- przetlumacz, sproboje zrobic bo wygladaja smakowicie
  • linn_linn 19.02.06, 19:45
    Wstukam jutro.
  • aka10 19.02.06, 20:39
    Wygladaja calkiem przyzwoicie:-)
    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • linn_linn 20.02.06, 14:34
    Krowki / caramelle mou /

    Przepis wg « Fine cooking »,
    przetestowany przez Marianne
    www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=4;t=013218;p=0

    Najlepszy rezultat z dotychczas uzyskanych. Przepis jest prosty, ale wymaga
    posiadania termometra cyfrowego.

    Skladniki:
    1 2/3 cups / 380 g / smietany
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilii / wloskie lyzeczki maja 5 ml /
    11/2 cups / 250 g / cukru
    4 ½ oz / 130 g / miodu
    1, oz / 43 g / masla o temperature pokojowej / plus jeszcze troche do blachy /
    pol lyzeczki soli
    1. posmarowac maslem kwadratowa blache o boku 20 cm, wylozyc ja papierem
    do pieczenia, a nastepnie posmarowac maslem papier
    2. w rondelku rozgrzac smietane z ekstraktem z wanilii / na srednim ogniu
    az zacznie sie gotowac /
    3. zmniejszyc ogien do minimum / smietana ma sie nadal gotowac /
    4. w drugim garnku / stalowym / rozgrzac miod z cukrem, mieszajac od czasu
    do czasu drewniana lyzka: zajmie to okolo 5 minut / cukier musi sie rozpuscic /
    5. przestac mieszac i nastepnie, pedzelkiem zmoczonym woda, oczyscic
    wnetrze garnka ze skrystalizowanego cukru / sciany garnka /
    6. wlozyc do garnka termometr cyfrowy i gotowac zawartosc az do
    osiagniecia temperatury 152°C / 305° F /
    7. dodac miekkie maslo i sol, a nastepnie BADZO POWOLI gotujaca sie
    smietane / mieszajac calosc drewniana lyzka /
    8. MASA BEDZIE SIE GOTOWAC GWALTOWNIE, wiec na tym etapie nalezy byc
    bardzo OSTROZNYM
    9. po dodaniu smietany temperatura sie obnizy: nalezy gotowac mieszajac az
    do osiagniecia przez nia 121°C / 250° F /
    10. zdjac garnek z ognia i natychmiast wylac karmel na blache posmarowana
    maslem
    11. nie nalezy skrobac reszty karmelu w garnku, aby wylac calosc masy /
    zniszczyloby to gladka powierzchnie masy /
    12. blache zostawic w chlodnym miejscu kuchni na co najmniej 5 godzin /
    lepiej na cala noc /
    13. po uplywie tego czasu przesunac ostrze noza wzdluz scianek blachy,
    odwrocic stwardniala mase na deske do krojenia
    14. usunac papier do pieczenia i pokroic mase na 100 czesci
    15. kazdy kawalek zawinac w celofan
    16. przechowywac w pudelku, w temperature pokojowej / do miesiaca /
  • wesca1 20.02.06, 16:34
    dziekuje za przetlumaczenie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka