co fajnego i prostego można zrobić ze schabu?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.internetdsl.tpnet.pl

    czy znacie jakieś ciekawe przepisy na dania ze schabu? poprostu zamiast
    kotletów schabowych co można zrobic na obiad?
  • IP: *.tele2.pl

    Gość: kaska 28.11.02, 16:13 Odpowiedz
    Gość portalu: anwa napisał(a):

    > czy znacie jakieś ciekawe przepisy na dania ze schabu? poprostu zamiast
    > kotletów schabowych co można zrobic na obiad?

    bierzesz poledwiczki wieprzowe, reka je rozplaszczasz i podsmazasz. Dodajesz
    wody (podsmaazasz na oliwie) troszke by sie duzily, kawalki selera w plastrach,
    kminek, sol, pieprz i dusisz do miekkosci. Ja jeszcze daje luzke miodu. B dobre!
    Kaska
  • IP: *.tele2.pl

    Gość: kaska 28.11.02, 16:21 Odpowiedz
    Gość portalu: anwa napisał(a):

    > czy znacie jakieś ciekawe przepisy na dania ze schabu? poprostu zamiast
    > kotletów schabowych co można zrobic na obiad?

    a jeszcze mozna 10 dkg szynki wymieszac ze startym serem (szynka oczywiscie
    posiekana drobniutko), dwoma zoltkami i smietana, kotlety posolic, popieprzyc,
    posypac maka, oblozyc ta masa, posypac tarta bulka i usmazyc.
    ja w ogole nie robie schabowych ale jesli juz to zawsze bez tartej bulki:
    jedynie maka i jajko, i skrapiam lekko woda jak sie smaza, wtedy sa soczyste i
    nie suche.
    K
  • 28.11.02, 16:24 Odpowiedz
    plastry wieprza obtoczyc w mace i pieprzu, Obsmazyc na ostro na patelni,
    odlozyc.
    Na ta sama patelnie dodac 2 cebule pokrojone w piorka i podsmazac ,az
    zmieknie.Podlac odrobina wody ,doadc kotlety ,by doszly.


    Mozna taz upiec w calosci, np z dodatkiem suszonych owocow - sliwki,
    morele ,rodzynki
  • IP: *.tele2.pl

    Gość: kaska 28.11.02, 16:55 Odpowiedz
    roznosi mnie czy jak? Wyzywam sie w przepisach dzis:-) No to kolejny:
    Kotlety porządnie rozklepać, muszą być cienkie. Przyprawić z obu stron solą i
    pieprzem. Na każdy kotlet położyć gruby plaster sera, złożyć na pół i spiąć
    wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety wkładać, gdy gorący, podsmażyć z
    obu stron na dużym ogniu, a potem zmniejszyć ogień i dosmażać. Jeśli kotlety
    były dobrze rozklepane, to są gotowe, gdy ser zaczyna wypływać.

  • IP: parink* / *.chello.fr

    Gość: meg 28.11.02, 18:06 Odpowiedz
    Gość portalu: kaska napisał(a):

    > roznosi mnie czy jak? Wyzywam sie w przepisach dzis:-) No to kolejny:
    > Kotlety porządnie rozklepać, muszą być cienkie. Przyprawić z obu stron solą i
    > pieprzem. Na każdy kotlet położyć gruby plaster sera, złożyć na pół i spiąć
    > wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety wkładać, gdy gorący, podsmażyć
    z
    > obu stron na dużym ogniu, a potem zmniejszyć ogień i dosmażać. Jeśli kotlety
    > były dobrze rozklepane, to są gotowe, gdy ser zaczyna wypływać.
    >

    Kaska,ten ostatni przepis to ja znam jako "cordon bleu", ktory nawet wczoraj
    robilam dla moich dzieci. Pycha!
    Tylko u mnie wczoraj zamiast schabu byla piers kurczaka i calosc byla
    panierowana w mace , jajku i bulce tartej.
    Nastepnym razem sprobuje ze schabem.:))
  • IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl

    Gość: DS 28.11.02, 18:31 Odpowiedz
    Można też do zwykłej panierki dodać sporo czosnku granulowanego(ale nie
    koniecznie), obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z ziarnami słonecznika i
    smażyć na mocnym ogniu. B. dobre... takie chrupiące
  • 29.11.02, 10:36 Odpowiedz
    schab dla smakoszy cebuli :)

    na patelni rozgrzac oliwe, zeszklic (b.lekkie zrumienienie) 5 srednich cebul
    (pokrojonych w plastry)
    cebule zsunac na bok patelni, robiac miejsce dla kawalkow schabu (rozbitych,
    przyprawionych pieprzem, sola, cayenne i odrobina slodniej papryki).
    mieso smazyc krotko, po obu stronach;
    cebule rozlozyc na kawalkach miesa, podlac woda (bulionem) i dusic pod
    przykryciem 10-15 minut.
  • IP: 144.138.249.*

    Gość: Senin 29.11.02, 11:59 Odpowiedz
    Mozna tez bardziej egzotycznie, ot chocby po chinsku. Pokroic toto cieniutko.
    skropic sosem sojowym jasnym. Na oleju czosnek z imbirem(swiezym) przesmazyc i
    dodac schab( nie musi byc schab, moze byc lopatka)i cebule w piorka pokrojona.
    dodac troche cukru, octu, oleju sezamowego i lyzke "chili bean sauce" ( sklepy
    orientalne jedynie) zamnieszac!!!
    Do tego dorzucic wczesniej usmazonego na glebokim oleju baklazana ( no pewnie,
    ze musi byc w kawalki pokrojony, co za idiotyczne pytanie, nie bedziecie chyba
    takiego byk-lazana w salosci smazyc) zamieszac, podawac z ryzem.

