Dodaj do ulubionych

tort orzechowy

IP: *.mel.connect.com.au / *.gco.dialup.connect.net.au 18.11.02, 04:36
Bardzo prosze o przepisy na tort orzechowy.Moja mala coreczka bardzo lubi
taki troche nasaczony i zbita smietana.Za 3 tyg. sa jej urodziny i
postanowilam zrobic jej niespodzianke.
Z gory dziekuje.Kam.
Edytor zaawansowany
  • Gość: bef IP: *.chello.pl 18.11.02, 11:32
    .................................................................
    Biszkopt orzechowy:
    8 jaj, 20 dag orzechów (mielone), 20 dag cukru pudru, 4 dag mąki tortowej lub 1
    łyzka wrocławskiej z 1 łyżką ziemniaczanej)

    Żółtka i cukier utrzeć, orzechy i mąkę wymieszać, ubić pianę. Do żółtek dodawąć
    na przemian orzechy i pianę, lekko mieszać. Piec 40 minut. Całkowicie osudzić.
    Rozkroić, nasączyć. Przekładać masą kawową lub czekoladową i cytrynową.

    .....................................................................
    Inna wersja:
    8 jaj, 2 szklanki zmielonych orzechów (najlepiej włoskie i laskowe pół na pół),
    3 łyżki tartej bułki, 15 dag cukru

    Białka ubic na sztywną pianę, dodając pod koniec po trochu cukier, potem
    wszystkie naraz żółtka, lekko wymieszać, po czym wsypać orzechy i tartą bułkę.
    Po dokładnym wymieszaniu wyłożyc do dużej tortownicy (wysmarowanej masłem i
    wysypanej tartą bułką), wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170 st) i
    piec ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić suchość patyczkiem. Pozostawic do
    całkowitego ostygnięcia.

    Przekroić, nasączyć (najlepiej używać wódki z wodą i cukrem, ale dla dzieci
    może być mocna herbata z cytryną), przekładać kremem, dbając o to, by była
    jakaś kwaśna nutka (krem cytrynowy, galaretka z porzeczek itp)
    ...................................................................
    Jeszcze ciekawy tort znany mi z książki "W staropolskiej kuchni", orzechowo-
    migdałowy, bez jakiegokolwiek kremu (jest dość trudny technicznie, bo składa
    się z dwóch warst pieczonych jednocześnie - trzeba pracować szybko i w podanej
    kolejności, albo w dwie osoby):

    10 żółtek
    25 dag cukru pudru
    łyżka dobrego kakao rozmieszanego z odrobiną mleka
    25 dag zmielonych orzechów włoskich
    jedna utłuczona laska wanilii
    Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy kakao, a na koniec wanilię i orzechy.
    Masę nakładamy równo do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
    ziemniaczaną.

    10 białek
    25 dag cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    utłuczona laska wanilii
    3 łyżki pokruszonych i przesianych przez sitko biszkoptów
    25 dag zmielonych migdałów (bez łupinek)
    Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając stopniowo cukier puder.
    Potem dodajemy sok z cytryny, wanilię, biszkopty i zmielone migdały. Delikatnie
    mieszamy i nakładamy na masę orzechową, kopiasto w środku, ponieważ w czasie
    pieczenia masa nieco siada.

    Wkładamy do średnio gorącego piekarnika na 50-55 minut.
    Następnego dnia pokrywamy niezbyt cienką warstwą ciepłego dżemu pomarańczowego,
    a gdy zaschnie, lukrujemy (lukier czekoladowy lub kawowy).


    Pyszny tort świąteczny!
    Pyszny tort świąteczny!
    Pyszny tort świąteczny!

    Pozdr


  • Gość: Asia IP: proxy / 212.244.226.* 18.11.02, 13:00
    Ja robię tort orzechowo-jabłkowy ale mozna zamiast jabłek dać drugą warstwą
    kremu. Tort jest z gotowych spodów biszkoptowych (3-warstwy).
    Masa: ok.30 dkg orezchów włoskich zmielić i zalać szklanką gorącego mleka,
    ostudzić, nastepnie utrzeć kostke masła z pół szklanki cukru-pudru. Pózniej
    dodać papkę orzechową i zmiksować ponownie.
    Masą mozna przekładac spody. Na górę mozna zrobic polewę czekladową i przybrac
    połówkami orzechów, albo udekorować bitą śmietaną posypaną pokruszonymi
    orzechami.
    Na wszelki wypadek druga warstwa: 1kg jabłek zetrzeć na gubej tarce,dodać dwie
    łyżeczki soku z cytryny i cukru według uznania, dusić aż zmiękną.Można dodać
    troche sypkiej galaretki do jabłek w tedy będa bardziej takie dżemowate.
    Ogólnie całoć wychodzi bardzo dobra.
    U mnie na urodzinach wszyscy zachwycali się tortem.
  • Gość: Kam IP: *.mel.connect.com.au / *.gco.dialup.connect.net.au 19.11.02, 02:43
    Dziekuje za cikawe przepisy.Mysle ze skorzystam z pierwszego przepisu na
    biszkopt.Nasacze go lekkim likierem orzechowym oraz przeloze bita smietana.Aby
    niebylo to wszystko zamdle moze dobrze by bylo rzeczywiscie jedna warstwe zalac
    galaretka lub kwasnym dzemem.Nie chce tego przedobrzyc.Co otym sadzicie?Swoja
    droga mieszkam poza Polska od 12 lat.Za mojch czasow w ciastkarniach mozna bylo
    zamowic tort czekoladowy lub waniliowy.Nie moge wprost uwierzyc ze teraz mozna
    kupic wszystko do wyboru i koloru.
    P ozdrawiam.Kam.
  • Gość: ania IP: 10.202.8.* 19.11.02, 16:38
    Gość portalu: Kam napisał(a):

    > Dziekuje za cikawe przepisy.Mysle ze skorzystam z pierwszego przepisu na
    > biszkopt.Nasacze go lekkim likierem orzechowym oraz przeloze bita
    smietana.Aby
    > niebylo to wszystko zamdle moze dobrze by bylo rzeczywiscie jedna warstwe
    zalac
    >
    > galaretka lub kwasnym dzemem.Nie chce tego przedobrzyc.Co otym sadzicie?Swoja
    > droga mieszkam poza Polska od 12 lat.Za mojch czasow w ciastkarniach mozna
    bylo
    >
    > zamowic tort czekoladowy lub waniliowy.Nie moge wprost uwierzyc ze teraz
    mozna
    > kupic wszystko do wyboru i
    koloru.
    > P ozdrawiam.Kam.

    W wszystkich przepisach orzechy mają być zmielone. Polecam Ci tarkę do
    orzechów. Wgląda toto jak maszynka do mięsa tylko w środku jest wałek z tarki o
    drobnych oczkach. Orzechy są wtedy starte i mają konsystencję mąki a nie
    sklejonej mazi. Pozrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.