jak piec kurczaka?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com

    Mam do Was prosbe.
    Kupilam calego kurczaka i zamierzam go w calosci przyrzadzic. W zwiazku z
    czym mam nastepujece watpliwosci:
    Kurczak jest obecnie juz cala noc w lodowce natarty przyprawami i nie wiem co
    dalej: czy piec go w zamknietym naczyniu ( zarodoporymy lub brytfannie) czy w
    otwartym (rozumiem ze w foli). Jak dlugo i w jakiej temperwturze i czy w
    miedzyczasie czyms go polewac?
    Dziekuje za rady i serdecznie pozdrawiam.
    • 18.02.06, 10:56 Odpowiedz
      Możesz:
      a) po nataciu go jeszcze olejem piec w temp. 250'C w otwartej brytfance przez
      60 min;
      b) możesz go "nasadzić" na butelkę wypełnioną wodą i piec go jak wyżej;
      c) natartego olejem piec w kombiwarze przez 1 godz. w temp. 250 'C
      We wszystkich przypadkach gwarantuję chrupiaca skórkę i soczyste mięso.
      --
      Pilnuj, żeby Twój wykrywacz bzdur był zawsze na chodzie. (Forrest Gump)Jest!
      (moja żona)
      • IP: *.pt.lu

        Gość: gin 18.02.06, 16:02 Odpowiedz
        Mozesz go upiec w rekawie(tunelu) foliowym,dodaj dwie lyzki wody,jazyny(male
        cebulki, marchewke, papryke,mozna dolozyc pare pieczarek)
    • 18.02.06, 11:00 Odpowiedz
      Mozesz go upiec "w rekawie".
    • 19.02.06, 15:35 Odpowiedz
      A ja pikę w mikrofali z termobiegiem - i sorka, i soczystość, i szybkość.
      --
      "Przepisy o tyle nas obchodzą, o ile my obchodzimy przepisy."
      • IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl

        Gość: AnkaK 20.02.06, 12:30 Odpowiedz
        Po poporcjowaniu kurczaka(ale bez uprzedniej marynaty) trzeba go posolić i
        posypać słodką papryką,na każdy kawałek położyć trochę masła(dobrego) i do
        piekarnika na 40 minut.A pod blachę na której ułożyłaś kurczaka wstawiasz
        naczynie z wodą.W ten sposób pieczony kurczak będzie soczysty w środku i będzie
        miał chrupiącą skórkę.
    • IP: 83.238.166.*

      Gość: zadumana 20.02.06, 13:56 Odpowiedz
      Czas kurczaka już pewnie dawno minął, ale w przyszłości, jeśli masz odpowiednio
      dużą patelnię, to wytnij mu szyję i skrzydełka pozostawiając z nich tylko jakby
      tą ostatnia pałkę. Wytnij mu cały kręgosłup, czyli pas pleców szerokości ok.6
      cm.
      Resztę połóż na desce i mocno naciskając rozduś na płasko - kości trzeszczą! Na
      rozgrzny tłuszcz na patelni połóż początkowo kośćmi (dawnym wnętrzem) do
      patelni i posmaż ok 10. min. Potem przewróć i tak na mniejszym ogniu smaż do
      skutku. Mięso wypuszcza soczki. Soczki powodują, że nawet piersi nabierają
      miłego smaku.
      A te wycięte resztki mogą być początkiem dobrej zupy. Jakiej? To zależy od
      marynaty:)
    • 20.02.06, 14:00 Odpowiedz
      Na butelce z piwa wypełnionej wodą lub piwem

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.