    Moj malzonek gada, jak 10 lat temu, ze niby znowu we mnie zakochanym jest.

    Czego to zolsdek z czlowieka nie zrobi...

    Jeski ktos zainteresowany przepisem, to i proporcje moge podac....
    W przeciwnym razie nie ma sie co wysilac..

    Buzka!!!
  • IP: *.waw.pdi.net

    Gość: giezik 29.11.02, 13:57 Odpowiedz
    Moja autorska potrwa
    Kotlety schabowe - grube - (ok.1.5-2 cm) lekko ugniatamy.
    Przygotowujemy marynate - sos sojowy, miód, kolendra, czosnek, imbir, troszke
    oliwy, pieprz w proporcjach jak serce podpowiada
    Do tego kotlety na 1-2 godziny.
    I teraz - najlepiej przypiec na ruszcie polewajac marynata
    Z braku rusztu - dobra patelnia teflonowa. Kladziemy na rozgrzanej (BEZ
    TLUSZCZU) kotlety i smazymy z kazdej strony przez ok. 3 min (dociskajac troche
    widelcem).
    Dla tych, ktorzy wola wypieczone (nie połkrwiste) - na malym ogniu powinny
    dojsc w srodku
    I teraz clue - siegamy do barku (wczesniej, zeby nam sie kotlety nie spalily) w
    poszukiwaniu jednego z wymienionych:
    a/zubrówki
    b/whisky
    c/brandy
    d/rakij (od rakija - bułgarska wódka na winogronach)
    e/zwykłej wódki
    f/ dowolnego mocnego alkoholu
    wlewamy nieco na patelnie - zapalamy (zdejmujac patelnie z ognia) - chwile
    niech sie "pobuzuje" i gotowe.

    W moim rankingu alkoholi do podlania wygrywa rakija i whisky
  • 29.11.02, 16:56 Odpowiedz
    Gość portalu: Senin napisał(a):


    > Jeski ktos zainteresowany przepisem, to i proporcje moge podac....
    > W przeciwnym razie nie ma sie co wysilac..
    >
    > Buzka!!!

    Oj, Senin, Senin....
    no pewnie ze sa zainteresowani, dla mnie moglabys zalozyc WATEK SENINA;) hehe i
    wpisywac tam wszystko co orientalne, bez pytania sie o jakie dokladnie potrawy
    mi chodzi. Nie lubie w kuchni monotonni, wiec wciaz szukam nowosci, a tych
    niebrakuje.
    Jadam wszystko, ale bez owocow morza i ryb, ciezko mi sie obejsc:))))))

    Czekam niecierpliwie i pozdrawiam,
    M,)
  • 29.11.02, 17:10 Odpowiedz
    Najszybsza i najlatwiejsza potrawa ze schabu, ktora bardzo lubie.
    4 plastry schabu
    5 zabkow czosnku calego + 2 zmiazdzonego,
    szklanka bialego wina,
    szklanka smietany,
    sol, pieprz, przyprawy
    Plastry schabu usmazyc na patelni( wczesniej mozna je przyprawic i wstawic do
    lodowki) pozwalajac sie troszke przyrumienic i dopiero przekladac na druga
    strone.Wrzucic cale! zabki czosnku, wcisnac troche zmiazdzonego
    przyrumienionego na patelni, sol, pieprz.
    Zalac szklanka bialego wina i na srednim ogniu trzymajac, poczekac az wino
    troszke wyparuje.Dodac smietane i wymieszac z pozostalym winem wtedy przykryc.
    Mieszac od czasu so czasu, by nie przywarlo.
    Smacznego!
  • IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl

    Gość: figaro 29.11.02, 20:57 Odpowiedz
    Ja bardzo lubię coś takiego: pokroić schab w paski (4 nieduże kotlety), zrobić
    marynatę z jasnego sosu sojowego, miodu, oleju i czosnku, albo z curry, włożyć
    mięso i potrzymać trochę w lodówce. Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić osączony z
    zaprawy schab, obsmażyć, wrzucić półplasterki cebuli, zalać pozostałą marynatą,
    wlać trochę wrzącej wody i włożyć kostkę smakową Knorra. Chwilę poddusić pod
    przykryciem i wrzucić całą paczkę mrożonych warzyw "Horetexu" - włoszczyznę,
    zupę pieczarkową, paprykarz, itp. Jeśli ktoś ma więcej czasu, to niech sobie
    pokroi różne warzywa w słupki,albo plasterki, byle ładnie.
    Dusić całość do czasu zmięknięcia jarzyn, ale nie wolno dopuścić do powstania
    warzywnej mamałygi. Do tego ryż na sypko, albo bułka. W wersji z mrożonką
    powstaje naprawdę bardzo szybki obiad.
  • 15.12.02, 17:25 Odpowiedz
    Podciagam watek dla Senin, chyba go nie czytalas.......;-D
  • IP: proxy / *.w.club-internet.fr

    Gość: milene 15.12.02, 17:36 Odpowiedz
    kotlety schabowe z pomidorami i cebula

    najpierw podsmazyc cebule
    potem usmazyc kotlety schabowe (bez panierki) posolone, popieprzone
    potem dorzucic wczesniej podsmazona cebule i cwiartki pomidorow
    dodac czosnek, posypac ziolami prowansalskimi i podsmazyc (ale nie dusic) pare
    minut az pomidory puszcza sok
    Szybkie i proste.
  • 15.12.02, 18:01 Odpowiedz
    Hej, a może tak:
    cały kawałek schabu natrzeć majerankiem (albo i nie, jak isę nie lubi), solą,
    pieprzem, a następnie obłożyć gęstym powidełkiem jabłkowym (obrane jabłka
    podduszone z odrobiną masła, trzeba odparować wodę). Piec normalnie, co jakiś
    czas polewając tłuszczem spod pieczenia. Schab pokrojony cienko ma świetną
    skórkę z tego jabłkowego powidełka. Warto go zrobić dzień wcześniej i
    schłodzić, łatwiej da się pokroić, a potem trzeba go odgrzać pod przykryciem
    (choć oczywiście na świeżo jest smaczniejszy); ale to już taki dylemat:(((
    PS. Ktoś wyżej pisał o kotletach krwistych, uwaga! Wieprzowinę trzeba dosmażać,
    w przeciwieństwie do wołowiny lub baraniny (jagnięciny), niedosmażona może
    zaszkodzić!
  • 15.12.02, 19:15 Odpowiedz
  • 15.12.02, 19:16 Odpowiedz
  • IP: 144.138.249.*

    Gość: Senin 15.12.02, 21:48 Odpowiedz
    mufka napisała:

    > Podciagam watek dla Senin, chyba go nie czytalas.......;-D

    Przepraszam, mufka,
    rzeczywiscie nie czytalam...
    Co do ptrawy ( wlasciwie to moja wlasna - bazujaca na baklazanie po seczuansku)
    Ja zazwyczaj robie na oko, podam ci propocje, ktorych zreszta nie musisz
    traktowac zbyt sztywno

    Na jednego Wieeelkiego!!! baklazana (okolo pol kg) 200 - 40 g. schabu ( zalezy
    od upodoban.
    2-3 lyzki sosu sojowego jasnego
    1 duza cebula ( lub 2 male)
    imbir ( kawalek wielkosci orzecha wloskiego)
    1-2 lyzki "chili bean sauce" czyli sosu zdaje sie ze strackow fasoli - uwaga
    ostry i dosc slony- najlepiej "przetestowac" i dac najpierw mniej a potem
    dorzucic tego specjalu wg uznania.

    cukier (plaska lyzka stolowa, ale dwie tez nie zaszkodza)

    olej sezamowy pare kropli (ok. pol lyzeczki bedzie ok)

    baklazana jak mowilam usmazyc na glebokim oleju ( przedtem pokroic, posolic i
    odstawic na 15 min. wyplukac, osuszyc i dopiero smazyc)

    schab cieniutko pokroic, moze byc w plasterki, byle nie grubsze niz 3-5 mm.
    skropic sosem sojowym.
    przesmazyc czosnek ( zabek upelnie wystarczy) i imbir (posiekany drobniusienko)
    dodac cukier po ok 30 sek. dodawac schab. Po trochu, jak sie juz troche usmazy
    odsunac na krawedz woka i dodac nastepna porcje ( tak mniej wiecej 1/3 calosci)
    dodac cebule ( ja obstaje przy "piorkach" bo wtedy pozostaje "na chrupko")
    dodac chilli bean sauce zamieszac po pol minuty dodac usmazonego baklazana,
    skropic olejem sezamowym.

    , cukier w tym daniu nada potrawie nie tylko smaku ale i wygladu, sos bedzie
    lsniacy, ladnie to wyglada.

    acha jak wolisz troche wiecej sosu to mozesz dodac troche wody z rozbeltana
    maka ziemniaczana ( nie za duzo pol lyzeczki na pol szklanki wody.)


    Smacznego zycze :)))

    Ale gdzie ty znajdziesz ten chili bean sauce????

    Senin
  • IP: proxy / *.chello.pl

    Gość: bef 16.12.02, 08:48 Odpowiedz


    Wędlinkę do chleba -schab jest idealny do tego.
  • IP: *.b.001.twn.iprimus.net.au

    Gość: Senin 16.12.02, 10:00 Odpowiedz

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.