• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak wybrac dobrego swiezego ananasa?

  • IP: *.91.145.162.clearwire.be 11.03.06, 23:37
    Jak mozna wybrac dobrego swiezego ananasa? Powinien byc twardszy czy bardziej
    miekki? Bardziej zolty czy mniej? Itp.?

    Z gory dzieki za pomoc.
    Edytor zaawansowany
    • 11.03.06, 23:41
      powinien przede wszsytkim slodko pachniec ....




      ***Poszukiwany poszukiwana, Alternatywy 4, Zmienniny ***
      ma ktos ? chetnie bym obejzala
      • 11.03.06, 23:48
        to wyrywanie jednego listka z czupryny. Powinien dac sie wyrwac. Znak, ze ananas
        jest dojrzaly.
        • 11.03.06, 23:59
          aaaa to bardzo ciekawe, nie znalam tej metody, sprawdze przy najblizszej
          sposobnosci


          --
          ***Poszukiwany poszukiwana, Alternatywy 4, Zmienniny ***
          ma ktos ? chetnie bym obejzala
        • 12.03.06, 02:00
          Nic takiego, to tylko czyjś wymysł:
          www.tonytantillo.com/fruits/pineapples.html
          www.everything2.com/index.pl?node_id=1159850
          --
          Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
    • 12.03.06, 02:05
      Historyjka z liściem to mit.
      Poznaje się po ananasowym aromacie.
      Ananas nie dojrzewa po zebraniu z pola, ścinają go gdy jest dojrzały.
      Są różne odmiany.
      --
      Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
    • Gość: mee... IP: *.nyc.res.rr.com 12.03.06, 03:23
      ...jest twardy ...o swiezo zielonych lisciach...swiezy ananas az sie ze swej
      swiezosci swieci...stawia sie go w kuchni i czeka az dojrzeje...trzeba nato
      pare dni...jest wowczas soczysty i slodki...u mee...anans juz tak stoi z gora
      tydzien..i do dzisiaj nie ma czasu go kto pokroic...
      • Gość: senin IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 12.03.06, 04:56
        nie trzymaj go dluzej, albo odlam czuprynke, bo ona sie owocem zywi, po
        kilkunastu dniach owoc bedzie do wyrzucenia
        • Gość: iga IP: *.kolonianet.pl 12.03.06, 06:25
          Dość często kupuję świeże ananasy.Trzeba go powąchać od spodu, tam, gdzie się
          odcina. Test jest bez lipy, dojrzałe pachną zdecydowanie i właśnie słodko,
          doskonałe określenie. W sklepach często zdarza się cała partia niedojrzałych.
          • Gość: Kamyk4 IP: *.iscnet.pl 17.03.06, 03:33
            Ja tak kupuje mango wiec zaufam wam z tym ananasem. A jak sie go obrabia do jedzenia? TZn. co mu trzeba odkroic a co nie i jak najlatwiej?
            • Gość: Kasia-Australijka IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 17.03.06, 07:05
              Odkroj czuprynke, potem dol. Przekroj na polowe (wzdluz, czyli od gory do
              dolu ;-)) Trzymajac jedna reka ananas od gory, okrawaj go ze skorki z gory na
              dol - trzeba dosc grubo okrajac aby pozbyc sie wszystkich "oczek". Nastepnie
              przekroj polowke jeszcze raz na pol (z gory na dol wzdluz ananasa) i usun
              twardy srodek (taki trojkontny brzeg ktory sie uformowal po przecieciu polowki
              ananasa jeszcze raz na pol) odcinajac go od gory do dolu od reszty miaszu. A
              teraz wystarczy tylko pokroic na kawalki (wszez) i podac na talerzu -
              mniaaaaam!!!

              [Mam nadzieje ze przystepnie wytlumaczylam - latwiej wychodzi obrac ananasa niz
              to opisac! :-) ]
              • 17.03.06, 09:32
                Można też nie okawać tak grubo, a te oczka wyciąć takimi "klinikami" (widziałam
                nawet takie fajne urządzenia do tego celu, ale niestety nie w Polsce). Wygląda
                to bardzo dekoracyjnie.
                • 17.03.06, 15:51
                  a czy ten środek, który się wycina, jest jakiś szkodliwy? Bo w samku jest
                  niezły, ja go zjadam, nie widzę powodu go wyrzucać.
                  --
                  ♫♪♫ ♫♪ mój synek ♫ ♪♫ ♫♪♫ ♪
                  • 17.03.06, 16:34
                    wyjśc liść swobodnie. Wtedy super.
    • 17.03.06, 16:56
      bardziej miekki.

      p.
    • 17.03.06, 19:35
      może komuś się przyda:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27224129&v=2&s=0
      Ja też tak robię: odkrajam czuprynkę i dupkę, ale nie przekrajam go wzdłuż,
      okrajam skorupę w takie paseczki jak w instrukcji, a potem kroję plastry.
      • 17.03.06, 19:49
        A co z tym środkiem - jesz, czy wyrzucasz? W dojrzałym ananasie ten srodek
        jest bardzo smaczny, a jego nieco większa niż miąższu twartosć mi nie
        przeszkadza, wiec go jem. Ale może jest trujący?
        --
        ♫♪♫ ♫♪ mój synek ♫ ♪♫ ♫♪♫ ♪
        • 17.03.06, 20:03
          Reniu, ten rdzeń jest twardy, więc tylko dlatego nie zjadam go, ale na pewno nie
          jest trujący. Może twardość rdzenia zależy od gatunku, tego nie wiem.
          • 17.03.06, 20:10
            Włąśnie nie wiem, wg mnie nie jest twardy, jest tylko troche twardszy od
            miąższu i troche mniej słodki, więc go zjadam, bo mi smakuje. Ja kupuję zawsze
            ananasy jednej firmy, Dole, są wyśmienite, znakomite, cudowne, rozpływające się
            w ustach, niedrogie (u nas jeden taki duzy ananas kosztuje ok 1,5 euro)
            --
            ♫♪♫ ♫♪ mój synek ♫ ♪♫ ♫♪♫ ♪
            • 17.03.06, 20:31
              Ja też kupuję tej firmy, są po 4zł, ale zdarza mi się kupować nawet po 2,50zł,
              czyli taniocha. Jeśli środek Ci smakuje, to nic nie stoi na przezskodzie, żebyś
              zjadła całego. Dzisiaj też kupiłam i zaraz z synem go wchłoniemy.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.