co fajnego i prostego można zrobić ze schabu? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • czy znacie jakieś ciekawe przepisy na dania ze schabu? poprostu zamiast
    kotletów schabowych co można zrobic na obiad?
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 28.11.02, 16:13
    Gość portalu: anwa napisał(a):

    > czy znacie jakieś ciekawe przepisy na dania ze schabu? poprostu zamiast
    > kotletów schabowych co można zrobic na obiad?

    bierzesz poledwiczki wieprzowe, reka je rozplaszczasz i podsmazasz. Dodajesz
    wody (podsmaazasz na oliwie) troszke by sie duzily, kawalki selera w plastrach,
    kminek, sol, pieprz i dusisz do miekkosci. Ja jeszcze daje luzke miodu. B dobre!
    Kaska
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 28.11.02, 16:21
    Gość portalu: anwa napisał(a):

    > czy znacie jakieś ciekawe przepisy na dania ze schabu? poprostu zamiast
    > kotletów schabowych co można zrobic na obiad?

    a jeszcze mozna 10 dkg szynki wymieszac ze startym serem (szynka oczywiscie
    posiekana drobniutko), dwoma zoltkami i smietana, kotlety posolic, popieprzyc,
    posypac maka, oblozyc ta masa, posypac tarta bulka i usmazyc.
    ja w ogole nie robie schabowych ale jesli juz to zawsze bez tartej bulki:
    jedynie maka i jajko, i skrapiam lekko woda jak sie smaza, wtedy sa soczyste i
    nie suche.
    K
  • plastry wieprza obtoczyc w mace i pieprzu, Obsmazyc na ostro na patelni,
    odlozyc.
    Na ta sama patelnie dodac 2 cebule pokrojone w piorka i podsmazac ,az
    zmieknie.Podlac odrobina wody ,doadc kotlety ,by doszly.


    Mozna taz upiec w calosci, np z dodatkiem suszonych owocow - sliwki,
    morele ,rodzynki
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 28.11.02, 16:55
    roznosi mnie czy jak? Wyzywam sie w przepisach dzis:-) No to kolejny:
    Kotlety porządnie rozklepać, muszą być cienkie. Przyprawić z obu stron solą i
    pieprzem. Na każdy kotlet położyć gruby plaster sera, złożyć na pół i spiąć
    wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety wkładać, gdy gorący, podsmażyć z
    obu stron na dużym ogniu, a potem zmniejszyć ogień i dosmażać. Jeśli kotlety
    były dobrze rozklepane, to są gotowe, gdy ser zaczyna wypływać.

  • Gość: meg IP: parink* / *.chello.fr 28.11.02, 18:06
    Gość portalu: kaska napisał(a):

    > roznosi mnie czy jak? Wyzywam sie w przepisach dzis:-) No to kolejny:
    > Kotlety porządnie rozklepać, muszą być cienkie. Przyprawić z obu stron solą i
    > pieprzem. Na każdy kotlet położyć gruby plaster sera, złożyć na pół i spiąć
    > wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety wkładać, gdy gorący, podsmażyć
    z
    > obu stron na dużym ogniu, a potem zmniejszyć ogień i dosmażać. Jeśli kotlety
    > były dobrze rozklepane, to są gotowe, gdy ser zaczyna wypływać.
    >

    Kaska,ten ostatni przepis to ja znam jako "cordon bleu", ktory nawet wczoraj
    robilam dla moich dzieci. Pycha!
    Tylko u mnie wczoraj zamiast schabu byla piers kurczaka i calosc byla
    panierowana w mace , jajku i bulce tartej.
    Nastepnym razem sprobuje ze schabem.:))
  • Gość: DS IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 18:31
    Można też do zwykłej panierki dodać sporo czosnku granulowanego(ale nie
    koniecznie), obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z ziarnami słonecznika i
    smażyć na mocnym ogniu. B. dobre... takie chrupiące
  • schab dla smakoszy cebuli :)

    na patelni rozgrzac oliwe, zeszklic (b.lekkie zrumienienie) 5 srednich cebul
    (pokrojonych w plastry)
    cebule zsunac na bok patelni, robiac miejsce dla kawalkow schabu (rozbitych,
    przyprawionych pieprzem, sola, cayenne i odrobina slodniej papryki).
    mieso smazyc krotko, po obu stronach;
    cebule rozlozyc na kawalkach miesa, podlac woda (bulionem) i dusic pod
    przykryciem 10-15 minut.
  • Gość: Senin IP: 144.138.249.* 29.11.02, 11:59
    Mozna tez bardziej egzotycznie, ot chocby po chinsku. Pokroic toto cieniutko.
    skropic sosem sojowym jasnym. Na oleju czosnek z imbirem(swiezym) przesmazyc i
    dodac schab( nie musi byc schab, moze byc lopatka)i cebule w piorka pokrojona.
    dodac troche cukru, octu, oleju sezamowego i lyzke "chili bean sauce" ( sklepy
    orientalne jedynie) zamnieszac!!!
    Do tego dorzucic wczesniej usmazonego na glebokim oleju baklazana ( no pewnie,
    ze musi byc w kawalki pokrojony, co za idiotyczne pytanie, nie bedziecie chyba
    takiego byk-lazana w salosci smazyc) zamieszac, podawac z ryzem.

    Moj malzonek gada, jak 10 lat temu, ze niby znowu we mnie zakochanym jest.

    Czego to zolsdek z czlowieka nie zrobi...

    Jeski ktos zainteresowany przepisem, to i proporcje moge podac....
    W przeciwnym razie nie ma sie co wysilac..

