Dodaj do ulubionych

Krem karpatka - Delcta

04.03.06, 14:49
Witam wszytskich.
Robiłam krem do karpatki z Dlecty, wg instrukcji na opakowaniu. I mi nie
wyszedł.... :-( Nie wiem dlaczego. Wogóle nie połączyło mi się masło z tym
"kremem". Robiłam dwa razy i dwa razy mi nie wyszło. Pomóżcie - dlaczego?
Zaznaczam że ciasto robiłam sama i wyszło. Więc nic z tego nie rozumiem.
Dziękuje za odp.
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 04.03.06, 15:00
    rzała całkowicie. Do nielicznych należą przypadki gdy coś z tych sztuczności
    się udaje.
    --
    Est modus in rebus.
  • Gość: ntoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:44
    Mi też nigdy nie wychodzi.
    A z mąki ziemniaczanej, mleka masła, cukru i jaj, i wychodzi.
    Weź przepis z ksiązki kucharskiej na napoleonki i tam jest przepis na krem do
    napoleonek. To pasuje i wychodzi bez problemu, A jak ci za pierwszym razem bnie
    wyjdzie to drugim wex więcj mąki ziemniaczanej.

    Robi się prościej bo jakoś nigdy wtedy nie wychodzą grudki,
    czas właściwie ten sam, a z drogą do sklepu, to samodzielny na pewno szybciej.
    I stoi lepiej.
  • Gość: ania1978 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 19:09
    Do masła daje się po łyżce budyniu i tyle,nie odwrotnie.Jak się waży,to lekko
    podgrzej i mieszaj
  • ag.gu 04.03.06, 19:34
    A ja robię tylko z Delecty i ZAWSZE się udaje.Może to chemia,ale ułatwia trochę
    życie gdy nie ma czasu.
  • Gość: halina IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 19:49
    Ja robie krem do karpatki GELLWE i tez jest dobry zawsze sie udaje
  • Gość: magda270519761 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 10:38
    Mi też raz wyszedł , a raz nie , miałam 2 z jakiejś promocji , ale następnym
    razem zrobie domowy krem.
  • marta_1979 05.03.06, 14:56
    1 litr mleka najlepiej 3,2%
    1,5 szkl cukru (ja daję 1 szkl., bo z 1,5 jest dla mnie za słodkie)
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    2 kostki masła (schłodzone)
    zapach waniliowy

    Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, gdy się
    będzie gotowało wlać do niego roztwór mleko+mąka. Wymieszać. Ostudzić.

    Do ostudzonego dodać zółtka, masło i zapach. Zmiksować na puszystą masę.
    Rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki.

    Jest to mój sprawdzony przepis na krem do karpatki. Nigdy nie zdarzyło się by
    nie wyszedł.
    Z proszków też mi wychodził, ale w końcu odrzuciłam to chemiczne paskudztwo.

    Pozdrawiam :-).
  • veeto1 05.03.06, 15:33
    Krem Delecty wychodzi mi za każdym razem. Udoskonalam go tylko poprzez dodanie
    advocata.

    --
    Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co dostaniesz.
    (Forrest Gump)
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 06.03.06, 15:04
    wychodzi mi zawsze bez pudla.
    I smakuje bardziej niz robiony od podstaw w domu.
  • Gość: martha IP: *.aspektsc.pl 06.03.06, 21:45
    popieram - zawsze wychodzi. Trzeba tylko pamiętać żeby masę łączyć z masłem
    dopiero gdy ta wystygnie
  • joanka.k 09.03.06, 11:54
    karpatkę robiłam już wiele razy i zawsze z kremu Oetker (mnie bardziej
    smakuje). dwa razy mi sie krem nie udał, własnie kiedy miałam Delectę. pry
    robieniu kremu karpatka wazne jest aby masa była dobrze roztarta, zeby nie było
    grudek, bo potem bedą grudki w kremie. i dodać masło do zimnej masy. powinno
    się udać. ja zatem polecam krem Oetkera. pozdrawiam
  • Gość: kropek IP: *.164.rev.vline.pl 09.03.06, 11:03
    Ja tez robie Delecty i zawsze sie udaje , a ten 5 minut jest jeszcze
    prostszy :do zimnego mleka dodaje zawartosc torebki ,miksuje 5 minut i
    gotowe.Pyszny krem .Robię z nim karpatkę,Fale Dunaju,Cycki Murzynki,tort,kruche
    babeczki .Rodzinka się zajada:-)
  • linn_linn 09.03.06, 11:19
    Takie kremy bylyby pyszne, gdyby nie skladniki. Zapoznaj sie z tym, co jesz.
  • Gość: godika IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.16, 21:02
    Mnie pierwszy też nie wyszedł. Kupiliśmy drugi i robił Mąż - wyszło Mu. Słowo klucz: na małym ogniu. Dupa! Nie na małym, tylko na dużym, bo ma się GOTOWAC, a wręcz bulgotać to mleko i następnie mleko z dodaną masą i dalej trzeba mieszać na dużym, nie na małym ogniu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka