Dodaj do ulubionych

KARPATKA zadanie bojowe

07.02.06, 17:00
szukam sprawdzonego przepisu na karpatkę. to będzie mój pierwszy raz z tym ciastem więc byłabym wdzięczna za wszystkie uwagi i szczegółóowe opisy w przepisach. karpatke chcę sprezentować na walentynki mojemu karpatkożercy :)
Edytor zaawansowany
  • Gość: Bernadetta IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:01
    Dobry przepis na ciasto do karpatki jest na opakowaniu kremu "karpatka". W
    zasadzie nic mądrzejszego się nie wymyśli. Tylko jak ja robię to na taką typową
    blaszkę biorę na ciasto 1 i 1/2 przewidzianej porcji i dwie porcje kremu. Wtedy
    ciasto wychodzi takie dorodne. Kupuję krem O'ETKERA unikam GELWE.
  • piegucha 07.02.06, 20:23
    przedwczoraj robiłam moja pierwszą karpatke w życiu:) wyszła super, a przepis
    wzięłam z opakowania kremu do karpati firmy Delecta, polecam:)
  • agusmichal 07.02.06, 23:40
    Tylko Delecta!! Jedyny krem o prawdzimy smaku domowego! No i oczywiście ten do gotowania a nie 5 min. A do przepisu na ciasto dodaje jeszcze łyżeczke proszku do pieczenia bo inaczej nie ma fal:)
    aga

    --
    Dzieci majówek 2005
  • Gość: magrat3 IP: 217.153.206.* 16.02.06, 14:01
    Delecta jest faktycznie pyszna, ale warto dodac coś od siebie.Polecam, zeby do
    kremu dodać 1/2 a nie całą kostke masła, za to dolać sporo likieru jajecznego -
    PUCHA!!!
    Za to proszku do ciasta nie dodaję i wychodzi pieknie pofalowana....
  • metal_fish 08.02.06, 20:58
    dziękuje pięknie za rady i przepisy! dam znać jak wyszło i czy smakowało ;)
  • marta_1979 16.02.06, 13:45
    Co prawda po czasie, ale to jest moim zdaniem najlepszy przepis na Karpatkę.
    Robię go od lat. Zero sztucznych proszków - tylko naturalne produkty !!
    Smak wyśmienity.
    Składniki:
    Ciasto:
    - 1 szkl. wody,
    - 0,5 kostki masła,
    - 1 szklanka mąki,
    - 1 łyżka proszku do pieczenia,
    - 5 jajek.

    Krem:
    - 1 l mleka,
    - 1,5 szkl. cukru,
    - 4 łyżki mąki pszennej,
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 2 kostki masła,
    - 1 zapach waniliowy.

    Jak przyrządzić?
    Ciasto:
    1. Wodę zagotować z tłuszczem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.

    2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.

    3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki)
    wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać
    piekarnika bo ciasto opadnie.

    Krem:
    1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do
    niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.

    2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta
    wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
    Wierzch posypać cukrem pudrem.

    Polecam ten przepis.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka