serek mascarpone Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

  • Mam kilka ciekawych przepisów z użyciem serka mascarpone. Jest on dość
    drogi. Słyszałam, że można go zastąpić innym, dostępnym u nas i tańszym, bez
    większego uszczerbku w smaku.

    Może ktoś z Was wie czym go można zastąpić?

    • A uważasz, że grecką feteę można zastąpić innym serem?
      A mozarella i parmezan może być zastąpiany jakimś innym serem?
      jak można myśleć o "wymienniku" dla mascarpone. Kulinarny niewybaczalny grzech!
      • Tak tak - proponuje Malgo za takie herezje spalic na stosie! Albo chociaz
        publicznie wychlostac!

        Jasne jest, ze "to nie bedzie to samo", ale sa ludzie, ktorym po prostu zal
        wydawac pol pensji na zarcie, jakkolwiek gotowanie jest ich pasja, hobby i
        sposobem na zycie (jak np nizej podpisana). Mascarpone jest pierunsko drogie,
        madralo.

        Preferuje kuchnie niedogmatyczna, eklektyczna i dziko ekscentryczna, do tego
        prosta i TANIA, pomijajac chwilowe ekscesy i kaprysy. Mozarelle i parmezan
        mozna zastapic jakims innym serem, albo jakims warzywem, albo jeszcze czyms
        kompletnie innym - fajnie jest byc tworczym i pomyslowym! Dlatego ja tez
        domagam sie pomyslu na cos, czym mozna zastapic mascarpone, a najlepiej, zeby
        kto podal, czym mozna zastapic ricotte, bo mi chwilowo pomyslow brak.

        i.
    • wg mnie jeśli chodzi o konsystencję da się zastąpić
      jeśli chodzi o smak - nie da się.

      tzn. nadal będzie to smaczne, ale smak będzie ZUPEŁNIE inny.

      --
      colorless green ideas sleep furiously
      .....
      • Gość: nimeska IP: *.w83-193.abo.wanadoo.fr 11.02.06, 22:24
        no i mascarpone ma ponad 80 % tluszczu

        ricotta tez wloski serek, ale nie weim czy jest on tanszy od mascarpone, napewno
        jest chudszy i czasami go uzywam zamiast mascarpone


        ps czy warto zastapywac cos tak wyjatkowego jak wloski serek mascarpone ?
        przeciez nie trzeba kupowac od razu kilograma zeby zrobic jakas fajna potrawe,
        czasai wystarczy pudeleczko 250 gram, i no przeciez nie trzeba go kupowac
        codziennie, wiec uwazam ze nie warto zastepowac go innym wymyslonym wlasnej
        roboty serkiem
    • naprawdę nie warto zastępować
      nic nie ma takiego smaku jak mascarpone
      Bo zrobienie np Tiramisu' z czegos innego = nie zrobienie Tiramisu' tylko
      czegoś tiramisupodobnego. Prawdopodobnie smacznego ale nie mającego nic
      wspolnego z oryginałem. To własnie ser nadaje temu deserowi specyficzny smak.
      Zresztą nie tylko temu deserowi

      ja wolę rzadziej a lepiej ;-)
      --
      "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
      • marghe_72 napisała:>
        > ja wolę rzadziej a lepiej ;-)

        wychodze z takiedo samego zalozenia ;)
      • Gość: remka IP: *.chello.pl 12.02.06, 23:19
        hmmm... no coż po pierwsze trzeba umieć to tiramisu, bo nawet użycie mascarpone
        może kwalifikować się jako "nietiramisu". Próbowałam z tego cholernie drogiego
        mascarpone , ale chyba nie mam talentu, więc dopóki próbuję przeżucę sie na
        philadelfię :)
        • Gość portalu: remka napisał(a):

          > hmmm... no coż po pierwsze trzeba umieć to tiramisu, bo nawet użycie
          mascarpone
          >
          > może kwalifikować się jako "nietiramisu". Próbowałam z tego cholernie
          drogiego
          > mascarpone , ale chyba nie mam talentu, więc dopóki próbuję przeżucę sie na
          > philadelfię :)


          a jak robiłas?
          --
          "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
          • 250g Mascarpone
            2 zoltka,
            1 bialko,
            2 lyzki stolowe cukru,
            4 lyzki likieru kawowego, advokata, ajerkoniaku lub rumu (do wyboru),
            1 paczka biszkoptów "kocie jezyczki" (podluzne i dosc grube),
            1 szklanka swiezo zaparzonej kawy ( wazne zeby byla mocna), poslodzonej do
            smaku,
            3 lyzki kakao gorzkiego


            Utrzec zoltka z cukrem, dodac mascarpone, alkohol i bialko ubite na sztywno.
            W prostokatnej podluznej foremce (najlepiej szklanej) ulozyc warstwe biszkopoów
            LEKKO nasaczonych kawa nastepnie rozsmarowac polowe kremu i ulozyc nastepna
            warstwe biszkoptow, zakonczyc kremem. Dorze schlodzic najlepiej 12 godzin w
            lodowce a ja wstawiam na 4 do zamrazarki Przed podaniem posypac cala
            powierzchnie gorzkim kakao.
    • U nas w Netto "wloski tydzien" i owy 99 centow kosztuje-czyli o pare centow
      tylko wiecej niz kazdy inny;(
      --
      la donna e mobile :)
      Pomóżmy Małgosi
      no i jeszcze Pinezka
    • Tu mozna znalezc ceny wloskich produktow:
      www.spesaonline.com/SOL/storefront.asp
      Orientacyjne: byc moze troche wyzsze od sklepowych.
    • Gość: j23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 12:00
      no nie!! jak można pomyśleć o zastąpieniu serka mascarpone innym!!!!
      to już lepiej zrezygnować z deseru.
    • Jesli kto ma ochote albo i przymus zastapic cos czyms innym, to czemu nie? Bo?
      Jeden jedyniutki powod?

      Mi to sie wydaje, ze w kuchni nie ma swietosci do szargania. Kuchnia to teren
      anarchii, na ktorym mozna do woli i upadlego eksperymentowac i wydzwiac. Jedyna
      granica jest cierpliwosc tych, ktorzy to beda jedli - i to z nimi nalezy sie
      liczyc, a nie z tym, ze cos jest "kulinarnym grzechem", albo
      ze "niedopuszczalne" jest. Kuchnia to nie jest miejsce na paniusiowanie -
      raczej dla lobuzow.

      Niedogmatyczne podejscie wygrywa w wielu sytuacjach - nawet w ksiegowosci, a
      juz w kuchni to zupelnie. I, jasna rzecz - tiramisu zrobione na smietanie nie
      zasluguje na miano tiramisu. Zasluguje natomiast na miano "bardzo dobrego
      deseru, zainspirowanego wloska tradycja". A czemu nie pojsc dalej i nie zrobic
      zamiast dogmatycznego-ultrawloskiego-jedynie-prawdziwego-tiramisu-ciagle-na-to-
      samo-kopyto deser, korzystajacy z konstrukcji tiramisu, ale wypelnionej inna
      trescia? Jesli nazwa wskazuje, ze nie jest to to "jedno jedyne prawdziwe i
      swiete tiramisu", to nie ma zadnego naduzycia. Ponizej inspiracje sciagniete z
      internetu wieki temu.

      LIMONCELLO TIRAMISU
      about half a pound cake or lemon syrup cake
      1 cup lemon curd
      limoncello liqueur
      whipped cream

      lemon syrup cake (delicious served with yoghurt and rhubarb puree):
      pre heat oven to 400f / 180c
      cream: 4oz/ 125g butter with 1/2 cup sugar, beat until pale
      add: 1/2 cup honey, 3 eggs, and zest & juice of 1 lemon beat for 1 minute
      add: 1 1/4 cups self raising flour and 2 tblspns desiccated coconut
      pour: into buttered loaf pan and bake for 35-40 minutes. remove from oven,let
      the cake sit for 5 minutes

      mix: juice 1 1/2 lemons with 1/3 cup superfine / castor sugar and stir to
      dissolve the sugar slightly
      invert: cake from the pan onto a wire rack and pour the syrup over it whilst
      still hot
      pour: lemon syrup over the hot cake

      lemon curd:
      combine juice and grated zest of 3 meyer lemons with 3 beaten eggs, 3 1/2 oz
      (100g) melted butter and 6oz / 170g superfine/castor sugar in a small saucepan
      bring slowly to the boil over a medium flame. do not let boil, gently simmer
      for 1 minute or until mixture thickens to coat the back of a spoon
      remove from heat, pour through a strainer or sieve to remove any lumps and
      allow to cool

      tiramisu:
      for each tiramisu, place about 1 inch of whipped cream in the bottom of a glass
      tumbler
      cut circles into 1 inch slices of pound cake by using the glass tumbler and
      slicing around it
      place the round slice of cake on top of the cream
      pour a good capful of limoncello over each slice of cake (I use more)
      add: 1 inch lemon curd on top of the soaked cake
      top: with another inch of whipped cream


      GINGERBREAD AND PUMPKIN TIRAMISU

      1 1/2 lb slab of gingerbread
      1 cup cooked, mashed pumpkin
      1 1/2 cups heavy cream
      1 cup milk
      1 cup brown sugar
      5 egg yolks
      3 teaspoons pumpkin pie spice *
      2 tblspns molasses or treacle
      1 1/2 cups whipping cream
      1 cup marscapone
      cointreau, grand marnier or brandy

      slice: circles into gingerbread (measure the base of the glasses that you are
      going to serve this in and cut around it). the gingerbread should be about 1
      inch high. drop the gingerbread into the glasses and pour a good capful (or
      more!) of cointreau onto the bread

      mix: pumpkin (canned is fine); heavy cream; milk; molasses (optional);
      sugar ; pumpkin pie spice and beaten egg yolks. heat over a medium flame,
      stirring, until the custard starts to bubble. remove from heat, strain it and
      set aside to cool slightly. pour about 1 inch of custard over the gingerbread.
      if you have extra custard, enjoy it hot over ice cream!

      whip: whipping cream until it doubles in volume, then add marscapone and beat
      until the mixture holds its form . spoon over the cooled custard

      from dessert to diva: top the tiramisu with praline shards

      PRALINE SHRADS:

      butter: a 12 inch sheet of aluminum foil and scatter 1/2 cup of slivered
      almonds over it
      heat: of superfine (castor) sugar in a non-stick skillet over a low heat. the
      sugar will melt. remove from the heat as soon as the sugar has dissolved has
      turned golden brown. it will keep cooking and burn quickly, so timing is
      important.
      drizzle: melted sugar over the almonds and allow to cool. break the praline
      into shards and store in an air-tight container until serving
      make it easy on yourself: skip the pumpkin custard and top the gingerbread with
      the whipped marscapone/ cream then sprinkle a mix of 1 teaspoon pumpkin pie
      spice and 2 teaspoons brown sugar on top

      this will make 6 individual tiramisu servings or one large one

      *these can (and should) be made ahead so that the cointreau works its magic on
      the gingerbread...just don't put the praline on top until you are serving them

      **go crazy; toss some slices of canned pears between the layers of gingerbread
      and pumpkin custard


      No wlasnie, go crazy.




    • Gość: n0str0m0 IP: *.cache.maxonline.com.sg 12.02.06, 16:32
      byl jakie pol roku temu watek o tiramisu
      napisal w nim posta chlopak co wew italii w restauracji pracowal
      szef jego tiramisu robil z mascarpone'
      LUB
      ze smietany gestej zakropionej cytryna

      z pamieci bylo a nie z podpowiadaczki
      ale
      dla mnie argument purystyczny post taki obala
      gdys jest w rzymie...
      • Co do piany, zgadzam sie: 3 razy w tygodniu ktos pyta czym zastapic mascarpone.
        Czym sie chce: na wlasna odpowiedzialnosc. Co do restauracji, to jeden z
        powodow, dla ktorych tiramisù jadam tylko w domu, a nie w restauracji: jak na
        razie, nie wiem jak dlugo / jajek surowych nie nalezy spozywac /.
    • Gość: szelki IP: *.gdynia.mm.pl 13.02.06, 18:07
      Duch walki w narodzie nie ginie, jak widzę!

      Do mrowiska wsadzam SEREK "BIELUCH" NATURALNY - ciekawe, co się teraz będzie działo.

      Pozdrawiam życząc zarówno wyrozumiałości dla innych jak i smacznego.
      • Ha, Bieluch sluzy w mojej kuchni od dawna i jest sluga tylez oddanym, co
        popularnym. Zastapiwalam nim i mascarpone, i ricotte, i smietane, i inne takie -
        z roznym skutkiem wizualnym/konsystencjonalnym, ale skamowym nieodmiennie na
        najwyzszym poziomie.


        Ruch Oporu

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.