Dodaj do ulubionych

jak piec kurczaka?

IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.02.06, 10:13
Mam do Was prosbe.
Kupilam calego kurczaka i zamierzam go w calosci przyrzadzic. W zwiazku z
czym mam nastepujece watpliwosci:
Kurczak jest obecnie juz cala noc w lodowce natarty przyprawami i nie wiem co
dalej: czy piec go w zamknietym naczyniu ( zarodoporymy lub brytfannie) czy w
otwartym (rozumiem ze w foli). Jak dlugo i w jakiej temperwturze i czy w
miedzyczasie czyms go polewac?
Dziekuje za rady i serdecznie pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • 18.02.06, 10:56
    Możesz:
    a) po nataciu go jeszcze olejem piec w temp. 250'C w otwartej brytfance przez
    60 min;
    b) możesz go "nasadzić" na butelkę wypełnioną wodą i piec go jak wyżej;
    c) natartego olejem piec w kombiwarze przez 1 godz. w temp. 250 'C
    We wszystkich przypadkach gwarantuję chrupiaca skórkę i soczyste mięso.
    --
    Pilnuj, żeby Twój wykrywacz bzdur był zawsze na chodzie. (Forrest Gump)Jest!
    (moja żona)
  • Gość: gin IP: *.pt.lu 18.02.06, 16:02
    Mozesz go upiec w rekawie(tunelu) foliowym,dodaj dwie lyzki wody,jazyny(male
    cebulki, marchewke, papryke,mozna dolozyc pare pieczarek)
  • 18.02.06, 11:00
    Mozesz go upiec "w rekawie".
  • 18.02.06, 11:05
    linn_linn napisała:

    > Mozesz go upiec "w rekawie".

    ale zapomnij wtedy o chrupiącej skórce.)))
    --
    Pilnuj, żeby Twój wykrywacz bzdur był zawsze na chodzie. (Forrest Gump)Jest!
    (moja żona)
  • 18.02.06, 11:05
    Albo tak…
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29769999&a=36318510

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30103784&a=30107048
    jak masz sól, to tak:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=27380633&a=28694151
    a ja polecam tak:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16803816&a=16803816
    a dokladnie tak;
    poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid105/
    w 180 st. i sprawdzaj patyczkiem nakłuwając.

    Ja tylko dopowiem, ze ważne żeby na wszelki wypadek puszka a na niej kurczak
    stała w jakimś niepłaskim naczyniu (jakby nie daj boze się przewrocil)
  • 18.02.06, 15:43
    albo na blaszce wysypanej gruba sola , pyszny soczysty i jest chrupiący
  • 19.02.06, 15:35
    A ja pikę w mikrofali z termobiegiem - i sorka, i soczystość, i szybkość.
    --
    "Przepisy o tyle nas obchodzą, o ile my obchodzimy przepisy."
  • Gość: AnkaK IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.02.06, 12:30
    Po poporcjowaniu kurczaka(ale bez uprzedniej marynaty) trzeba go posolić i
    posypać słodką papryką,na każdy kawałek położyć trochę masła(dobrego) i do
    piekarnika na 40 minut.A pod blachę na której ułożyłaś kurczaka wstawiasz
    naczynie z wodą.W ten sposób pieczony kurczak będzie soczysty w środku i będzie
    miał chrupiącą skórkę.
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 20.02.06, 13:56
    Czas kurczaka już pewnie dawno minął, ale w przyszłości, jeśli masz odpowiednio
    dużą patelnię, to wytnij mu szyję i skrzydełka pozostawiając z nich tylko jakby
    tą ostatnia pałkę. Wytnij mu cały kręgosłup, czyli pas pleców szerokości ok.6
    cm.
    Resztę połóż na desce i mocno naciskając rozduś na płasko - kości trzeszczą! Na
    rozgrzny tłuszcz na patelni połóż początkowo kośćmi (dawnym wnętrzem) do
    patelni i posmaż ok 10. min. Potem przewróć i tak na mniejszym ogniu smaż do
    skutku. Mięso wypuszcza soczki. Soczki powodują, że nawet piersi nabierają
    miłego smaku.
    A te wycięte resztki mogą być początkiem dobrej zupy. Jakiej? To zależy od
    marynaty:)
  • 20.02.06, 14:00
    Na butelce z piwa wypełnionej wodą lub piwem

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.