Dodaj do ulubionych

kuchnia amerykanska, arabska itd

15.03.06, 12:10
intersuje mnie typowa amerykanska kuchnia, arabska mniej ale pisze o niej bo szukam przepisu na gotowany ryz z gotowanym bobem itd :) jesli zancie jakies przepisy (nie hamburgery;)) to podizelcie sie prosze :)
Edytor zaawansowany
  • sinistra80 15.03.06, 16:20
    mam chwilke czasu, więc wpisze absolutne klasyki tak z głowy

    przystawki:
    muffiny wytrawne,jaja benedict, owoce morza w cieście piwnym/naleśnikowym,
    placki kukurydziane, placuszki z bekonem, gotowane kolby kukurydzy, chleb
    kukurydziany, pancakes, sałatka coleslawa, sałatka waldorf, sałatka ceasar
    zupy:
    chowder z owoców morza/ryb, gumbo, krem z kukurydzy, pikantne zupy w stylu
    cajun- z kukurydzą, brążowym ryżem, cicierzycą i pomodorami
    (zwane "niewolniczymi", a składniki są najróżniejsze, ale mniej więcej takie)
    dania główne:
    steki na milion sposobów, chilli, pieczeń wołowa/ wieprzowa, klops, pieczone
    żeberka, pieczone skrzydełka kurze, smażone/ pieczone panierowane pałki
    kurczacze, pieczony, nadziewany indyk (nadzienie bułczano- ziołowe, z kiełbasą,
    ostrygowe, kasztanowe), jambalaya, wieprzowina po bostońsku, fasolka po
    bostońsku
    na słodko:
    muffiny, dougnuts, chleb bananowy/ bananowo/ czekoladowy, fudge i fudge cake,
    brownies, chocolate chip cookies, ciasta z masłem orzechowym, key lime pie,
    banofee pie, apple pie, pumpkin pie, cherry pie, pie z żurawiną, upside- down,
    tarta z orzechami pekan, czekoladowa, mud pie, serniki wszelakie, crumble,
    smażone banany, devils food cake, angels food cake, ciasto marchewkowe
    (kombinacji masa), marble cake, German's cake
  • shady27 15.03.06, 22:29
    woowww....bosko...dzieki serdeczne.....kazda wersja kuchni mile widziana i ciasta tez i miesko, zupki....kurcze juz mnie skreca :)
  • ag.gu 15.03.06, 13:07
    wiesz,to nie tylko hamburgery.To fajne rzeczy z kurczaka, super
    indyk,Południe,Cajun,pogranicze z Meksykiem,no i masa przepisów "adoptowanych"
    z innych kuchni.Jest w czym wybierać.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • shady27 15.03.06, 22:28
    hihi ja wiem ze nie tylko hamburgery, ale wiele osob tak niestety sadzi ;) ja wogole kocham kuchnie meksykanska, chinska, ostatnio polubilam arabska (wlasnie ten bob z ryzem) zarazily mnie tym ciotki z USA,ktore robia takie zarelko ze az slina cieknie...oczywiscie jak byly w Polsce to o przepisy nie spytalam ehhh...
  • magdalena2lbn 15.03.06, 23:16
    A czy gotowalas juz kiedys prawdziwa zupe arabska ?
    --
    .....uderz w nożyce,a stól się odezwie.....
  • shady27 15.03.06, 23:35
    niestety nie mialam okazji ani przepisu.... :( a Ty? bo jesli tak to prosze o przepisik ;)
  • magdalena2lbn 16.03.06, 00:13
    shady27 napisała:

    > niestety nie mialam okazji ani przepisu.... :( a Ty? bo jesli tak to prosze o
    p
    > rzepisik ;)


    Juz pisze....

    Zupe ta jadalam czesto w Libii,teraz gotuje ja sama,Jesli lubisz smaki inne niz
    typowe dla naszych polskich zup,polubisz ja.Polecam z czystym sumieniem.

    ja ja nazywam "siorba libija" to taka spolszczona nazwa.

    1 kg chudej wolowiny
    5 duzych cebul
    2 bardzo duze peczki natki pietruszki
    1 sloik ( taki jak dzemowy)koncentratu pomidorowego
    2-3 lyzeczki przyprawy harisa - (ja zastepuje to 1 plaska lyzeczka chili)
    0,5 szklanki drobniutkiego makaronu (gwiazdki albo w ksztalcie ryżu)
    ok 3/4 szkl. oleju
    2 lyzeczki przyprawy nana ( polski odpowiednik to 1 Lyzeczka miety i torebka
    melisy)
    sol do smaku
    *************
    Cebule pokroic w kostke i wrzucic na goracy olej,nie rumienic,tylko
    zeszklić.Dodac drobno pokrojoną zielona natke i mieso w drobna kostke.Poddusic
    stale mieszajac,osolic.Dodac sloik koncentratu pomidorowego i piec takich
    samych sloikow wody.Dusic pod przykryciem z dodatkiem chili az amieknie mieso-
    ok 1 godz.gdy mieso bedzie miekkie wrzucic suchy makaron i mieszajac gotowac
    min,15 minut.Na koniec dodac miete z melisa.
    Zupa jest najlepsza na drugi dzien,az sie wszystko przegryzie.W lecie dodaje 2-
    3 "miotły" natki nie peczki.Z jej iloscia nie mozna przesadzic.To wlasnie te
    przyprawy i pietruszka daja taki niesamowity smak i zapach.
    Zrob na probe z malutkiej porcji,nie bedziesz zalowala.
    --
    .....uderz w nożyce,a stól się odezwie.....
  • shady27 16.03.06, 11:39
    mmmm brzmi smakowicie.....dzieki :) musze sprobowac bo polska kuchnia mi sie juz przejadla :)
  • Gość: stasia IP: *.abhsia.telus.net 17.03.06, 01:32
    Wlasnie skonczylam gotowac zupe z Twojego przepisu, zamiast wolowiny dalam
    wieprzowine, oraz za duzo harisy, pali jak diabli.Zrobil mi sie gar zupy co
    jest zlym znakiem ,bo zawsze gdy ugotuje duza ilosc, nie smakuje najlepiej,
    natomiast gdy wyjdzie mi malutko smakuje super.Kupilam tez faszerowane
    malutkie baklazony w sloiku,rarytas ,tylko ze drogie. Poczekam z zupa do jutra
    moze sie przegryzie i bedzie lepsza. Przepis dosc orginalny, wiec i am not
    giving up.
  • Gość: stasia IP: *.abhsia.telus.net 17.03.06, 01:41
    Wlasnie skonczylam gotowania zupy z Twojego przepisu.Zamiast wolowiny dalam
    wiprzowine i za duzo harisy,pali jak diabli. Zapomnialam tez o makaronie .
    Przepis ciekawy,smak znajomy, przez 10 lat mialam sasiadke Arabke, ale ta zupa
    Jej jest nieznana.Poczekam do jutra moze troszke zlagodnieje.
  • magdalena2lbn 17.03.06, 19:17
    Gość portalu: stasia napisał(a):