    Buzka!!!
  • Gość: giezik IP: *.waw.pdi.net 29.11.02, 13:57
    Moja autorska potrwa
    Kotlety schabowe - grube - (ok.1.5-2 cm) lekko ugniatamy.
    Przygotowujemy marynate - sos sojowy, miód, kolendra, czosnek, imbir, troszke
    oliwy, pieprz w proporcjach jak serce podpowiada
    Do tego kotlety na 1-2 godziny.
    I teraz - najlepiej przypiec na ruszcie polewajac marynata
    Z braku rusztu - dobra patelnia teflonowa. Kladziemy na rozgrzanej (BEZ
    TLUSZCZU) kotlety i smazymy z kazdej strony przez ok. 3 min (dociskajac troche
    widelcem).
    Dla tych, ktorzy wola wypieczone (nie połkrwiste) - na malym ogniu powinny
    dojsc w srodku
    I teraz clue - siegamy do barku (wczesniej, zeby nam sie kotlety nie spalily) w
    poszukiwaniu jednego z wymienionych:
    a/zubrówki
    b/whisky
    c/brandy
    d/rakij (od rakija - bułgarska wódka na winogronach)
    e/zwykłej wódki
    f/ dowolnego mocnego alkoholu
    wlewamy nieco na patelnie - zapalamy (zdejmujac patelnie z ognia) - chwile
    niech sie "pobuzuje" i gotowe.

    W moim rankingu alkoholi do podlania wygrywa rakija i whisky
  • Gość portalu: Senin napisał(a):


    > Jeski ktos zainteresowany przepisem, to i proporcje moge podac....
    > W przeciwnym razie nie ma sie co wysilac..
    >
    > Buzka!!!

    Oj, Senin, Senin....
    no pewnie ze sa zainteresowani, dla mnie moglabys zalozyc WATEK SENINA;) hehe i
    wpisywac tam wszystko co orientalne, bez pytania sie o jakie dokladnie potrawy
    mi chodzi. Nie lubie w kuchni monotonni, wiec wciaz szukam nowosci, a tych
    niebrakuje.
    Jadam wszystko, ale bez owocow morza i ryb, ciezko mi sie obejsc:))))))

    Czekam niecierpliwie i pozdrawiam,
    M,)
  • Najszybsza i najlatwiejsza potrawa ze schabu, ktora bardzo lubie.
    4 plastry schabu
    5 zabkow czosnku calego + 2 zmiazdzonego,
    szklanka bialego wina,
    szklanka smietany,
    sol, pieprz, przyprawy
    Plastry schabu usmazyc na patelni( wczesniej mozna je przyprawic i wstawic do
    lodowki) pozwalajac sie troszke przyrumienic i dopiero przekladac na druga
    strone.Wrzucic cale! zabki czosnku, wcisnac troche zmiazdzonego
    przyrumienionego na patelni, sol, pieprz.
    Zalac szklanka bialego wina i na srednim ogniu trzymajac, poczekac az wino
    troszke wyparuje.Dodac smietane i wymieszac z pozostalym winem wtedy przykryc.
    Mieszac od czasu so czasu, by nie przywarlo.
    Smacznego!
  • Gość: figaro IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 20:57
    Ja bardzo lubię coś takiego: pokroić schab w paski (4 nieduże kotlety), zrobić
    marynatę z jasnego sosu sojowego, miodu, oleju i czosnku, albo z curry, włożyć
    mięso i potrzymać trochę w lodówce. Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić osączony z
    zaprawy schab, obsmażyć, wrzucić półplasterki cebuli, zalać pozostałą marynatą,
    wlać trochę wrzącej wody i włożyć kostkę smakową Knorra. Chwilę poddusić pod
    przykryciem i wrzucić całą paczkę mrożonych warzyw "Horetexu" - włoszczyznę,
    zupę pieczarkową, paprykarz, itp. Jeśli ktoś ma więcej czasu, to niech sobie
    pokroi różne warzywa w słupki,albo plasterki, byle ładnie.
    Dusić całość do czasu zmięknięcia jarzyn, ale nie wolno dopuścić do powstania
    warzywnej mamałygi. Do tego ryż na sypko, albo bułka. W wersji z mrożonką
    powstaje naprawdę bardzo szybki obiad.
  • Podciagam watek dla Senin, chyba go nie czytalas.......;-D
  • Gość: milene IP: proxy / *.w.club-internet.fr 15.12.02, 17:36
    kotlety schabowe z pomidorami i cebula

    najpierw podsmazyc cebule
    potem usmazyc kotlety schabowe (bez panierki) posolone, popieprzone
    potem dorzucic wczesniej podsmazona cebule i cwiartki pomidorow
    dodac czosnek, posypac ziolami prowansalskimi i podsmazyc (ale nie dusic) pare
    minut az pomidory puszcza sok
    Szybkie i proste.
  • Hej, a może tak:
    cały kawałek schabu natrzeć majerankiem (albo i nie, jak isę nie lubi), solą,
    pieprzem, a następnie obłożyć gęstym powidełkiem jabłkowym (obrane jabłka
    podduszone z odrobiną masła, trzeba odparować wodę). Piec normalnie, co jakiś
    czas polewając tłuszczem spod pieczenia. Schab pokrojony cienko ma świetną
    skórkę z tego jabłkowego powidełka. Warto go zrobić dzień wcześniej i
    schłodzić, łatwiej da się pokroić, a potem trzeba go odgrzać pod przykryciem
    (choć oczywiście na świeżo jest smaczniejszy); ale to już taki dylemat:(((
    PS. Ktoś wyżej pisał o kotletach krwistych, uwaga! Wieprzowinę trzeba dosmażać,
    w przeciwieństwie do wołowiny lub baraniny (jagnięciny), niedosmażona może
    zaszkodzić!

  • Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

    Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

    lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

  • Kategorie tematyczne
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej wątków na ten temat
  • Tagi
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.