    > Wlasnie skonczylam gotowania zupy z Twojego przepisu.Zamiast wolowiny dalam
    > wiprzowine i za duzo harisy,pali jak diabli. Zapomnialam tez o makaronie .
    > Przepis ciekawy,smak znajomy, przez 10 lat mialam sasiadke Arabke, ale ta
    zupa
    > Jej jest nieznana.Poczekam do jutra moze troszke zlagodnieje.

    Nie wiem czy dobrze,ze zmienilas mieso,wolowina ma zdecydowanie inny smak w
    polaczeniu ze snopkiem natki.
    Ilosc ostrej przyprawy jest zawsze decyzja gotujacego,Mam nadzieje,ze makaron
    nieco zlagodzi ostrosc zupy.
    Nowe przepisy zawsze robie z mniejszej ilosci,tak tez radzilam autorce tematu.
    Zupa ta jest w Libii tym czym u nas rosół.Kazdy inny kraj arabski moze miec
    inne modyfikacje.Przykro mi bardzo,ze jestes zawiedziona moim
    przepisem,chcialam naprawde dobrze.

    --
    .....uderz w nożyce,a stól się odezwie.....
  • Gość: modem_angel IP: *.pools.arcor-ip.net 15.03.06, 23:40
    a moga byc tureckie zupy? wiem ze nie calkiem arabskie, ale tez egzotyczne
    znam dwie.
    jedna to zupa z czerwonej soczewicy na wywarze z kurczaka lekko podrawiona
    cuminem czyli kminem rzymskim. mozna rowniez dodac odrobinke roztartego czosnku
    i lyzeczke przecieru pomidorowego. zupy przecierac nie trzeba, bo soczewica sie
    dobrze rozgotowywuje.
    podawac z cieplym chlebkiem pita. jesli sie jego nadzieje serem feta,
    plasterkami pomidora, ogorka, plasterkami cebuli, wypestkowanymi oliwkami i
    listkami pietruszki mamy pelen lekki posilek.
    jesli zastapimy wywar z kurczaka, ktory poleca oryginalny przepis, rosolkiem
    warzywnym, bedzie to gotowe danie wegetarianskie

    druga to turecka zupa pasterzy.
    w bulionie (moze byc z kostki) ugotowac ryz (proporcje wedlug uznania,
    niektorzy lubia wiecej, inni mniej). kiedy ryz bedzie miekki rozbeltac jogurt
    naturalny bez cukru z jajem, dolac troche goracego wywaru, dokladnie rozmieszac
    i wlac energicznie mieszajac do zupy. wiecej NIE GOTOWAC. na patelni stopic
    lyche masla, dodac lyche suszonej miety i chwile potrzymac na ogniu. dobrze jest
    tez dodac grubo mielona ostra czerwona papryke. dodac mieszanke do zupy,
    ewentualnie doprawic sola i odrobina soku z cytryny
  • shady27 16.03.06, 11:40
    :) jasne ze moga byc :) kazda kuchnia oprocz polskiej mile widziana :) ja gotowac nie cierpie ale jak mam zrobic cos innego niz typowy schabowy to jestem za :)
  • ampolion 16.03.06, 00:55
    A w którym języku?
    --
    Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
  • aniutek 16.03.06, 04:16
    no ba!
    po arabsku najlepiej
    --
    Never underestimate the power of stupid people in large groups.

    Zazula
  • shady27 16.03.06, 11:38
    hihihi no nie,wole stanowczo po polsku lub angielsku :)
  • ampolion 16.03.06, 13:05
    Po angielsku są na tysiące, podam kilka (tysięcy) po powrocie z roboty.
    --
    Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
  • ampolion 16.03.06, 22:27
    Proszę:
    sawdikit.notlong.com
    --
    Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
    Guzik chłopu nie zegarek.
  • ampolion 16.03.06, 23:23
  • ampolion 16.03.06, 23:32
    I jeszcze coś ciekawego i informującego:
    www.pbm.com/~lindahl/cariadoc/islamic_dinner.html
    --
    Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
    Guzik chłopu nie zegarek.
  • mmarusia 16.03.06, 22:37
    Ja mam przepis na pancakes Nigeli.Chcesz?
    --
    -----------
    "idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)
  • shady27 17.03.06, 12:24
    rety.....ale dalyscie linkow :) bede miala gotowania na pare lat zeby wszystko wyprobowac....dzis robie liste zakupow i zaczynam doswiadczenia robic na mezu w ten weekend :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.